Ce tipuri de referendum sunt prevazute de Constitutia Romaniei?
2 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 18 septembrie 2017
Constitutia Romaniei prevede 3 tipuri de referendum:
1. ART. 90 din Constitutia Romaniei – “Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la problemele de interes national”.
Astfel ca Presedintele Romaniei dispune de putere discretionara in ceea ce priveste organizarea referendumul si poate cere poporului sa-si exprime parerea asupra problemei de interes national pe care acesta o stabileste, ea nefiind prevazuta in lege. El este liber sa stabileasca data referendumul, cat si intrebarea pe care o va adresa populatiei. Problemele de interes national pot aparea oricand, iar numai Presedintele va stabili care este aceasta.
2. ART. 95 din Constitutia Romaniei – Suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei – alin.(3) – “Daca propunerea de susendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.”
Presedintele Romaniei este suspendat din functie in cazul in care savarseste o fapta grava prin care incalca legea noastra fundamenala. Astfel ca propunerea va fi initiata de cel putin 1/3 din numarul deputatilor si senatorilor, se aduce la cunostinta Presedintelui pentru a putea sa se apere in acest sens. Rolul decizional este cel al poporului, care se va concretiza in votul “DA” sau “NU”.
3. ART.151 din Constitutia Romaniei – Procedura de revizuire a Constitutiei – “Revizuirea este definitiva dupa aprobarea prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire”.
Cu alte cuvinte, legile constitutionale sau de modificare a Constitutiei sunt aprobate DOAR de catre cetateni, din nou intervenind rolul decizional pe care acestia il indeplinesc.
Ce este IMPORTANT de retinut:
- pentru a se putea organiza este nevoie de o prezenta de cel putin 30% din numarul total al cetatenilor cu drept de vot;
- pentru ca referendumul sa fie validat, este necesar 25% dintre voturi sa fie valabil exprimate.