office 594132 960 720

Șase întrebări de pus despre privilegiile juridice

3 minute • Ioana Nicolae • 08 august 2017


Este o situație des întâlnită în afacerile de talie mondială: în cazul unei potențiale abateri sau al unui posibil litigiu, personalul dintr-o jurisdicție produce un raport intern al detaliilor ce ar trebui păstrate confidențiale, doar pentru a afla mai târziu că acest raport trebuie divulgat unei alte jurisdicții. Deseori, aceste documente din cadrul unei investigații conțin concluzii preliminare sau reflectă opinii incomplete asupra faptelor și legilor aplicabile. Drept urmare, dezvăluirea documentelor poate prejudicia într-un mod nedrept interesele unei afaceri.
Problema cu această situație nu este că a fost făcută investigația în afaceri –  e important ca faptele și legile să fie înțelese atunci când este formulat un răspuns. Problema este că personalul nu s-a gândit la nivel global despre cum ar trebui să fie divulgate aceste informații. O recentă decizie a Înaltei Curți a Regatului Unit privind privilegiile juridice demonstrează că legile din acest domeniu evoluează și diferențe între jurisdicții pot apărea într-un mod neașteptat.
Din cauză că atât avocații cât și alte persoane se pot ocupa de investigații, în funcție de jurisdicție, e important ca tot personalul dintr-o afacere globală să se familiarizeze cu ideea de „privilegiu juridic” și să înțeleagă cum aceste privilegii le pot proteja munca.
În general, „un privilegiu” protejează informația confidențială într-un proces adversarial. De exemplu, în Statele Unite, ceea ce comunică în mod confidențial un client cu avocatul său în scopul consilierii juridice, nu poate fi divulgat în proceduri civile, penale sau de reglementare. Legile din jurul privilegiilor juridice variază în funcție de jurisdicție, dar unele jurisdicții nici nu recunosc privilegiile.
Atunci când este începută o investigație, e important ca atât avocații cât și alte persoane să ia în considerare (măcar) aceste șase întrebări:

  1. Care este scopul acestei investigații?
  2. Cine ar putea fi interesat de rezultate (părțile în proces, autoritățile de reglementare, procurorii, etc.) și unde sunt localizați aceștia?
  3. Ce fel de protecție oferă privilegiile existente în jurisdicțiile respective (unde se află personalul implicat, unde au avut loc evenimentele, unde se află părțile interesate)?
  4. Cum ar trebui să decurgă investigația pentru a fi fructificate aceste privilegii?
  5. Care este cel mai bun mod de a strânge informații despre fapte și de a le comunica în funcție de privilegiile disponibile?
  6. Cine e responsabil în a lua decizii cu privire la ascunderea sau divulgarea informațiilor aflate sub privilegiu juridic în timpul investigației?

Dată fiind complexitatea legilor din jurul privilegiilor juridice, nu e de așteptat ca personalul să poată răspunde de unul singur la toate cele șase întrebări. Totuși, punând aceste șase întrebări la începutul fiecărei investigații (în mod formal sau informal), personalul va fi mai bine pregătit să identifice când și unde să caute îndrumare și să pună întrebări despre cum să își structureze cât mai bine investigațiile în așa fel încât interesele legitime ale afacerii să fie protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *