Dă-mi testiculul înapoi și despăgubirile mele
2 minute • Redactia • 16 aprilie 2018
După ce un bărbat și-a pierdut al doilea și ultimul testicul rămas, Curtea Supremă austriacă a clarificat scenariile posibile despre care medicii trebuie să-și informeze pacienții.
Cu zece ani în urmă, primul testicul al reclamantului a fost eliminat din cauza inflamației cronice testiculare. Omul a vizitat spitalul din cauza unui carcinom suspect pe testiculul său rămas.
Medicii i-au spus că testiculul va fi mai întâi examinat în timpul examenului intraoperator și că se va efectua o procedură rapidă de tăiere numită “proces înghețat”, precum și o biopsie. El a fost în continuare informat că, dacă tumora se va dovedi a fi malignă, testiculul va fi îndepărtat în timpul operației. Cu toate acestea, nimeni nu i- a spus pacientului că primul rezultat al acestui proces este adesea greșit și nu 100% sigur.
În acest caz, tumoarea a fost clasificată ca malignă pe baza constatărilor inițiale (și testicul a fost îndepărtat), dar după rezultatul final s-a dovedit că tumora a fost benignă și că ultimul testicul al pacientului a fost eliminat în mod inutil. Din punct de vedere medical, această metodă este în prezent cea mai bună procedură disponibilă, în ciuda potențialei sale inexactități. Dacă testiculul nu ar fi fost îndepărtat imediat, există un risc potențial de răspândire a cancerului.
Curtea de Apel a respins acțiunea pe motiv că bunăstarea pacientului are prioritate față de dreptul pacientului la autodeterminare. Din acest motiv, procedura este în prezent singura alternativă adecvată. Curtea de Apel nu a găsit vinovați medicii.
Curtea Supremă de Justiție nu a fost de acord și a respins cererea. Curtea Supremă a hotărât că, în ceea ce privește chestiunea domeniului de aplicare a obligației unui medic de a informa pacientul, dreptul pacientului la autodeterminare nu este subordonat bunăstării pacientului.
SURSA