Sănătatea mentală la JOB | De ce este timpul să nu o mai ignori? (I)
9 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 17 august 2019
Acesta este un articol adaptat și tradus de pe Financial Times care evidențiază câteva cazuri de suicid la locul de muncă. În prima parte a acestui articol, vă va fi prezentat cazul lui Gabe MacConaill, avocat, iar în cea de-a doua parte a acestuia vor fi evidențiate și alte cazuri asemănătoare care au condus sau nu la suicid.
Situația de fapt | Gabe MacConaill
La momentul respectiv, Gabe, în vârstă de 42 de ani, lucra pentru un caz destul de important, fiind partener la o casă de avocatură recunoscută la nivel global. Era vorba despre falimentul unei firme, însă procesul era destul de amplu pentru că aceasta avea 41 de filiale și a trebuit să se ocupe de fiecare în parte.
Gabe începuse să devină destul de izolat
Înainte de a se depune toate actele necesare pentru a se constata falimentul firmei respective, toți cei din jurului lui Gabe observaseră diferite modificări la nivelul comportamentului sau. De pildă, își închidea ușa de la birou destul de des și devenise izolat, lucru îmgrijorător pentru colegii săi de la locul de muncă. Prietenii vorbeau rar cu el, iar, față de soție, Joanna Litt, își manifestase deja grija excesivă pe care o are față de acest caz, anume că nu are o experiență atât de vastă în acest gen de procese și îi este teamă să nu fie dat în judecată pentru că nu a putut să își îndeplinească obligațiile în acest dosar.
Gabe începuse să neglijeze deja somnul, nu mai obișnuia să meargă la sală și era preponderent trist, iar acest lucru a făcut-o pe Joanna să îi sugereze să vadă un terapeut. Gabe a refuzat pe motiv că abia are timp pentru a-și duce munca până la capăt, dar, într-un final, i-a promis că va merge după ce va depune actele necesare în prezenta speță.
Cu cât se apropia această dată, cu atât se resimțea faptul că Gabe începea să cedeze. Îi era destul de teamă că șefii săi să nu observe această slabiciune, de teamă a nu reprezenta asta sfârșitul carierei sale.
Stresul l-a adus pe Gabe pe patul de spital
A ajuns la urgențe după un atac de panică, însă a reușit să își adune forțele ca să poată ajunge să depună actele la dosarul respectiv. A ajuns acasă, iar Joanna a crezut că, în sfârșit, au reușit să treacă peste acest incident.
La o saptamana distanță, Gabe se sinucide în parcarea casei de avocatură.
“Atât de multe au condus la această tragedie, însă cel mai mic lucru l-ar fi putut salva pe soțul meu.”
joanna litt
Ultimele articole publicate:
Joanna a pus casa la vânzare imediat după această tragedie pentru că nu și-a mai putut imagina viața de acum încolo în acea casă unde au locuit împreună.
Joanna publică o scrisoare în American Lawyer cu titlul “Big Law Killed My Husband“
Această scrisoare avea să facă înconjurului lumii, în special a celei juridice. Ea consideră că povestea soțului său ar trebui să nască destul de multe întrebări în special pentru marile companii, lideri. Chiar dacă motivele suicidului pot fi complexe, totuși, experții secolului 21 susțin faptul că de la locul de muncă pot pleca o serie de probleme: supraîncarcarea cu task-uri, depresia și burnoutul.
Joanna a declarat, de asemenea, că există cazuri de problemele de sănătate mentală în familia lui Gabe – pe linia maternă – însă, cu toate acestea, nu mai observase vreodată, înainte, că soțul ei a dat semne privind aceste tulburări. Așa cum a declarat în scrisoarea respectivă:
Toate acestea au fost unite cu tot ceea ce se petrecea la un loc de munca stresant – acolo unde se promova o cultură prin care era rușinos să întrebi dacă ai nevoie de ajutor, era rușinos să îți arăți părțile sensibile și era rusșnos să nu fii perfect.
Joanna litt
Psihologii sunt în unanimitate de acord că burnoutul este o criză în creștere
În decembrie, Ryan Keith Wallace, un asociat de 27 de ani la un cabinet de avocatură, a murit prin sinucidere după o zi deosebit de stresantă, moartea sa fiind un șoc total pentru cei care îl cunoșteau.
Stau și mă gândesc cu ce am eșuat și de ce nu am fost în stare să iî pot ajuta pe soțul meu. Însă, adevarul este ca el era destul de fericit până să simtă acea presiune de la job. Într-un final, declanșatorul a fost chiar… locul de muncă.
Kyrie Cameron, sotia lui RYAN
Kyrie, care este, totodata, și avocat, consideră că modul de abordare perfecționist al soțului ei și frica de eșec au fost atât de descurajante pentru el, încât nu a considerat că are o altă cale de ieșire decat… suicidul.
Profesia noastră și-a pierdut perspectiva. Credem că a fi avocat ne definește. Acest succes înseamnă sa fim foarte productivi, chiar dacă ne neglijăm sănătatea în acest fel. De ce? Nu putem arăta, în fapt, că suntem vulnerabili sau că avem nevoie de ajutor.
kyrie cameron, sotia lui ryan
Domenii precum legislația, finanțele și consultanța par deosebit de predispuse la culturi de genul acesta la locul de muncă, dar, în realitate, problema afectează oamenii din toate sectoarele. Un medic moare prin sinucidere în fiecare zi în SUA. Stresul, depresia sau anxietatea reprezintă 44% din toate cazurile de sănătate în muncă legate de sănătate în Marea Britanie, iar 57% din toate zilele lucrătoare sunt pierdute din cauza sănătății.
Financial Times și-a propus să investigheze această problemă și a cerut cititorilor să descrie modul în care angajatorii lor se ocupă de problemele de sănătate mintală, inclusiv stresul, anxietate și depresie.
Peste 450 de persoane au răspuns din 43 de țări la studiul organizat de Financial Times
Majoritatea s-au simțit respinși, izolați sau discriminați. Două treimi au considerat că munca lor a avut un efect extrem de negativ asupra sănătății lor, iar 44% au spus că nu cred că sănătatea mintală a fost luată în serios de compania lor. Jumătate au spus că fie nu știu încotro să meargă la serviciu, fie nu au unde să meargă dacă au nevoie de ajutor.
Există o idee profund înrădăcinată conform căreia locurile de muncă sunt în regulă; angajații sunt problema. Dar angajatorii au responsabilitatea socială de a nu face rău oamenilor care lucrează în zidurile companiilor lor.
Donna Hardaker , specialist
Eșecul de a sprijini angajații costă compania… o avere
Aproximativ 615 milioane de oameni suferă de depresie și anxietate și, potrivit unui studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății, acest lucru costă anual o estimare de 1 miliard de dolari. Companiile care nu au sisteme pentru a sprijini bunăstarea angajaților au o cifră de afaceri mai mare, o productivitate mai mică și costuri mai mari de asistență medicală, potrivit American Psychological Association. De asemenea, acestea se confruntă cu riscuri legale semnificative.
Potrivit prietenilor, colegilor și familiei, Gabe MacConaill a fost o persoană caldă, generoasă, cu un râs molipsitor.
Te facea să te simți ca și cum ai fi cea mai inteligentă persoană de pe Pământ și că tu, în fond, ai venit cu fiecare soluție.
fost coleg al lui gabe macconaill
Joanna consideră că au existat momente clare în ultimele luni ale lui MacConaill când o strategie proactivă de sănătate mentală ar fi putut face diferența și nu s-ar mai fi întamplat tragedia. La începutul anului 2018, echipa sa care se ocupa de probleme juridice privind falimentul a pierdut doi parteneri seniori, mentori la care Gabe apela, deseori, la sfaturi. Numit de foștii colegi un „lider înnăscut”, MacConaill a ajuns sa preia conducerea neoficială, insa cu puțin sprijin de partea celorlalți.
Gabe a vrut să își demonstreze propria valoare
În vara anului 2018, Gabe a preluat cazul respectiv. Colegii spun că Gabe nu a transmis o parte din muncă și colaboratorilor din echipa sa din alt oraș, în ciuda naturii complexe a cazului. Unii au considerat că acesta este, de fapt, un “ordin” de la cei care conduc casa de avocatură, deși o persoană apropiată conducerii superioare a acesteia a sugerat că Gabe ar fi dorit să depună mai multe ore facturabile pentru a-și demonstra adevarata valoare.
A doua zi după moartea sa, firma a trimis un e-mail pentru a informa angajații. O săptămână mai târziu, au organizat un prânz pentru a reflecta asupra vieții lui Gabe, la care au participat sotia, mama ei și aproape întregul birou al lui Gabe.
În ciuda acestor eforturi, Joanna este încă furioasă. În ultimele luni, crede că răspunsul casei de avocatură a fost minim.
Cei doi managing partners ai departamentului faliment nu m-au sunat, nu au trimis vreun e-mail, o scrisoare. Încă nu am auzit de la niciun partener nimic. De asemenea, nu am auzit de la partenerul senior cu care Gabe lucra pentru falimentul firmei respective absolut nimic.
joanna litt
În lunile de dupa moartea lui Gabe, un număr considerabil de angajați au părăsit casa de avocatură. Unii colegi au declarat că nu există un angajament clar de a sprijini angajații care, precum Gabe, au găsit cultura solicitantă a casei, un mediu nedorit în care era dificil “să ridici mâna” și să spui ce probleme ai.
La Avocatoo vorbim și punem pe tapet lucruri pe care alții le țin sub preș. Burn-out-ul la avocați este o realitate ignorată de mulți, care duce până la sinucideri sau moarte prin epuizare. Chiar și în România.
Încurajăm deschiderea și abordarea unor subiecte percepute tabu. Dacă vrei să ne trimiți un gând, sub anonimat, trimite-ne un mail. Vrem să aflăm experiența ta cu privire la burn-out și fața mai puțin frumoasă a poveștilor de succes.
Salut,
Care sunt legile privind concediu pentru mental health?