Simbolurile naționale ale României
4 minute • Raluca Dumitrascu • 24 februarie 2018
Orice stat are anumite simboluri naționale cum ar fi: un drapel, o zi națională, un imn, o stemă și un sigiliu. În România, existența acestora este prevăzută de art. 12 din Constituție.
Ce spune Constituția?
Art. 12 – Simboluri naționale
(1) Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu.
(2) Ziua națională a României este 1 Decembrie.
(3) Imnul național al României este „Deșteaptă-te române”.
(4) Stema țării și sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.
-
Drapelul
Drapelul țării noastre este un tricolor vertical care are, începând de la stânga la dreapta, culorile albastru, galben și roșu.
Așa-numitul protocol al drapelului României este stabilit prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Cu alte cuvinte, această lege stabilește unde și când anume se arborează drapelul național. Spre exemplu, acesta se găsește permanent la sediile autorităților publice, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional. Drapelul se arborează temporar cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, precum și în multe alte situații.
Prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998 privind proclamarea Zilei drapelului național data de 26 iunie a fost declarată Ziua drapelului național al României.
2. Ziua națională
Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990 privind proclamarea zilei naționale a României, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată drept ziua națională și sărbătoare publică în România. Alegerea acestei date face trimitere la 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia a avut loc unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia.
3. Imnul național
Cu siguranță știați că „Deșteaptă-te, române” este imnul național al României începând cu anul 1990. Această creație îi aparține poetului Andrei Mureșanu și până să devină imn național poezia a purtat numele de „Răsunet”. Imnul este alcătuit din 11 strofe, versurile sale se găsesc în anexele Legii nr. 75 din 16 iulie 1994, iar el poate fi ascultat aici.
4. Stema și sigiliul
Și stema țării este un simbol național foarte important. Potrivit art. 1 din Legea nr. 102 din 21 septembrie 1992 privind țării și sigiliul statului, „Stema României simbolizeaza statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi se compune din două scuturi suprapuse: scutul mare şi scutul mic. Scutul mare, pe albastru, are o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinînd în cioc o cruce ortodoxa din aur, în gheara dreapta o sabie, iar în gheara stinga un buzdugan.Pe pieptul acvilei se găseşte scutul mic sfertuit cu insitiune:
a) în primul cartier este stema Tarii Româneşti: pe albastru, o acvila de aur cu ciocul şi ghearele roşii, ţinînd în cioc o cruce ortodoxa de aur, însoţită de un soare de aur la dreapta şi de o luna noua de aur la stînga;b) în cartierul doi este stema Moldovei: pe roşu, un cap de bour negru, însoţit de o stea de aur între coarne, cu cinci raze, de o roza cu cinci foi la dreapta şi de o luna conturata la stînga, ambele de argint;c) în cartierul trei este stema Banatului şi Olteniei: pe roşu, peste valuri naturale, un pod de aur cu doua deschideri boltite, din care iese un leu de aur ţinînd un palos în laba dreapta din faţa;d) în cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramuresul şi Crisana: un scut tăiat de un briu roşu ingust; în partea superioară, pe albastru, o acvila neagra cu ciocul de aur, iesind din briul despartitor, însoţită de un soare de aur la dreapta, de o luna de argint conturata la stînga; în partea inferioară, pe aur, şapte turnuri roşii, crenelate, dispuse pe doua rinduri, patru şi trei;e) în insitiune sînt reprezentate tinuturile Marii Negre: pe albastru, doi delfini de aur afrontati, cu cozile ridicate.
Potrivit art. 6 din aceeași lege, „Sigiliul statului este însemnul suveranităţii naţionale şi garantează autenticitatea actelor statului.” Pe sigiliul statului este reprezentată stema României.
Buna seara!
Se poate imprima stema tarii pe un drapel national , cu dimensiuni legale de 3×2 m, ridicat pe un catarg de 12 m in curtea unei manastiri? Permanent sau temporar?
Mulțumesc.