pyramid

Schemele de promovare piramidale sunt practici comerciale neloiale

2 minute • Cristiana-Maria Druță • 14 ianuarie 2017


Ca urmare a unei întrebări preliminare adresate de către Curtea de Apel Bruxelles, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (încă o dată) s-a pronunțat asupra condițiilor unei scheme de promovare piramidale, în sensul Directivei referitoare la practicile comerciale neloiale.

Această dispoziție a fost transpusă în dreptul belgian prin art. VI.100,14 din Codul de drept economic.  Speța se referă la calificarea juridică a sistemului Lucky 4 All, folosit de către Loteria națională, ce aplică o promovare piramidală interzisă.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reamintit faptul că schema de promovare piramidală se bazează pe îndeplinirea a trei condiții cumulative, anume: 1) promisiunea beneficiilor economice 2) care să depindă de introducerea altor consumatori și 3) în cazul căreia, majoritatea aportului din contrapartidă să nu constea într-o activitate economică reală. În ceea ce privește cea din urmă condiție, Curtea a stabilit că legătura dintre contribuțiile plătite de noii  membri ai unui atare sistem și contrapartidele percepute de membrii deja existenți nu trebuie neapărat să fie directă. O legătură indirectă este suficientă.  Un sistem în care șansa de câștig este legată de aportul nelimitat de noi jucători (și de cotizațiile aduse regulat  de către aceștia) și în care probabilitatea de plafonare a câștigurilor crește treptat și pe măsură ce crește și numărul jucătorilor, apare ca fiind o legătură indirectă, dar sigură.

De asemenea, Curtea a apreciat că sistemul Lucky 4 All pare, în orice caz, să îndeplinească condițiile pentru a fi calificat drept practică comercială neloială, întrucât are ca scop să producă profit în scop propriu.  În cele din urmă, Curtea a lăsat la aprecierea instanței naționale acest aspect.

Sursa: Cauza C‑667/15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *