cado cado

Startup Your Life, editia de toamna. Cum a fost.

6 minute • Ana-Maria Udriste • 10 octombrie 2017


După cum am stresat lumea pe Facebook și LinkedIn în ultima perioadă, zilele astea (ma rog, mai puțin de 24 ore, dar se pun că două zile), am fost “spicher” la Startup Your Life 2, ediția de toamnă.
Deși a fost mai rece decât la prima ediție, atmosfera a fost mai caldă (da, mergeau caloriferele) și nu ai fi zis niciun moment că te afli într-o tabără și nu la discuții între prieteni de ani buni.
(Paranteză personală): în prezentarea sa absolut mega genială, Alexandru a spus o chestie care mi-a mers la suflet: este minunat (și totodată terifiant) să vorbești în fața unor oameni care chiar plătesc să te vadă. Indiferent că sunt 5, 10, 20 sau 100, sentimentul este greu de exprimat, mai ales pentru o persoană la început de drum, iar responsabilitatea este mare. Timp de două săptămâni tot am făcut drafturi peste drafturi de prezentare, pentru că nu găseam chestia aia care să fie interesantă. Vedem feedbackul participanților ????

Ce mi-a plăcut

Motivul principal pentru care îi urmăresc pe cei de la start-up.ro este că articolele lor sunt lipsite de bullshit. Ca în viață, unele lucruri sunt bune, altele sunt nașpa.
Și în tabără s-a mers pe același principiu: să spunem pe bune. Lucru care te ajută enorm, mai ales când viața de pe social media e complet ruptă de realitate, iar zilnic vezi numai oameni care au succes, sparg banii în stânga și în dreapta, le merge totul bine și “they’re living the life” (c-așa-i în tenis).
Realitatea este că lumea nu are succes din prima, nu totul este roz, nu batem din palme și devenim influenceri peste noapte și ne curg banii în cont, deși ne-am dori.
Pentru că data trecută am ratat-o, acum am ascultat cu mare atenție (pentru a parafraza un clasic în viață) prezentarea lui Tudor, care pentru mine este probabil cel mai sănătos exemplul de cum începi un business pe cont propriu, cum te zbați să îl crești sănătos, ce probleme întâmpini și cum le gestionezi. De la lipsa banilor, până la obținerea autorizațiilor care te amână să începi afacerea, până la lipsa clienților și problema promovării. You know, basic stuff.
Mi-a plăcut prezentarea Gabrielei, care te învață cum să te vinzi (afacerea, nu pe tine personal, deși e discutabil). Mi-am dat seama că ar fi cazul să stau dreaptă când vorbesc și să  zâmbesc mai mult (prima ca să câștig încrederea auditoriului și a doua ca să nu fiu așa bitchy). Tura asta nu mi-a ieșit, mai băgăm o fisă data viitoare.
O chestie foarte importantă, pe care mulți nu o iau în considerare la început  de drum, este încheierea parteneriatelor și găsirea acelor ambasadori de brand care pot să ducă mai departe vestea despre afacerea ta. Pentru asta nu îți trebuie neapărat bani, ci trebuie să convingi persoanele din jurul tău de ideea ta și la rândul lor ei să o promoveze (numai eu știu de câte ori am zis despre niște idei faine ale unor oameni doar pentru că mi-a plăcut conceptul).
L-am ratat acum pe Antonio și cu a sa replică  celebră “Tim fucking Cook”, însă Alexandru a avut o prezentare delicioasă din toate punctele de vedere și este o chestie pe care nu ar trebui să o ratezi vreodată în viață. Zic doar atât: băuturi, ANAF, amenzi, autorități care îți vor binele. Pentru restul chestiunilor picante, îmi pare rău că nu le-ați prins, dar pândiți-l pe Alexandru pe unde vorbește și nu o să regretați.
Elena a vorbit a doua zi despre programele de finanțare pe care le are la îndemână un antreprenor la început de drum și a explicat pas cu pas, ca la proști, ce implică fiecare program. Măcar eu mi-am dat seama că nu am pe ce să aplic vreodată :))
Ca la orice chestie oficială, networkingul este probabil cel mai important – discuțiile libere sunt adevărate mine de aur. Mă bucur că am apucat să cunosc și de data asta oameni excepționali, care vor să pună pe picioare o afacere și să o crească frumos și responsabil (dacă se poate chiar și fără autorități care-ți vor tot binele din lume).
Am rămas plăcut surprinsă că goodie bag-ul din tura asta a fost dat într-o sacoșă de pânză făcută într-un atelier social (a mea e făcută de Corina). Contează enorm de mult să achiziționăm produse din asemenea locuri pentru că fiecare ban dat ajută o persoană aflată cu nevoi speciale să fie integrată în societate și să ducă un trai normal.

Ce nu mi-a plăcut?

3 zile (sau 22 ore în cazul meu), trec foarte repede, prea repede – nici nu apuci să îți faci un selfie corespunzător și să te hidratezi cum trebuie.
Nu mi-a plăcut că a trebuit să plec repede să ajung la facultate și am ratat prezentarea lui Matei despre promovarea pe canale online. Sfaturile date de Octavian despre SEO mi-au folosit mie personal foarte bine încă de data trecută, când m-am pus cu burta pe carte și am învățat chestii faine care aproape au dublat numărul de vizitatori pe site. Iar GIF-urile erau în asentimentul oricărui antreprenor care nu știe de unde să o apuce când vrea să se promoveze online.
Mi-aș fi dorit să prind și prezentarea lui Cori Grămescu, despre self managementul afacerii tale și cea a lui Antonio Eram, unde am înțeles că a vorbit despre sailing și sunt convinsă că a avut un discurs cel puțin la fel de inspirațional ca cel de data trecută.

În loc de concluzie

Eu nu sunt fanul evenimentelor de networking (pentru că sunt social awkward și vorbesc tâmpenii) și al evenimentelor care chipurile vor să te învețe ceva pe banii tăi, pentru că de cele mai multe ori sunt un mare fâs (și nici măcar poze faine nu primești după).
În ambele dăți eu am învățat lucruri mișto pe care le-am pus în practică și m-au ajutat pe viitor (no joke). Sper ca și prezentarea și sfaturile mele pe juridic să aibă același rezultat.
Nu o să încep de acum promovarea următoarei tabere, însă dacă vreți să puneți pe picioare o afacere și să descoperiți partea “reală” și obstacolele pe care le vei întâlni, e probabil una din cele mai bune investiții pe care le poți face.

Material scris de pe Note 8, varianta gold (că rose gold nu au – sărăcie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *