pexels photo 226664 min

15 iunie 2017 sau ziua în care nici telefonia mobilă nu va mai cunoaşte graniţe în interiorul U.E.

2 minute • Cristina Dutescu • 27 decembrie 2016


Când utilizați telefonul mobil în alte țări din UE (pentru a efectua apeluri, trimite mesaje sau naviga pe internet), tariful aplicat de operator nu poate depăși un anumit prag.

Tarifele maxime pentru apeluri, mesaje, internet (descărcare de date) sunt următoarele:

   Începând cu 30 aprilie 2016 15 iunie 2017**
Apeluri efectuate (pe minut, fără TVA) se aplică tarifele naționale + până la 0,05 EUR Fără taxe suplimentare de roaming; se aplică tarifele naționale
Apeluri primite (pe minut, fără TVA) 0,0114 EUR
SMS-uri trimise (pe text, fără TVA) se aplică tarifele naționale + până la 0,02 EUR
Internet (descărcare de date, pe MB*, fără TVA) se aplică tarifele naționale + până la 0,05 EUR

* Plafonul este stabilit pe MB, dar veți fi facturat pentru fiecare kilobit utilizat.

Aceste plafoane tarifare li se aplică tuturor consumatorilor, cu excepția cazului în care aceștia au optat pentru un serviciu sau un pachet diferit. Desigur, furnizorul are libertatea de a oferi tarife mai avantajoase, așa încât nu ezitați să comparați ofertele. 😉

Prin Regulamentul (UE)  2015/2120 de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis și de modificare a Directivei 2002/22/CE privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de comunicații și a Regulamentului (UE) nr. 531/2012 privind roaming-ul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii, s-a stabilit că furnizorii de servicii de roaming nu percep nicio suprataxă în plus față de prețul național cu amănuntul clienților serviciilor de roaming din orice stat membru pentru niciun apel reglementat efectuat sau primit în roaming, pentru niciun mesaj SMS reglementat trimis în roaming și pentru niciun fel de servicii reglementate de date în roaming utilizate, inclusiv MMS-uri și, nicio taxă de ordin general care să permită utilizarea echipamentului terminal sau a serviciului în străinătate, sub rezerva unei politici de utilizare rezonabilă.

** Începând cu 15.06.2017, tarifele de roaming nu se vor mai aplica atâta timp cât folosiți telefonul în străinătate doar temporar.  Furnizorii pot încă să vă taxeze pentru utilizarea cartelei SIM în altă țară din UE în mod permanent.

Sursa:

http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/money-charges/mobile-roaming-costs/index_ro.htm

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/roaming-implementing-regulation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *