Sistem plati TVA 1

Implementarea unui nou sistem de plăți TVA la nivelul Uniunii Europene

2 minute • Raluca Dumitrascu • 05 decembrie 2017


Mai multe companii se vor bucura de un sistem de plăți TVA mai simplu, mai ieftin și mai eficient. Deputații europeni au stabilit extinderea utilizării unui sistem online de plată a TVA pentru întreprinderi, care ar reduce costurile de conformare și va oferi statelor membre fonduri suplimentare.
Deputații europeni au votat cu 540 voturi pentru, 30 de voturi împotrivă și 68 de abțineri – propunerea de extindere a utilizării “mini ghișeului unic” (MOSS), utilizat în prezent pentru calcularea și colectarea TVA-ului pentru bunuri electronice, telecomunicații și servicii de difuzare care funcționează transfrontalier.
Propunerea este de a extinde utilizarea MOSS, astfel încât întreprinderile care vând bunuri tangibile și servicii neelectronice de-a lungul granițelor UE să beneficieze de aceleași beneficii de eficiență în calcularea și plata TVA, permițându-le să plătească un singur stat membru pentru toate vânzările în cadrul UE.
Comisia Europeană declară că întreprinderile care operează în prezent în afara MOSS trebuie să plătească în medie 8 000 de euro pe an pentru fiecare stat membru pe care îl furnizează. O prelungire a sistemului MOSS ar putea reduce costurile de reglementare a firmelor cu 2,3 ​​miliarde de euro, în timp ce statele membre ar putea crește veniturile TVA cu peste 7 miliarde de euro anual.

Catalin Sorin Ivan (S & D, RO), raportor, a declarat:
“Această actualizare atât de necesară a normelor privind TVA pentru comerțul electronic va reduce costurile de conformare, va spori comerțul și va facilita, de asemenea, accesul pe piața europeană pentru întreprinderile mici”.

Deputații europeni au susținut, de asemenea, o măsură separată, dar însoțită de 576 de voturi pentru, 30 împotrivă și 32 de abțineri, care vizează îmbunătățirea coordonării între autoritățile fiscale cu privire la informațiile despre persoanele impozabile, ceea ce ar facilita funcționarea sistemului on-line.
 

Ludek Niedermayer (PPE, CZ), raportor, a declarat:
“Acesta este un alt pas către un sistem fiscal modern adaptat secolului 21. Rezultatul va fi prevenirea fraudei și colectarea unui TVA mai mult, mai eficient”.

Vezi și articolul explicativ despre TVA aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *