Untitled design 1

ANCOM topește costurile privind portarea numerelor

2 minute • Alexandra Enachescu • 20 aprilie 2018


Agenţia Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a dezbătut și adoptat ieri, 19 aprilie 2018, decizia privind scăderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon.

„Având în vedere că volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesară revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat. Ne aşteptăm ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui număr de telefon să se vadă atât în creşterea numărului de utilizatori care aleg să se porteze, dar şi în ofertele furnizorilor”, a declarat Eduard LOVIN, vicepreşedinte ANCOM.

Așadar:

  • tariful de gros de portare a numerelor fixe a scăzut de la 7,8 euro la 4,64 euro, nivelul fiind determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania și Turcia, ponderate cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017.
  • tariful de gros de portare a numerelor mobile a scăzut de la 5,6 euro la 2,13 euro, nivelul fiind determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia și Turcia, ponderate cu numărul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat să acopere costurile furnizorului donor (cel care cedează) generate de portarea numărului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activităţile tehnice (realizarea portării numărului respectiv), operaţionale şi administrative, precum şi de actualizarea bazelor de date locale utilizate şi a bazei de date centralizate.

Știai că de la lansarea portabilității și până la sfârșitul anului 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate între rețele, 3,7 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobilă și aproximativ 700 de mii numere de telefonie fixă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *