Social media și viața academică
13 minute • Luana Musi • 17 ianuarie 2020
Social media nu mai este un simplu trend, ci o necesitate. Suntem absolut flămânzi după social media și nu este mereu rău. Timpul e limitat și de multe ori și resursele îți pot fi și ele limitate, astfel te poți ajuta de diferitele platforme sau rețele online ca să te „vezi” cu cei dragi, ca să te informezi despre diverse subiecte (chiar și știri) și de ce nu, pentru entertainment.
Până acum e bine, dar e foarte ușor să te izolezi în acest fel și e mult mai ușor să te pierzi în muncă cu orele, fără să mai ieși la porția ta de relaxare, fie că vorbim despre mersul la sală, ieșitul la cinema sau la un pahar de vin cu o prietenă.
Un aspect pe care îl treci destul de repede cu vederea este și că dacă tot stai să verifici update-urile de pe rețelele sociale, vei ajunge să muncești mai mult, dar nu neapărat mai eficient, pur și simplu lungești ziua.
Statistica calculată în luna octombrie 2019 ne spune că aproximativ 4.48 miliarde de oameni au fost activi pe internet până în această lună, adică undeva la 58% din populația lumii: China, India și SUA fiind pe primele locuri în topul țărilor cu cei mai mulți useri. În 2018, Asia a fost regiunea cu cel mai mare număr de useri online, iar Europa a venit imediat pe al doilea loc cu aproximativ 705 milioane utilizatori.
La capitolul aplicații: Facebook-ul a stat cel mai bine, cu aproximativ 1 miliard de utilizatori pe lună, iar Pinterest a acumulat undeva la 10 milioane de utilizatori pe lună până în 2019. Imediat după Facebook, s-au clasat Whatsapp, Facebook Messenger, WeChat și Instagram.
Pentru acest articol am strâns interviuri de la 7 persoane (interviuri pe care le găsiți mai jos, în infographic), pentru că vreau să conturez cum vede fiecare social media și dacă noi, utilizatorii de social media, suntem deschiși spre a recunoaște că există o dependență pentru asta sau dacă avem totul sub control. Desigur, totul este asociat și cu diferite studii, pe care le voi introduce în continuare în articol.
Ce importanță are acest subiect/studiu?
Noi, oamenii, avem nevoie de socializare, fie că este făcută pe viu sau în online. Dar aceasta poate fi calitativă sau doar cantitativă. Cu cât scade calitatea, cu atât o să simți mai mult că nu ți-ai săturat această nevoie și vei trece într-o extremă: obsesia de socializare. În zilele noastre această obsesie poate să înceapă foarte devreme, deși un studiu spune că apogeul ar fi undeva pe la 18 ani.
Există o relație directă între utilizarea de social media și performanța academică a studenților, iar cel mai întunecat efect este faptul că odată cu evoluția tehnologiei uităm cumva de valorile cu adevărat importante din viața reală (nu cea de pe Instagram sau Facebook, care de la un anumit punct nu mai are nicio legătură cu ce considerăm noi drept „real”).
Rezultatul direct este timpul petrecut în derivă pe aceste platforme, timp care ar putea fi alocat altor activități și chiar dezvoltării personale. Poate te gândești că e ușor să renunți la social media și că nu avem nevoie de studii pentru asta, dar nici nu îți dai seama cât de greșit e. Nu e ușor să renunți la asta, pentru că poți atinge un punct în care să îți petreci jumătate de zi acolo, de dragul acelui ”thrill” de moment (pentru apreciere de exemplu; pentru hrănirea ego-ului).
Și totuși, merge să folosim Facebook-ul pentru a căuta un job? Da, putem. Ironic, chiar așa am ajuns și eu să scriu acest articol. Problema este că mulți studenți (și nu numai), nu cunosc această parte a platformelor și văd în acestea doar o scăpare de la viața reală.
Un studiu arată că există o legătură între notele proaste și utilizarea de social media și că se vede diferența dintre studenții care n-au nicio treabă cu aceste platforme și cei care le utilizează zilnic.
Același studiu arată și că timpul alocat acestor platforme atunci când încercăm să legăm o relație este cantitativ mai mare, întrucât relațiile legate acolo sunt mai greu de fortificat, față de cele din viața reală, dar odată fortificate, au un impact la fel de mare.
Impact pozitiv
În funcție de cum utilizezi site-urile de socializare, pot exista o serie de avantaje, care să-ți ușureze chiar viața academică.
- Poți lua legătura cu diferite grupuri educaționale strâns legate de interesele tale profesionale/academice sau de hobby-urile tale, fiind mai ușor să accesezi o serie de informații la care, în mod normal, nu ai avea acces. De asemenea, poți să transmiți informația mai departe, ajutându-i și pe ceilalți în dezvoltarea lor. Mă regăsesc în acest punct și chiar pot să confirm că grupurile de pe Facebook m-au ajutat în multe privințe în ceea ce privește dezvoltarea mea personală. Eu, de exemplu, sunt pasionată de citit și astfel am putut lua legătura cu grupuri unde am găsit recenzii pentru diferite cărți, grupuri unde se vindeau cărți la prețuri mai mici, grupuri unde se făceau tot felul de poll-uri legat de ce mai citim azi și tot așa. La fel și cu filmele, iubesc să vizionez filme, însă nu pot să afirm că sunt o mare cunoscătoare de filme, de aici și nevoia de a fi parte unui grup de acest gen, pentru a mă putea documenta mai mult, bazându-mă și pe experiențele celorlalți. 🙂 De exemplu, pe un astfel de grup s-a făcut recent un concurs și cine bifa dintr-o listă cele mai multe filme vizionate (multe filme clasice) câștiga un premiu. E fain pentru că îți înmulțești cunoștințele și în același timp câștigi și lucruri frumoase.
- Ce am spus mai sus legat de Facebook se aplică și pentru Instagram, doar că nu legat de diferite grupuri din care poți face parte, ci legat de informațiile pe care le poți posta sau căuta. E chiar și una dintre modalitățile prin care Avocatoo aduce informații noi pe net, de exemplu:
- Să nu uităm despre cât de convenabil e acum să iei contactul cu tovarășii de studiu, cu grupul tău de la facultate. Acum e chiar la modă să se formeze un grup cu toată clasa și chiar și cu profesorul coordonator, unde fiecare să trimită fișiere importante, temele pentru a doua zi, lecții, cursuri și chiar notele de la teste. Eu am făcut mereu parte din astfel de grupuri și chiar și în ziua de azi sunt și e super util să îmi pot lua cursurile de pe net și să trec direct la lecturat, atunci când poate sunt bolnavă și nu pot ajunge la facultate.
- Youtube! Dacă aș putea, m-aș muta pe această platformă. Nu cred că înțelegeți cât de util este youtube-ul dacă este folosit cum trebuie. Există foarte multe tutoriale, lecții online, documentare, filmulețe legate de tot felul de știri și probleme globale, încât e păcat să nu folosești platforma din plin. Eu am un cont de youtube unde îmi salvez mereu video-urile preferate, ca atunci când uit informația, să pot vizualiza iar ca să îmi amintesc despre ce era vorba. Chiar recomand din tot sufletul youtube-ul, dar folosit cu măsură, pentru că e foarte ușor să ajungi de la vizionarea unui filmuleț legat de istorie, la un filmuleț cu pisici.
- Raiul introvertiților – da, ai citit bine. Uite, anul ăsta m-am mai dezghețat și eu puțin dar la bază sunt o veritabilă introvertită și asta mi-a afectat de multe ori viața. De ce? Pentru că au fost momente când mi-am dorit să fac un proiect sau să particip la o conferință, dar nu am avut destul curaj. Dar acum e atât de ușor… și sunt recunoscătoare pentru șansele pe care le am prin prisma rețelelor din online și cât de ușor îmi este să particip în diferite proiecte.
- Consultanță? Asistență? Ajutor? Poate ai nevoie de ajutor pentru un viitor proiect sau poate ți-ai ales un drum și ai realizat că nu e tocmai cariera ideală pentru tine. Ăsta este chiar un aspect super important. Există o multitudine de consilieri academici ce te pot îndruma și nu numai. Ai nevoie de un expert pe un anumit domeniu? Nu-i problemă, găsești tot aici. Eu îmi fac mereu cercetarea astfel, caut opiniile experților, caut lucrările lor, caut forumuri. LinkedIn e super bun pe partea asta. Poate ai nevoie de un stagiu care să te ajute ulterior în cercetarea ta, iar acolo chiar ai foarte multe opțiuni.
Impact negativ
Poate te-am convins că e super util să folosești aceste platforme, dar totul trebuie să fie făcut cu moderație, altfel o să ajungi la parte mai întunecată…
- Ei bine, dacă tot ce faci pe site-urile de socializare constă în a da like-uri, a da comentarii și cam atât, da, clar nu te ajută prea tare. Bun, toți avem nevoie de entertainment, iar Facebook și Instagram sunt surse super bune pentru asta, dar… Îți irosești timpul pe care l-ai putea petrece citind ceva și rămâi și fără timp de teme sau proiecte. Și hai, poate nu stai nonstop dând like-uri și comentarii, dar e destul să îți verifici notificările din 20 în 20 de minute și să-ți pierzi concentrarea, lucru ce are un efect negativ asupra rezultatelor tale academice.
- Social media la cursuri… Oh, toți am fost acolo. Știi tu, acel curs la care pur și simplu nu te poți concentra. Alternativa cea mai simplă în această situație e să stai puțin pe telefon. La fel și dacă îți folosești laptop-ul sau tableta la cursuri, e foarte ușor să fii distras. Și uite așa ratezi informații prețioase, ca la examen să te uiți ca mâța-n calendar la grile și să te întrebi unde erai când s-a predat asta: erai pe Facebook, desigur! Și tot aici intră și expresiile, prescurtările folosite chiar și în scrierea cursurilor: ”Pt”, ”Bn” sau chiar preluate din engleză: ”K”, ”Cuz”, ”Cos” și nu, nu sunt simboluri de la chimie. Problema nu e că folosești aceste expresii la cursuri, ci că din instinct le-ai putea utiliza la examene (și crede-mă, niciun profesor nu o să fie fericit să vadă asta).
- Mai știți că vă vorbeam despre ”Raiul introvertiților”? – Raiul ăsta se transformă foarte ușor într-un fel de ”purgatoriu”. Sunt mulți studenți (guilty!), care participă la discuțiile cu clasa/profesorii preponderent online. Consecința absolut directă este că își dezvoltă mai greu abilitățile de comunicare. Și crede-mă, e crunt să îți transpire palmele de fiecare dată când ești pus în fața faptului împlinit, când efectiv nu ai scăpare și trebuie să vorbești cu profesorul/decanul sau să prezinți un proiect în fața clasei. Și e crunt și să nu primești puncte bonus la seminar ori la curs, pentru că nu ai răspuns în timpul discuției, deși știai răspunsurile la 9 întrebări din 10…
- Probleme de sănătate? Pentru că nicio problemă nu vine niciodată singură, mai vin și problemele de sănătate pe capul nostru. M-am găsit de multe ori petrecând mai mult de 3 ore continuu la laptop, ca apoi să vreau să mă ridic de pe scaun și să realizez că am o durere oribilă de spate sau că mi-a înțepenit coloana. Sau am pățit ca după câteva ore petrecute pe net să am migrene câte trei zile, să mă doară ochii, să nu mă pot concentra, să fiu stresată și altele… Și să nu mai vorbesc despre anxietate, depresie și izolare, probleme extrem de reale și prezente în viețile noastre. Și de aici până la a avea note mici e o linie foarte fină.
Concluzii
E clar că există și efecte negative dacă utilizăm social media prea mult, dar să nu uităm și de toate celelalte puncte bune. Trebuie să recunoaștem că în zilele noastre aceste platforme sunt practic modurile în care mulți dintre noi își câștigă existența și nu numai. De multe ori doar prin intermediul platformelor reușim să păstrăm anumite relații și poate de multe ori doar așa ne vedem familiile. În alte situații învățăm cu ajutorul lor și ne dezvoltăm personal. Sunt indispensabile. Dar e foarte ușor să cădem în extrema cealaltă.
Un prim pas ar fi să conștientizăm cum și cât să porționăm timpul petrecut online. Acest lucru ar putea fi implementat încă de când suntem mici în mentalitățile noastre, mai ales că generațiile actuale iau contact cu această lume mult mai devreme. Recomandat ar fi să existe ore speciale la școală legate de pericolele prezente în viața online, unde studenții și elevii să poată afla cum să se comporte în acest mediu.
În același timp, școlile și universitățile ar putea să integreze rețelele de socializare în viața academică a elevilor/studenților, creând un mediu plăcut și mai puțin formal de învățare. Legat de utilizarea gadget-urilor la cursuri, acest lucru poate fi limitat sau cel puțin verificat.
În cele din urmă, acest subiectul este precum o sabie cu două tăișuri. Deși există și părți negative, cele pozitive înclină și ele balanța. Singurul mod prin care putem ține adicția de social media departe de noi este prin autocontrol. Să învățăm când să spunem nu și să învățăm să discernem realitatea de viața roz afișată în online de ceilalți. 🙂