3603752 370

România interzice exploatarea animalelor în circuri… şi nu prea

4 minute • Cristiana-Maria Druță • 29 iunie 2017


Prin noile modificări aduse Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor, România va interzice exploatarea animalelor  în circuri şi activităţi asemănătoare. Deşi decizia legislativă este mai mult decât bine primită, interdicţia folosirii animalelor în circuri fiind aplicabilă în multe alte state, legiuitorul român a lăsat (şi de această dată) loc arbitrariului şi a instituit o serie de excepţii care parcă ne răpesc din bucurie.
Iată cum sună textul de lege ce urmează a intra în virgoare:
La articolul 17 se introduc două noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu următorul cuprins:
„(2) Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.
(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.”
Ce înseamnă asta? Că se va interzice folosirea în circuri şi activităţi similare a tuturor animalelor care au coloană vertebrală. Câteva exemple întâlnite cel mai adesea ar fi: felinele mari – lei, tigri; primate – maimuţe; mamifere terestre sălbatice – urşi, elefanţi, zebre, vulpi; reptile – şerpi de dimensiuni mari; mamifere de dimensiuni mici –  iepuri.
Image result for applause emoticon
Activităţile vizate sunt, în principal, spectacolele de circ, dar sintagma “orice alte tipuri de activităţi similare” lărgeşte sfera de aplicare a interdicţiei şi face practic imposibilă o derogare. Încălcarea acestor prevederi constituie infracţiune şi se va sancţiona cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Această sancţiune este, în umila noastră opinie, prea indulgentă, but still…
Image result for applause emoticon
Cu toate acestea, articolul conţine şi câteva excepţii notabile, în sensul că este în continuare permisă utilizarea în acest tip de activităţi a anumitor animale. Aici se încadrează o serie de animale domestice, cum ar fi caii şi câinii. “Animalele de rentă” este o noţiune nedefinită de lege şi foarte largă, aici putând fi incluse următoarele animale, fără a fi o enumerare limitativă: măgari, ponei, bovine, ovine.
Image result for thumbs down emoticon
De asemenea, o altă carenţă a textului de lege ar fi aceea că interdicţia nu se va aplica şi activităţilor desfăşurate în deflinarii. Noiţiunea de “animale folosite în delfinarii” este, la rândul său, o noţiune foarte vastă, care poate cuprinde animale precum delfini, foci, balene de dimensiuni reduse (sau nu), precum şi orice alte animale acvatice, textul de lege nefiind foarte clar.
Image result for thumbs down emoticon
Nu în ultimul rând, o altă excepţie o constituie “păsările exotice granivore”, care este încă noţiune nedefinită şi care poate fi speculată, în sensul că aici se încadrează orice păsări exotice care se hrănesc cu seminţe şi grăunţe, cum ar fi papagalii.
Image result for thumbs down emoticon
Soarta acelor animale ce posedă coloană vertebrală 🙂 de care vorbeam mai sus şi a căror exploatare va fi interzisă va fi aceea că ele vor fi relocate în sanctuare, rezervaţii sau grădini zoologice. Partea bună este că textul de lege nu limitează relocarea la teritoriul ţării noastre, astfel că sperăm ca leii,  tigrii şi elefanţii să nu ajungă în grădini zoologice din România, ci să fie relocaţi acolo unde le este locul.
Deţinătorii de astfel de animale, fie ei instituţii publice sau private, trebuie să se conformeze noilor dispoziţii privind relocarea vieţuitoarelor în cel mult 18 luni de la data intrării în vigoare a legii, dar asta nu înseamnă că nu li se aplică interdicţia de a exploata acele animale de la momentul intrării în vigoare.
Concluzinând, aplaudăm per total decizia legiuitorului român de a modifica Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor în sensul de a interzice exploatarea unei bune părţi din vieţuitoare în circuri şi activităţi asemănătoare, însă nu putem să nu fim dezamăgiţi de decizia de a nu se adopta o măsură completă, care să protejeze toate animalele, fără excepţie.
Sursa: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr220_15.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *