Tehnologia, începutul sfârșitului pentru avocații de dreptul familiei?
3 minute • Elena Buzea • 13 august 2017
Este greu să treacă o lună fără a scrie un articol despre ,,perturbările” din lumea avocaturii, iar luna aceasta nu este deloc diferită, alegând să vorbim despre avocatul de dreptul familiei. Articolul Courier Mail intitulat ,,Avocații online și perturbarea digitală zdruncină profesia de avocat” a mers atât de departe încât afirma că ,,tehnologia va face unii avocați ,,învechiți”, iar avocații de consultanță vor fi ,, în acest nou model un joc de terminale”.
Titluri ca acesta sunt frecvente în mass-media și este de dorit să nu mai existe astfel de previziuni apocaliptice despre rolul tehnologiei în drept. În loc să discutăm despre cât de ,,depășiți” ar putea fi avocații de progresele din tehnologie, am putea să analizăm faptul că tehnologia îi va ajuta pe aceștia să ofere servicii mai bune și automat clienții vor primi rezultate rentabile.
Chiar acum tehnologia existentă (și uilizată în prezent) susține dezvoltarea unui motor prin care se pot analiza toate cazurile de restabilire a proprietății și se pot prevedea alte cazuri asemănătoare. Acest motor de căutare urmează a avea o memorie infailibilă, fiind astfel un instrument incredibil pentru avocați atunci când oferă consiliere clienților cu privire la drepturile lor. Vedem de asemena o explozie de resurse online pentru justițibilii care aleg să se auto-reprezinte. Articolul Courier Mail arată că în prezent există și companii care lucrează la intrumente pentru producerea de documente necesare în acest caz.
În timp ce unii avocați prezic faptul că progresul tehnologiei va fi sârșitul rolului avocatului, personal nu sunt de acord. Cel mai important lucru de știut este faptul că tehnologia oferă exact ceea ce s-a afirmat anterior, ,,instrumente” care facilitează desfășurarea activității avocatului, însă care nu pot înlocui niciodată avocatul. Avocații care au făcut astfel de afirmații au omis faptul că un avocat are competențe care merg dincolo de ceea ce poate oferi un computer.
Există nenumărate motive pentru care oamenii nu-și pot rezolva singuri disputele juridice, necesitând astfel consiliere în privința drepturior lor. Astfel, avocații sunt printre multe altele și buni negociatori, strategi, cercetători și experți când vine vorba de mersul în fața instanței. Un computer clar nu poate înlocui aceste funcții umane ale avocatului de dreptul familiei.
De asemena sunt multe alte aspecte ale dreptului familiei care nu se limitează la calcule, cum ar fi autoritatea părintească sau stabilirea filiației de exemplu.
Progresele tehnologice nu sunt astfel o amenințare pentru lumea avocaturii, constituind doar instrumente care facilitează dezvoltare acestei profesii. Este de așteptat ca singurii avocați care vor fi lăsați în urmă de tehnologie să fie doar cei care nu se vor putea adapta, deoarece în aceste condiții este evident faptul că beneficiarii serviciilor juridice vor aștepta eficiență temporală și financiară din partea avocaților.
Sursa aici