pexels pixabay 40820 1

Te poate înrola în armată? În ce condiții?

8 minute • Mario-Leonard Cassian • 28 februarie 2022


Pornim cu o ipoteză: mâine România e atacată și, uitându-ne la televizor primești o veste: Toți tinerii trebuie să se înroleze în armată, pentru a apăra țara de agresiune.

Ce vei face în această ocazie? Ai ceva de făcut pentru a nu merge la război? Sau trebuie să mergi la înrolare fără să ai ceva de zis?

Mai mult, au circulat tot felul de fake news în perioada asta că trebuie să te duci să te înrolezi în armată, pe care MApN le-a demontat foarte repede.

Ei bine, în acest articol, ne-am plănuit să îți dăm răspunsul.

Ce este armata?

Armata Română, este o instituție militară, aflată sub comanda Statului Major al Apărării, aflat sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Conform site-ului MApN, aflăm că avem trei forțe ale armatei și anume: terestre, aeriene și navale, fiecare aflată sub conducerea unui Șef al Statului Major (terestră- Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, aeriene- Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene și navale- Șeful Statului Major al Forțelor Navale)

Dacă ne uităm la art. 92 alin. (1) din Constituția României, aflăm că: “Președintele României este comandantul forțelor armate şi îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.”, care, conform alin. (3) “În caz de agresiune armată îndreptată împotriva țării, Președintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoștință Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanșarea agresiunii.”

Armata nu mai este obligatorie!

Da, ai citit bine, în anul 2005, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 395/2005, privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat (”Legea 395/2005”).

Astfel, Legea 395/2005, prevede că:

Articolul 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă.

(2) Ultima încorporare a recruților pentru militarii în termen va fi în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006.

Păi, cum? Legea asta spune că e suspendată, nu că nu mai este obligatorie.

Exact, Legea 395/2005 nu prevede interzicerea înrolării, ci “suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu”.

Chiar în textul acestei legi vom vedea că:

Articolul 3

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condițiile legii.

Păi, este sau nu obligatorie armata?

Art. 1 al Legii 395/2005, spune că: ”Cetățenii români, bărbați şi femei, care îndeplinesc condițiile prevăzute de legislația în vigoare, pot efectua, pe bază de voluntariat, orice formă a serviciului militar, fără discriminare.”

Așa că, în baza unui dicton latin, ”Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus” (adică: Unde legea nu distinge, nici noi să nu distingem), până la momentul unei agresiuni armate armata este voluntară, dar dacă va fi război sau asediu asupra țării, ”executarea serviciului militar devine obligatorie”.

Cine este scutit de serviciul militar?

Dacă sunt o persoană care are o religie care interzice să pun mâna pe armă ce fac?

Art. 3 alin. (1) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, publicată în Monitorul Oficial nr. 990 din 2006, cu modificările şi completările ulterioare prevede că: ”Cetățenii care, din motive religioase sau de conștiință, refuză să îndeplinească serviciul militar sub arme execută serviciul alternativ.”

Astfel, te vei prezenta la înrolare și vei efectua serviciul militar fără a purta arme, vei lucra ca infirmier, vei lucra în spitale, în instituții sociale, O.N.G.-uri etc.

Ce persoane sunt scutite, așadar?

Legea 446/2006 este foarte grăitoare în vederea enumerării cazurilor de scutire sau amânare.

Astfel, sunt scutite următoarele persoane:

  • persoanele inapte pentru serviciul militar, clerul, călugării care au o vechime mai mare de 2 ani, persoanele condamnate penal cu pedepse privative de libertate, cele care sunt în arest la domiciliu sau cele care sunt trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluționat cauza penală (art. 6);
  • recruții unici susținători de familie, care contribuie efectiv la întreținerea acesteia dacă:
    • soția recrutului sau frații și/sau surorile sunt bolnavi, având gradul I sau II de invaliditate;
    • are unul sau mai mulți copii, iar soția acestuia a murit;
    • părinții recrutului au împlinit vârsta standard de pensionare;
    • ambii părinți sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă;

Dacă în timpul efectuării serviciului militar se întâmplă una din situațiile de mai sus, recruții sunt trimiși la domiciliu. După ce situațiile de mai sus au fost înlăturate, recruții vor fi chemați înapoi, cu condiția să nu fi împlinit 35 de ani.

Persoanele pentru care se acordă amânare sunt:

  • recruții găsiți la încorporare bolnavi de una dintre bolile prevăzute în baremul medical;
  • elevii (de licee și post-liceale ori echivalente), cu condiția de a nu fi exmatriculași pe o perioadă mai mare de 1 an. Dacă sunt exmatriculați, pierd amânarea;
  • recruții care sunt unici susținători ai surorilor sau fraților minori, până la majoratul unuia dintre ei.

Dacă nu vreau să fiu înrolat, ce pățesc?

Trebuie să reținem că ”Cetățenii au dreptul şi obligația să apere România”. Nu o spunem noi, ci Constituția României, la art. 55.

Codul Penal prevede clar la art. 432 că: ”Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

În cartea Noul Cod Penal – comentarii pe articole, se menționează: „Provocarea de vătămări integrității corporale sau sănătății presupune o activitate materială ce are ca rezultat producerea de vătămări asupra integrității corporale sau sănătății persoanei care urmărește să se sustragă de la serviciul militar. Această activitate poate fi executată de însăși persoana care suportă vătămarea (autovătămare) sau de o altă persoană, la solicitarea şi cu acordul celui vătămat. În această din urmă situație, dacă cel care provoacă vătămarea cunoaște scopul urmărit de făptuitor, atunci va răspunde penal, în calitate de complice, la infracțiunea de sustragerea de la serviciul militar în timp de război.

Simularea unei boli sau a unei infirmități implică o prefacere, o încercare de inducere în eroare în sensul că persoana ar suferi de o boală sau ar prezenta o infirmitate pe care în realitate nu o are. Bineînțeles, boala sau infirmitatea simulată trebuie să fie dintre acelea care, dacă ar fi reale, l-ar face pe făptuitor inapt pentru serviciul militar.

Folosirea oricăror alte mijloace presupune realizarea de către făptuitor a oricărei acțiuni ce conduce la înlăturarea obligației de îndeplinire a serviciului militar (de exemplu, comite o infracțiune gravă pentru a fi arestat preventiv).”

Pentru a fi considerată infracțiune, aceasta trebuie săvârșită de o persoană, care are o vârstă cuprinsă între 20 și 35 de ani.

În cadrul procesului penal, acesta va fi subiectul activ al infracțiunii,

În trecut, în Vechiul Cod Penal, întrucât nu aveam suspendarea serviciului militar obligatoriu, Art. 348 prevedea că: ”(1) Fapta persoanei care își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, iar în timp de război cu închisoare de la 3 la 10 ani. (2) Acțiunea penală se pune în mișcare numai la sesizarea comandantului.”

Astfel, dacă în Vechiul Cod erai sancționat indiferent de moment (pe timp de pace sau de război) dar în Codul Penal actual menționează că se sancționează momentul sustragerii pe timp de război.

Concluzii

Da, poți fi înrolat în armată, cu excepția cazurilor prevăzute expres de lege, atât timp cât ai între 20 și 35 de ani.

Nu recomandăm, ca în caz de război, să vă tăiați degetul, să vă scoateți ochiul, sau să vă creați alte infirmități, să simulați o boală care v-ar putea scuti de recrutare.

Iar dacă o faceți, să știți că sancțiunile sunt pedepsite conform Codului Penal, între 2 și 7 ani.

Fotografie creată de Pixabay, de la Pexels

2 răspunsuri

  1. Buna seara si felicitari pentru munca depusa ! Doresc sa intreb legat de articolul “Te poate înrola în armată? În ce condiții?” deoarece personal doresc sa stiu daca sunt presedinte ONG dar ma incadrez la varsta de recrutare, respectiv 24 ani, trebuie in caz de asediu sau razboi sa servesc serviciu militar sau pot sa il prestez prin intermediul ONG-ului continuand activitatea si ajutand prin asociatie civilii ?In articolul prezentat de dumneavoastra este precizat “Art. 3 alin. (1) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, publicată în Monitorul Oficial nr. 990 din 2006, cu modificările şi completările ulterioare prevede că: ”Cetățenii care, din motive religioase sau de conștiință, refuză să îndeplinească serviciul militar sub arme execută serviciul alternativ.”

    Astfel, te vei prezenta la înrolare și vei efectua serviciul militar fără a purta arme, vei lucra ca infirmier, vei lucra în spitale, în instituții sociale, O.N.G.-uri etc.”
    Multumesc frumos pentru timpul acordat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *