Sunt / nu sunt vaccinat, sunt obligat să mă testez dacă vreau la mall?
11 minute • Oana Trifan • 04 ianuarie 2022
Îmi trebuie certificat verde, nu îmi trebuie, am nevoie de test negativ, ce fel de test negativ? Când trebuie să fi făcut boala ca să pot intra?
Ca să călătoresc trebuie să îmi fac și test, chiar dacă am certificat de vaccinare?
Atunci când daţi dovadă de incertitudine înseamnă că vă aflaţi pe calea cea bună, aşa că nu renunţaţi. – Deepak Chopra
Preambul: acest articol tratează fenomenul exclusiv din perspective juridice, nu din perspective medicale sau științifice.
O instanță anulează din nou Hotărârile de Guvern din starea de alertă
Soluția pe scurt a unei hotărâri pronunțată de o instanță din România în contextul pandemiei de Covid-19…
În tot haosul cu certificatul de vaccinare/testele covid, condiționarea accesului în instituții publice de aceste cerințe, o instanță de judecată pronunță o hotărâre care poate schimba soarta noastră.
Curtea de Apel București a anulat recent Hotărârile de Guvern care condiționau accesul în instituții publice sau spații comerciale de prezentarea certificatului verde de vaccinare.
Totodată instanța a obligat Guvernul României, prin hotărârea pronunțată, să elimine orice discriminare pe motiv de vaccinare/trecere prin boală, în eventualitatea prelungirii stării de alertă și să dispună fie obligativitatea efectuării testelor Covid pentru toate persoanele, indiferent că dețin sau nu certificat verde sau au trecut sau nu prin boală, sau chiar să elimine această condiționare pentru toată lumea.
Desigur că hotărârea se va aplica din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial, adică după ce expiră termenul în care poate fi atacată cu recurs (15 zile de la comunicare). Rămâne de văzut dacă va fi publicată așa cum a fost pronunțață sau dacă se va modifica în calea de atac.
Ce înseamnă asta?
Dacă hotărârea nu va fi atacată cu o cale de atac și va rămâne definitivă așa cum a fost pronunțață, în momentul în care Guvernul României va prelungi, eventual, starea de alertă și va publica noi restricții, nu va mai putea adopta norme distincte în ceea ce privește persoanele nevaccinate, respectiv cele vaccinate.
Guvernul are 2 variante:
1.Elimină condiționarea privind certificatul verde/trecerea prin boală/test pentru toată lumea.
SAU
2.Impune obligativitatea testării atât pentru cei vaccinați, cât și pentru cei nevaccinați.
CONCLUZIA rămâne aceeași: cei vaccinați nu vor putea avea beneficii/drepturi suplimentare față ce cei nevaccinați.
Ai/nu ai dovadă de vaccinare, ți se aplică aceleași reguli, suntem egali!
Ce implicații are?
Hotărârile de Guvern care au fost anulate sunt acte administrative normative, care vizează mai multe categorii de persoane, la nivel general.
În baza actelor administrative normative se emit acte individuale, care vizează în mod particular o anumită situație și o anumită persoană.
De exemplu, dacă există un act normativ – o hotărâre de guvern ce permite construirea locuințelor un extravilanul localităților, toate Autorizațiile de construire emise în baza acestei hotărâri vor fi acte individuale.
Dacă actul normativ este anulat, ce se va întâmpla cu actele individuale emise în baza sa? Se vor anula și ele?
Răspunsul este DEPINDE.
Spre exemplu, acțiunile în contencios administrativ având ca obiect restituirea taxei speciale de primă înmatriculare sau a taxei de poluare ce se percepeau pentru anumite categorii de autovehicule s-au întemeiat pe o directivă care a interzis aplicarea acestor taxe, iar prin urmare actul normativ care le instituia la nivel național a fost anulat.
Atunci, toate actele individuale emise în baza acestuia au fost și ele anulate, iar oamenii au primit banii înapoi.
De ce? Pentru că nu a fost vina particularilor. Ei au avut încredere în sistemul legislativ!
Situația este identică și în exemplul nostru, doar că aici, pentru a proteja încrederea legitimă a particularilor, anularea actului normativ nu va produce efecte pentru trecut, pentru că ar fi absurd să anulăm toate Autorizațiile de construire și să evacuăm oamenii pe motiv că Guvernul nu a scris corect o hotărâre (ar trebui să anulăm toate actele administrative individuale emise vreodată…).
Aici intervine principiul securității raporturilor juridice, care garantează tocmai faptul că odată ce un act normativ a stabilit negru pe alb anumite norme și reguli obligatorii, acestea se vor aplica pe toată perioada cât actul este în vigoare, fără ca efectele sale să poată fi șterse retroactiv dacă actul este anulat.
Să revenim la Hotărârea noastră care anulează un act administrativ normativ.
💡 Anularea înseamnă că actul nu se va mai aplica din momentul în care hotărârea rămâne definitivă și se publică în Monitorul Oficial. Totodată, obligația Guvernului de a elimina condiționările discriminatorii pe motiv de vaccinare/trecere prin boală va deveni incidentă tot din momentul publicării hotărârii în Monitorul Oficial.
Ce se întâmplă însă cu unele acte normative individuale care s-au emis pe baza acestor hotărâri de guvern? Apreciem că în măsura în care acestea au produs prejudicii particularilor, independente de acțiunile lor, actele individuale emise în baza hotărârii de guvern vor putea fi anulate.
Spre exemplu, dacă unei persoane i s-a refuzat accesul într-o instituție publică pe motivul lipsei dovezii de vaccinare/a dovezii trecerii prin boala sau a testului negativ covid, iar acea persoană a pierdut termenul limită de îndeplinire a demersurilor care îi erau necesare, ar trebui ca aceasta să poată beneficia de o repunere în termen, în baza anulării hotărârilor care elimină condiționările discriminatorii.
Dar toate acestea se vor concretiza în momentul în care hotărârea rămâne definitivă, se publică în Monitorul Oficial și se formează practica judiciară pe baza ei.
Când se elimină condiționările “discriminatorii” dintre cei vaccinați și cei nevaccinați?
Ceea ce dispune o instanța prin hotărâre se aplică din momentul în care hotărârea rămâne definitivă și se publică în Monitorul Oficial.
Hotărârea noastră a fost pronunțață în primă instanță.
Aceasta nu este încă definitivă pentru că poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea ei.
Când rămâne definitivă hotărârea?
- La expirarea termenului de 15 zile dacă nu se declară recurs/dacă se retrage în termen.
- În momentul retragerii recursului, dacă a fost retras după expirarea termenului.
- La data pronunțării hotărârii prin care s-a respins recursul.
Prin urmare, modul prin care rămâne definitivă hotărârea, determină și momentul în care aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial și va începe să își producă efectele.
Când NU rămâne definitivă hotărârea?
Atunci când se declară recurs și acesta este admis.
Dacă hotărârea rămâne definitivă, înseamnă că ea se publică în Monitorul Oficial, cu soluția pe care am redat-o mai sus, iar efectele ei încep să se producă din acel moment.
Aspecte de ordin procedural
Chiar așa o fi? Am scăpat? Poate o instanță judecătorească să oblige Guvernul României să adopte o serie de măsuri așa cum aceasta le dictează printr-o hotărâre judecătorească?
Probabil ca de multe ori auzim în media “legea X a fost declarată neconstituțională”. Ca și în cazul anulării, după un termen dat, 45 de zile în cazul neconstituționalității, actul/articolul urmează să iasă din vigoare/să nu se mai aplice.
Să vedem acum cum stau lucrurile din punct de vedere procedural în cazul anulării unei legi.
Efectele hotărârii
Hotărârea despre care discutăm a fost pronunțată la 27.12.2021, dar asta NU înseamnă ca ea va produce efecte începând cu 27.12.2021.
Astfel că NU, nu poți merge acum la mall fără să ai nici dovada vaccinării, nici dovada trecerii prin boala și nici test, la fel cum nu vei avea nevoie azi de un test negativ pe lângă dovada vaccinării.
Hotărârea se va aplica din momentul în care se va publica în Monitorul Oficial și se va publica abia după ce rămâne definitivă.
Deci mai avem de așteptat până să aflăm cu certitudine ce se va întâmpla cu restricțiile și condiționările legate de dovada vaccinării/dovada trecerii prin boală/test negativ.
Ce înseamnă obligatoriu vs. ce înseamnă opozabil?
Art. 435 Cod procedura civilă reglementează doua dintre efectele hotărârilor judecătorești: OBLIGATIVITATEA și OPOZABILITATEA
Art. 435 cod procedură civilă
Obligativitatea şi opozabilitatea hotărârii
(1) Hotărârea judecătorească este obligatorie şi produce efecte numai între părţi şi succesorii acestora.
(2) Hotărârea este opozabilă oricărei terţe persoane atât timp cât aceasta din urmă nu face, în condiţiile legii, dovada contrară.
Așa cum ziceam, din momentul în care hotărârea rămâne definitivă și se publică în Monitorul Oficial ea devine OBLIGATORIE.
💡 Adică Guvernul va fi obligat să se conformeze măsurilor dispuse prin hotărâre: să elimine orice condiționare a accesului în spații publice de prezentarea dovezii vaccinării/a trecerii prin boală/a testării.
În același timp, din momentul în care hotărârea se publică în Monitorul Oficial, ea va fi OPOZABILĂ erga omnes.
Cu alte cuvinte, deși parte în litigiul în care s-a pronunțat hotărârea a fost GUVERNUL și doar el va fi obligat să se conformeze măsurilor dispuse de instanță, totuși, hotărârea va trebuie să fie respectată de toate celelalte părți/organe/instituții în privința cărora va produce efecte, direct sau indirect.
Adică, centrele comerciale/instituțiile publice vor trebui să-și adapteze sistemele de verificare și să permită accesul doar persoanelor care prezintă un test covid negativ, indiferent dacă acestea dețin sau nu dovada de vaccinare.
Care e ideea?
În fond și la urma urmei, ideea centrală este că se dorește eliminarea oricăror situații discriminatorii care ar putea apărea în urma condiționării accesului public de existența dovezii vaccinării/a dovezii trecerii prin boală/a testului negativ COVID.
Așadar, de ce să nu îi obligăm pe toți să prezinte dovada efectuării unui test negativ, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, ca să nu se simtă discriminați cei nevaccinați?!
În funcție de ce parte a baricadei te situezi, ți se poate părea o soluție logică sau nu.
Dacă ești vaccinat, te întrebi la ce te mai ajută dovada de vaccinare dacă tot mai trebuie să dai bani și pe teste. Dar, nu ar trebui să te întrebi asta pentru că te-ai vaccinat ca să te protejezi de formele severe ale bolii. Nu 🙂 ?
Dacă nu ești vaccinat, ți se pare corect să-și facă și cei vaccinați teste, pentru că oricum și ei pot contacta boala.
Să așteptăm și să vedem care este soarta acestei decizii.
Doar la noi e așa?
România nu e singurul stat în care se ridică problema discriminării pe criterii de vaccinare/testare.
În Parlamentul European există o propunere de rezoluție referitoare la încălcările drepturilor omului legate de certificatul digital și de vaccinarea împotriva COVID-19.
Sunt câteva aspecte punctuale care ridică semne de întrebare și care așteaptă să primească un răspuns clar și concis.
La fel așteptăm și noi în ceea ce privește Hotărârea 2033/2021 a Curții de Apel București.
Până atunci, stay safe and wait a better 2022!