România-primul centru de tranzit pentru persoanele care au nevoie de protecție internațională
4 minute • Bianca Vîlsănescu • 14 iulie 2018
România este în mod tradițional o țară de emigrare și nu de imigrare. De fapt, imigrația nu este foarte vizibilă și a început să se remarce în special după anii ’90.
Majoritatea imigranților provin din Republica Moldova. În ceea ce privește imigrația extraeuropeană, ea provine în principal din țările arabe și din China pentru comerț și crearea întreprinderilor mici, iar din Asia Centrală și Africa pentru solicitanții de azil. România este, de asemenea, o țară de trecere către Europa Centrală și de Vest, în special pentru perosanele din Ucraina și Turcia. De asemenea, tot în România a fost deschis pentru prima dată în Europa un centru de tranzit .
Dar care este diferenta dintre statutul de refugiat si cel de migrant?
Refugiații sunt persoane care iși părăsesc tara de origine si se refugiază in țări învecinate întrucat viața lor este pusă in pericol din cauza confllictelor armate si a persecuțiilor. Statutul de “refugiati” le permite sa aibă acces la asistență din partea statelor, a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) si a altor organizații și sa primească protecție în conformitate cu legislația intenațională – Convenția si Protocolul privind Statutul Refugiaților adoptate in 1951 si, respectiv, in 1967. –http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=32364
Migranții sunt persoane care aleg sa trăiască într-un alt loc, având ca principală motivație îmbunătațirea nivelului de viață, precum si dorința de a studia, de a se reuni cu familia etc. Spre deosebire de refugiați, care nu pot reveni in siguranță in țările de origine, migranții pot beneficia de protecția propriului guvern.
România participă la politica europeană de supraveghere a frontierelor, acordând o atenție specială frontierei externe Uniunii Europene cu Ucraina si Republica Moldova.
De asemenea, în România a fost creat un sistem de primire a solicitanților de azil. În prezent, aproximativ 12% din cererile de azil primesc un răspuns favorabil. Foarte puține răspunsuri negative sunt reconsiderate în apel.
Solicitanții de azil sunt adăpostiți în centrele de primire. Solicitanții primesc o sumă zilnică de un euro pentru alimente și alte nevoi.
Centrele de primire și cazare pentru solicitanții de azil se află în București, lângă granița cu Ucraina și Republica Moldova (Galați, Rădăuți, Maramureș), lângă granița cu Ungaria și Serbia ( Timișoara) și, cel mai recent, la frontiera bulgară (Giurgiu).
Procedura durează de obicei câteva luni. Recent, procedura de azil a fost accelerată, aceasta durând între 3 și 7 zile. Dacă procedura de azil durează mai mult de un an, solicitanții sunt îndreptățiți să lucreze.
România este parte și la Regulamentul Dublin II. Dacă amprentele digitale sunt preluate ca urmare a unui control al poliției sau dacă este solicitat azilul, amprentele digitale vor fi plasate în fișierul Eurodac european. Astfel, dacă va fi solicitat azil într-o altă țară, persoana în cauză va fi trimisă înapoi în România.
Mai multe despre modernizarea sistemului Eurodac: http://www.igi.mai.gov.ro/ro/comunicat/inspectoratul-general-pentru-imigrări-modernizat-sistemul-național-eurodac
Totodată, te-ai întrebat vreodată dacă amprentele sunt date cu caracter persoanl? Poți afla raspunsul chiar aici: https://www.avocatoo.ro/blog/regulamentul-general-protectia-datelor-caracter-personal-i/
Un centru de tranzit și evacuare pentru persoanele care au nevoie urgentă de protecție internațională există în România, ca urmare a acordului semnat de Guvernul României, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație ( OIM).
Centrul – primul de acest fel din Europa – este amplasat în orașul Timișoara și poate găzdui până la 200 de persoane.
Acesta va oferi un adăpost sigur temporar și protecție imediată pentru persoanele sau grupurile care trebuie evacuate imediat din situații care pun în pericol viața, înainte de a fi mutate în alte țări. Astfel, Timișoara a devenit un centru multicultural renumit: http://www.unhcr.org/fr/news/stories/2017/2/5899ec5da/cest-fete-multiculturelle-timisoara.html .
Bibliografie:
http://stiri.acasa.ro/social-125/aproape-o-suta-de-refugiati-sudanezi-au-venit-in-romania-107033.html#ixzz5L9ceeBY7
http://stiri.acasa.ro/social-125/aproape-o-suta-de-refugiati-sudanezi-au-venit-in-romania-107033.html
http://w2eu.info/romania.fr.html
http://www.unhcr.org/fr/news/briefing/2008/5/4acf4201f/roumanie-ouverture-dun-centre-transit-devacuation.html
http://igi.mai.gov.ro/fr/content/regroupement-familial
https://www.courrierdesbalkans.fr/En-Roumanie-les-refugies-ce-n-est-pas-encore-un-sujet
http://www.unhcr.org/fr/news/stories/2017/2/5899ec5da/cest-fete-multiculturelle-timisoara.html
www.unhcr.org/fr/news/briefing/2008/5/4acf4201f/roumanie-ouverture-dun-centre-transit-devacuation.html