pexels jose antonio gallego vazquez 2167395

Tichetele culturale: cum pot angajatorii să stimuleze consumul de cultură față de angajați?

8 minute • Bianca Stănilă • 23 septembrie 2021


Tichetele culturale reprezintă un beneficiu real al aprofundării culturii și crearea unor stimulente în scopul dezvoltării intereselor umane și stimularea acumulării unui bagaj informațional cultural într-un mod recreativ, optim și avantajos pentru angajați.

Am pornit de la postarea lui Codruț Nicolau de pe LinkedIn, unde spunea despre tichetele culturale. Recunosc, nu știam exact ce sunt tichetele culturale. Auzisem de ele doar în treacăt, dar nici prin gând nu-mi trecea să aflu mai multe despre ele.

Ce este un tichet cultural?

Tichetul cultural reprezintă un beneficiu nou, extrasalarial, pentru a le oferi angajaților dobândirea de experiențe memorabile prin posibilitatea de a cumpăra produse și servicii culturale.

Parlamentul a adoptat legea 165/2018 care prevede că : ”Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale” cu precizarea că este vorba de: bilete tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale şi vouchere de vacanță, acestea putând fi folosite pentru abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, (inclusiv cele destinate copiilor), cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme, în orice format.

O să-mi spui probabil că nu este în prioritățile tale sau că mai bine ți-ar da cineva banii ăia, că vezi tu ce faci cu ei. Pe de altă parte, o să vezi că e o sumă care se poate aduna în timp, ca să-ți faci micile bucurii de care ai uitat cândva.

Uite, eu la Revolut am Vault, prin care economisesc o sumă de fiecare dată când cumpăr ceva cu cardul respectiv. Chiar dacă poate că nu pare foarte mult, mă ajută să economisesc o sumă substanțială în fiecare lună și la ceva timp mă pot bucura de un cadou pe care mi-l fac eu mie, destul de consistent. Tot așa ar trebui să privești și tichetele culturale: acele beneficii pe care ți le oferă angajatorul care are grijă de tine să nu intri în banii respectivi, iar la ceva timp să îți poți permite o plăcere mai mult sau mai puțin nevinovată.

Cine poate beneficia de tichete culturale?

Cei ce pot beneficia de tichete culturale sunt:

  • instituțiile publice centrale și locale pentru care avem Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006;
  • operatorii economici, prin Ordonanţa Guvernului nr. 26/2013 iar mai apoi aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările şi completările ulterioare;
  • regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate;
  • instituţiile financiare şi instituţiile de credit;
  • organizaţiile cooperatiste, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
  • organizaţiile nonprofit, precum şi orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române.

Practic, după cum putem vedea mai toată lumea poate beneficia de aceste tichete culturale. Cel mai important este să iei legătura cu angajatorul tău, dacă ești angajat, și să îi spui că există această posibilitate.

Iar dacă ești angajator, îți pot spune din proprie experiență că sunt foarte multe persoane care la interviuri întreabă dacă compania respectivă are un abonament la Bookster și poate oferi angajaților cărți pe care aceștia să le citească acasă. Ar trebui să fie un semn pentru tine că angajații vor beneficii extrasalariale, mai ales dacă sunt destul de interesante și atractive. Cu toții știm de abonamente la sală și tichete de masă. Dar nu sună un pic mai fancy un tichet cultural?

Cum pot fi primite tichetele culturale?

De reținut este faptul că tichetele culturale pot fi emise atât în format tipărit, cât și în format electronic (care este asemănător cardului bancar). Acestea se acordă salariaților fie lunar, fie ocazional, motiv pentru care valoarea diferă între ele, care se indexează semestrial prin ordin de ministru, în funcție de inflație.

Sursa foto: Edenred

Recunosc că știu pe deplin scepticismul persoanelor când aud de tichete de masă: ia uite-l și pe ăla de la casă, să numere tichetele alea că nu are bani. Din păcate la noi s-a împământenit această idee de care cu greu reușim să scăpăm. Același a fost situația și la acele tichete de vacanță care până când nu au fost implementate pe un card special nu erau folosite de persoane și se pierdeau.

Între noi fie vorba avantajul cardului de la Edenred este că arată foarte mișto. Serios, este galben cu o chitară. Ce îți poți dori mai mult de atâta?

Avantajul unui asemenea card cultural este că îl poți folosi contactless ca să plătești și mai mult, îl poți pune în telefon ca să plătești doar cu o simplă atingere a unui smartphone (NFC, baby). Dacă chiar nu vrei să te mândrești cu designe-ul ăla galben și frumos poți să-l bagi în telefon și nimeni, dar nimeni în afară de tine și comerciant nu va ști că ai plătit cu un card cultural. Ah, vrei o veste și mai bună? Poți plăti chiar online – găsești lista partenerilor Edenred aici.

Care este valoarea unui tichet cultural?

Valoarea nominală a unui tichet cultural este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.

Valoarea maximă a tichetelor culturale s-a mărit ulterior prin ORDIN nr. 1.780/2.805/2020, astfel încât fiecare angajat poate primi lunar tichete culturale in valoare de maximum 160 de lei. Ocazional, la evenimente specifice, fiecare angajat poate primi pana la 320 de lei/eveniment.

Poate că nu ți se pare o sumă extraordinară, dar poți să cumperi 4 cărți bune de banii ăștia sau să te duci la un spectacol de teatru cu o persoană dragă. Sigur nu ai fi făcut asta dacă cineva îți dădea banii ăștia cash, în mână, right?

Cât timp este valabil tichetul cultural?

Valabilitatea tichetelor culturale este de un an de la data alimentării.

Sigur, sigur, chiar și în aceste vremuri pandemice, dacă nu vrei neapărat să îți cumperi cărți găsești un eveniment sau un spectacol la care să participi într-un an de zile.

De ce să alegi achiziționarea tichetelor culturale pe suport card?

Cei ce intră în posesia cardului cu tichetelor culturale beneficiază de protecție prin tranzacții securizate prin CIP, cod PIN și bandă magnetică, siguranța sumelor: blocarea cardului în caz de pierdere sau furt, formate multiple: carnete individuale, planșe sau cutii etc.

Practic tichetul tău cultural pe suport card funcționează ca orice alt card pe care îl ai avea de la o bancă doar că îl poți folosi pentru a cumpăra cultură.

Și nu, nu vorbim de site-ul de cultură băgat în dubă.

Eu îl văd exact așa: acele plăceri pe care vrei mereu să ți le faci, dar nu ai niciodată ocazia pentru că mereu cheltui banii pe altceva.

Ce poți cumpăra folosind tichetele culturale?

Beneficiarii tichetelor culturale le pot folosi pentru a achiziționa bilete sau abonamente la: teatru, cinema, proiecții cinematografice, concerte, târguri și expoziții, festivaluri, parcuri tematice, spectacole, muzee și pentru achiziționarea produselor precum: cărți și manuale școlare, filme în orice format și albume muzicale.

O carte bună, un eveniment, un simpozion, un bilet la o premieră de film, o seară la operă … posibilitățile sunt destul de mari aș zice.

Care sunt avantajele tichetelor culturale?

Tichetele culturale aduc odată cu ele avantajele atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Pentru angajați:

  • Angajatorul are privilegiul de a nu presta plata contribuțiilor salariale obligatorii
  • Angajatorul beneficiază de o putere de cumpărare mai mare
  • Diverse opțiuni ofertante de petrecere a timpului liber, la alegerea angajatului
  • Alegerea liberă și necondiționată a serviciului sau produsului dorit

Pentru angajatori:

  • O echipa creativa si implicata Beneficiul unei echipe creative, mult mai implicate și perseverente
  • Angajatorul posedă avantaj in procesul de recrutare
  • Încurajarea și susținerea activităților culturale din comunitatea angajatorului
  • Diverse facilități fiscale

Dacă ai avea de mâine 160 de lei pe lună, pe ce bucată de cultură i-ai cheltui?

Poză de Jose Antonio Gallego Vázquez pe Pexels

2 răspunsuri

  1. Am aflat acum, poate putin mai tarziu decat altii despre cardul cultural. Scire in lege ca se pot acorda 190 lei lunar sau 390 lei ocazional. Inrebarea este cate ocazii pot fi? Eu am idei de ocazii chiar saptamanale… Glumesc. Dar totusi nu gasesc o limita la acest aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *