pexels kindel media 7715194

Reglementare nouă – poți contesta o amendă de circulație și la judecătoria unde ai domiciliul

3 minute • Andreea- Bianca Colpoș • 04 august 2023


Contestarea amenzilor de circulație este o problemă de interes pentru majoritatea cetățenilor, atât pentru cei mai „aventurieri”, cât și pentru cei pașnici. 😅 Indiferent de categoria în care te-ai încadra, sigur vrei să afli ce schimbări s-au adus cu privire la această procedură prin promulgarea Legii nr. 254/ 2023. Hai să vedem împreună… 🤔

Ce prevedea vechea reglementare?

Problema cu privire la care s-au adus modificări este instanța la care se poate introduce contestația la amenda de circulație pentru a proceda la judecată. Conform art 118 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 în forma anterioară modificării, cererea se putea introduce la judecătoria din raza locului în care s-a săvârșit fapta, termenul fiind de 15 zile de la comunicarea procesului verbal.

Adică, dacă X locuiește în Suceava, dar el a fost prins cu o viteză mai mare decât cea legală în Pitești și este amendat, iar el alege să facă contestație, atunci instanța competentă pentru un eventual proces este judecătoria Pitești.

Ce e nou acum?

Conform noului text de lege, acesta dă posibilitatea „amendatului” de a alege între două locuri unde poate introduce cererea, fiind vorba de o competență alternativă a instanței.

Astfel, contravenientul poate introduce contestația la judecătoria din raza teritorială unde s-a săvârșit fapta– așa cum era și vechea reglementare SAU la judecătoria din raza domiciliului sau sediului său, termenul fiind același.

Cu alte cuvinte, având în vedere exemplul de mai sus cu X, conform modificării din 27 iulie 2023, el poate introduce cererea la judecătoria Pitești sau judecătoria Suceava, alegerea fiind exclusiv a sa în funcție de ce preferă.

Promulgarea

Pentru început, promulgarea este actul prin care președintele dă acordul ca legea să treacă la etapa următoare, anume publicarea în Monitorul Oficial. În data de 21 iulie 2023, prin decret prezidențial, șeful statului a trimis către publicare această lege modificatoare, Legea nr. 254/2023 în Monitorul Oficial. Te întrebi dacă are importanță acest lucru? Desigur că are… 🧐

Conform art. 78 din Constituție, la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial legea intră în vigoare, adică produce efecte și se aplică tuturor cetățenilor- care sunt prezumați că o cunosc.

Prezenta lege a intrat în vigoare la data de 27 iulie 2023, deci se aplică de la acel moment, fără alte intervenții.

Concluzie

Această modificare legislativă aduce o schimbare semnificativă peisajului juridic, conferind competență alternativă mai multor instanțe pentru a soluționa litigiile în materia contestațiilor amenzilor contravenționale, a căror număr a tot crescut în ultimii ani.

Faptul că contravenientul poate introduce cererea și la instanța de la domiciliu îi facilitează participarea la proces. Acesta nu mai trebuie să se deplaseze până la Cluj să participe la proces dacă el domiciliază în Galați, nu mai vorbim de costurile aferente transportului și alte asemenea, imposibilitatea unora de a se învoi de la locul de muncă pentru a se înfățișa la instanță.

Totodată, așa se eficientizează circuitul acesta al proceselor, nemai încărcând instanțe care au deja un volum mare de dosare și dând posibilitatea contravenientului de a-și soluționa pretențiile mai rapid, fiecare instanță fiind „responsabilă” de oamenii ei.


Fotografie de Kindel Media pe Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *