thinking girl wallpaper 1

Cum iti alegi specializarea? 5 sfaturi pentru avocati

8 minute • Redactia • 25 mai 2017


Alegerea unei specializări este probabil cel mai important factor de care depinde succesul carierei unui avocat pe termen lung și este ceva ce nu ai învățat în facultate. Alege specializarea potrivită și ești cel mai bine poziționat pentru a te bucura de atât de siguranța și de satisfacția carierei, cât și de succesul pe termen lung. Alege incorect și probabil te vei confrunta continuu cu o luptă pentru împlinirea profesională.

Atunci când iei această decizie, ia în calcul două considerente principale:

  • Ce anume te pasionează?
  • Cât de profitabilă este aria de practică pe termen lung?

Pe lângă acestea, cei cinci pași de mai jos te vor pregăti pentru confruntarea cu această decizie crucială.

  1. Cunoaște-te pe tine însuți

Sună a clișeu, dar luându-ți timp să te gândești cu adevărat și să analizezi ceea ce te pasionează și care sunt talentele tale,  este un pas important pe măsură ce te lansezi în carieră. Zonele de practică diferite se potrivesc diferitelor personalități, atât din punct de vedere material, cât și din punct de vedere al competențelor. Mai jos este un rezumat general, la nivel înalt, al trasaturilor de personalitate potrivite pentru trei domenii de activitate:

  • Avocații de litigii: se bucură cu adevărat de cercetare, de redactare, de gândire analitică, de strategii de dezvoltare și de pledoarie. Dacă nu stai bine la capitolul research, ai lacune de redactare juridică ori procedura civilă nu e chiar punctul tău forte, gândește de două ori înainte de a-ți alege litigiile ca arie de practică. Și înțelege că este o diferență între a fi avocat litigant la un cabinet individual sau la o societate mică de avocatură, unde litigiile sunt la ordinea zilei și să fii în instanță e regula și probabil vei fi într-o continuă alergătură între instanțe și/sau săli de judecată și nu vei avea prea mult timp pentru a lua un prânz decent și a fi un avocat la departamentul de litigii dintr-o societate mare de avocatură, unde este posibil să petreci o carieră întreagă făcând cercetare și redactând documente, fără să meargi vreodată la un proces, iar pentru mulți, acest lucru este în regulă.
  • Avocații de consultanță: au o atenție deosebită la detalii, sunt interesați de afaceri și probleme comerciale, sunt confortabili în elaborarea și interpretarea contractelor și se bucură de succesul de a încheia o tranzacție. Avocații de consultanță nu se mulțumesc doar cu redactarea juridică, ci se bucură de structura și previzibilitatea revizuirii și redactării contractelor. Dreptul corporatist are numeroase ramuri (de exemplu, finanțe, franciză, imobiliare, tranzacții tehnologice etc.), însă trăsăturile generale de personalitate pentru cei care activează în acest domeniu sunt similare. Dacă simți că dreptul tradițional nu se pliază pe interesele sau personalitatea ta sau nu îți dă libertatea să gândești ca o pesoană de afaceri, atunci avocatura de consultanță poate fi aria ta de practică ideală.

Atentie! Ai grija sa nu ajungi, după cinci ani, avocatul litigant care își dă seama că nu-i place cercetarea, redactarea și pledoaria și dorește să lucreze cu contracte. Acestea sunt lucrurile pe care le trebuie să le cunoști încă din stagiatură, deci fă-ți timp pentru a vă aprecia cum abilitățile, punctele slabe, talentele și interesele tale se încadrează într-o anumită specializare.

2. Înțelegerea cererii și a ofertei 

Acum, mai mult ca niciodată, piața joacă un rol semnificativ în determinarea cine recrutează, pentru ce recrutează și câtă valoarea are experiza ta. Societațile de avocatură sunt tot mai selective în ceea ce privește acreditările, expertiza și valoarea unui avocat.

Ce înseamnă acest lucru atunci când îți alegi o arie de practică? Analizează, alege calea cu cea mai puțină concurență, fii unicornul mov.

Cum sa faci acest lucru? Trebuie să înțelegi unde este mare cererea de pe piață (adică cine recrutează și pentru ce) și unde oferta (adică numărul de avocați care practică acest domeniu) este scăzută.

Luați aceste două exemple contrastante:

  • Litigiile civile: acesta este domeniul de practică cel mai căutat de către tinerii avocați. Acest lucru a condus la o mulțime de avocați litiganți în fiecare oraș. Cu alte cuvinte, aprovizionarea este ridicată. Deși majoritatea firmelor de avocatură au departamente de litigii, oferta încă depășește cererea. Acest lucru a făcut ca litigiile civile să fie printre cele mai competitive domenii de practică, lăsând  tinerii avocați care doresc specializarea în acest domeniu în incertitudine.
  • Dreptul achizițiilor publice. Licitații deschise, licitanții restrânse, dialog competitiv, criterii de atribuire a contractului de achiziție publică? Sună abstract și complicat, nu? Pentru mine, da. Dar este o zonă de practică reală și foarte căutată în prezent pentru că nu sunt foarte mulți avocați specializați în acest domeniu. Avocații specializați pe dreptul achizițiilor publice dezvoltă abilități în materie de litigii, consiliere, reglementare și tranzacționare, cu o expertiză în această lege complexă (Legea 98/2016) care reglementează modul de realizare al achizițiilor publice. Aceast domeniu poate să nu pară cea mai interesantă arie de practică pentru a o selecta, dar numărul de persoane care practică această specialitate este mic și cererea pentru avocații de achiziții publice este continuă. Cu alte cuvinte, indicatorii de cerere și de ofertă favorizează aceși avocați, fiind o arie de practică mai puțin competetitivă, cu opțiuni pe termen lung și securitate în carieră.

Acest lucru nu înseamnă și să deveniți avocat specializat pe achiziții publice. Există multe domenii de practică unde nu există avocați pregătiți corespunzător. Cel mai important este să  cercetezi piața și să înțelegi care sunt industriile ce conduc afacerile și ce tip de servicii juridice vor avea nevoie. Fii atent la  tendințele pieței, adesea în acest loc se găsesc cele mai interesante oportunități.

3. Alege cât mai devreme și fii sigur în alegerea ta!

Alegerea ar trebui să se facă în facultatea de drept sau in stagiatură. Odată ce ai ales, fii hotărât în alegerea ta! Identificarea timpurie ariei de practică te va ajuta să dezvolți o expertiză în vederea construirii profilului profesional în acea ramură de drept.

4. Să nu uităm de…clienți 

Cel mai important element în alegerea specializării și în securitatea carierei este dezvoltarea afacerii, care depinde direct proporțional cu existența clientelei. Acest lucru este valabil indiferent dacă lucrezi la o societate sau ești pe cont propriu. Nu este o supriză faptul că este mai ușor să atragi clientelă în anumite domenii de activitate sau în anumite arii geografice. Deci, dacă miza pe termen lung este de a deveni un partener al firmei de avocatură sau a-ți dezvolta o cariera individuală, înțelege cum alegerea specializării are impact asupra clientelei și cum într-o anumită ramură de drept poți ajunge să mulțumești clientul mai repede și mai ușor (și mă refer aici, de exemplu, la activitatea de consultanță) și cum în anumite domenii cu o marjă mai mare de imprevizibilitate (și mă refer, exemplificativ, la litigii), poți dezamagi clientul chiar dacă ai depus toate diligențele în rezolvarea cauzei.

5. Ia în considerare și obiectivele personale pe termen lung

Aceasta este cea mai importantă întrebare: Cum te va mulțumi alegerea pe care o faci acum peste 10 ani? Analizează informațiile pe care le ai acum și gândește-te la obiectivele personale referitoare la finanțe, familie, locație, mediul de lucru și importanța statutului / prestigiului / responsabilității. Cu siguranță că specializarea pe care o alegi la începutul carierei va avea impact asupra aspectelor de mai sus. Revizuiește constant obiectivele și dă-ți seama dacă ești sau nu pe calea cea bună. Dacă nu ești, renunță, îmbrățișează schimbarea și reorientează-te spre altceva.

În calitate de tânăr avocat care nu a experimentat cu adevărat ce înseamnă să practice avocatura, alegerea unei arii de practică poate fi descurajantă. Dar amintește-ți, ai în prezent – sau poți învăța prin cercetări aprofundate și conversații cu oamenii potriviți – informațiile de care ai nevoie pentru a lua această decizie crucială. E important să îți alegi tu specializarea, pentru că altfel te va alege ea pe tine sau vei ajunge să faci totul și nimic și să nu excelezi în niciun domeniu.

SURSA

LAWPRACTICETODAY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *