rupixen com Q59HmzK38eQ unsplash

Șoc și groază: Culiță Sterp și fratele lui sunt acuzați de înșelăciune

7 minute • Vasile-Vlad Apachiței • 20 martie 2023


🧐 Cum putem să ne dăm seama că am fost (sau că suntem) înșelați în sensul legii penale? Înșelăciunea are anumite particularități care, dacă sunt însumate, o pot califica ca fiind infracțiune. Recent a apărut o știre care a atras atenția publicului. Conform anumitor surse, Culiță Sterp și fratele său sunt suspectați că ar fi săvârșit infracțiunea de înșelăciune.

Situația de fapt

😱 Culiță Sterp și fratele său, Iancu Sterp, suspectați ca ar fi promotorii unei noi escrocherii cu monede virtuale. Pe numele celor doi a fost emis mandat de aducere și au fost prezentați procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Aducerea lor în fața anchetatorilor este o consecință a faptului ca au „câștigat” (wink-wink) calitatea de suspecți cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

👮🏻‍♂️ Odată cu dobândirea calității de suspect, persoana în cauză este informată de către organele judiciare despre noua calitate dobândită în cadrul procesului penal. De asemenea, persoanei în cauză i se aduc la cunoștință fapta prevăzută de legea penală pentru care este suspectată, încadrarea juridică și drepturile și obligațiile pe care le are, așa după cum ne arată legiuitorul prin art. 108 Cod Procedură Penală. După comunicarea acestor informații organul judiciar procedează la audierea persoanei.

Dar ce e aia „înșelăciune”?

🤔 Ca să putem înțelege toată povestea asta, trebuie, întâi de toate, să vedem ce înseamnă infracțiunea de înșelăciune. Și nu, nu e atunci când te duci la amant/ă sau când vine amantul/amanta la tine.

📖 Infracțiunea de înșelăciune este prevăzută și pedepsită de Art. 244 Cod Penal. Prin alin. (1) legiuitorul ne spune că: „Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

❓️ Dar ce înseamnă să „induci în eroare”?

👉🏻 Să creezi o imagine deformată asupra realității, adică să minți, sa escrochezi, să păcălești etc.

📃 Conform Art. 244 alin. (1) Cod Penal, această înșelare se poate realiza prin două modalități, și anume:

  • prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase; sau
  • prin prezentarea ca mincinoasă a unei fapte adevărate.

👉🏻 Prin textul de lege legiuitorul prezintă și scopul pentru care făptuitorul înșală: în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul (prieten, mama, tata, soție, amant/ă etc.) un folos patrimonial injust și dacă s-a produs o pagubă.

💸 Folosul obținut în urma înșelăciunii trebuie să fie și patrimonial (adică evaluababil în bani , cum ar fi: mașini, case, bani efectivi, device-uri, ceasuri etc.) și injust (adică tu să n-ai niciun drept să obții acel bun).

💔 De asemenea, în urma înșelăciunii trebuie să se fi produs și o pagubă, adică o persoană (fizică sau juridică, că ambele pot fi victime ale infracțiunii de înșelăciune) să piardă folosul patrimonial.

👤 În cuprinsul textului incriminator legiuitorul a inserat și o variantă agravantă a infracțiunii. Prin alin. (2) ni se spune că: „Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.”

👉🏻 În această formă agravantă a infracțiunii, făptuitorul nu se bazează doar pe propriile sale aptitudini și pe naivitatea victimei, ci apelează și la o serie de factori care să favorizeze amăgirea acesteia.

👉🏻 Numele mincinoase fac referire la acele nume care, dintr-un motiv sau altul, pot asigura succesul inducerii în eroare.

🫂 Calitățile mincinoase sunt acele caracteristici sau atribuții specifice ale unei persoane, cum ar fi: gradul de rudenie (te dai drept verișorul de mult pierdut al victimei), profesie (zici că ești polițist, pompier, instalator etc.), funcție (pretinzi că ești medic, procuror etc.) apte să asigure sau să favorizeze inducerea în eroare a victimei.

🤝🏻 La alin. (3) al art. 244 Cod Penal, legiuitorul a fost blând și a prevăzut și o cauză care înlătură răspunderea penală, și anume: împăcarea părților.

Ce a făcut Culiță Sterp împreună cu frate-su în povestea asta?

❗️ Să înțelegem o chestie. NU Culiță Sterp și fratele său au dat startul acestei escrocherii. Nu ei sunt „geniile criminale” din spatele acestui sistem de înșelăciuni. Ei doar s-au folosit de pozițiile pe care le ocupă în spațiul public (că sunt artiști, vedete, persoane publice etc.) pentru a-i îndemna pe oamenii de rând să investească bani pentru a cumpăra acțiuni. Deci practic, persoanele care au orchestrat toată această înșelăciune i-au invitat pe Culiță Sterp și Iancu Sterp să le promoveze escrocheria. Probabil indivizii s-au gândit că oamenii se vor lăsa mai ușor păcăliți daca schema lor este promovată de niște figuri publice, cu influență, care să le câștige încrederea naivilor. Felicitări! 🥳Aparent a funcționat! Datele de urmărire penală arată faptul că au fost fraierite 32 de persoane și că prejudiciul cauzat e în valoare de 1.632.648 lei (929.430 lei și 144.398 euro, echivalentul a 703.218 lei).

🤔 Dar oare chiar au comis cei doi infracțiunea de înșelăciune?

❓️ Pot oare organele judiciare să rețină în sarcina celor doi artiști infracțiunea de înșelăciune? În opinia mea, cam da, pot. Să le zici oamenilor „Băgați bani în noua monedă virtuală <fraiercoin> că vă veți închiaburi peste noapte cu milioane de lei”(bine, cei doi n-au zis-o chiar așa), știind că de fapt toată treaba asta e o farsă, mie-mi cam sună a înșelăciune. Mai mult decât atât, îndemni oamenii să investească bani într-o astfel de înșelătorie de pe poziția ta de persoană publică, de „influencer”. Calitatea pe care tu o deții conferă mentalului colectiv un grad și mai mare de veridicitate și credibilitate. Oamenii au mai multă încredere în tine și în afirmațiile pe care le faci.

‼️ Problematica pe care o văd aici constă în faptul că poate fi dificil să ne dăm seama în ce calitate au acționat cei doi artiști. Sunt ei coautori sau complici ai infracțiunii?

📖 Literatura de specialitate afirmă că: „Organul judiciar va trebui să distingă între acele acte care au avut rolul de a amăgi victima și alte activități care doar au ajutat la producerea unui asemenea efect , fără ca lor să li se datoreze nemijlocit inducerea în eroare, și care ar constitui o complicitate”. În opinia mea, consider că cele două persoane mondene au fost doar „instrumentele” de care adevărații autori s-au folosit pentru a prosti oamenii. Personal, consider că cei doi sunt complici ai infracțiunii de înșelăciune, NU coautori.

👉🏻 Cum am precizat și anterior, în textul incriminator al infracțiunii de înșelăciune, avem prezentă și o cauză care înlătură răspunderea penală, și anume împăcarea. Situația juridică a celor doi s-ar putea remedia datorită împăcării, dacă ancheta va continua și cu privire la ei.

🚫 PS: Nu ascultați chiar de oricine.


Sursă foto rupixen.com pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *