pexels photo 5081930

TikTok își schimbă politicile și vrea să creeze un mediu mai sigur pentru utilizatorii săi

7 minute • Diana Dragan • 21 februarie 2022


Luna februarie a noului an a debutat cu schimbarea politicilor platformei TikTok, care își propune asigurarea unui mediu transparent și a integrității acestuia, precum și siguranța și protecția utilizatorilor. În continuare, vom vedea care au fost modificările aduse regulamentului comunității, cum vor fi puse în practică și ce impact vor avea în viitor.

De ce a fost nevoie de o actualizare a politicilor platformei?

Punctul de plecare este dat de ședința Senatului U.S., care a avut loc în urmă cu câteva luni și în cadrul căreia s-au criticat o serie de aspecte ale conținutului de pe TikTok, cu privire la: tulburări de alimentație, utilizarea unor expresii jignitoare, informații cu referire la comunitatea LGBTQ, siguranța minorilor și accesul pe care îl au aceștia la diferite surse neadecvate.

Prin urmare, la câteva luni distanță, TikTok își modifică politicile în măsura în care cele anterioare erau inexistente sau precare și le clarifică, organizându-le pe secțiuni separate în cadrul regulamentului comunității, în așa fel încât să asigure un acces prompt.

Reprezentanții platformei afirmă într-un articol publicat pe pagina lor oficială, la secțiunea <<Siguranță>> că realizează clarificarea și întărirea regulilor comunității cu scopul de a asigura un mediu sigur și transparent pentru utilizatorii săi, care sunt în preponderență tineri, permițând în același timp exprimarea creativității fiecărei persoane și având ca scop principal starea de bine a acestora.

Totodată, în același context, se prezintă o retrospectivă asupra celui de al treilea sfert al anului 2021. Se observă că 91 milioane de videouri au fost șterse de pe platformă în decursul acestei perioade, mai exact 95,1% a fost înlăturate înainte de a fi raportate de un utilizator, 88,8% înainte de a avea vizualizări, iar 93,9% dintre ele au fost șterse înainte să se împlinească 24 de ore de la postarea lor.

Cu toate acestea, au existat mai multe critici cu privire la conținutul de pe platformă și la regulile neclare, așa că TikTok vine cu o serie de modificări și măsuri menite să soluționeze aceste neajunsuri.

Ce modificări apar în Regulamentul Comunității TikTok?

TikTok aduce modificări substanțiale în ceea ce privește politica sa în 3 mari arii:

Interzicerea expresiilor jignitoare

  1. Clarificarea regulilor cu privire la ideologiile care incită la ură sau jigniri de orice tip
  2. Fapte și provocări periculoase care pot fi exemple negative pentru diferite categorii de vârstă
  3. Interzicerea promovării obiceiurilor alimentare dăunătoare

Conform noilor reglementări, se interzice orice conținut care face trimitere la suicid, misoginie, promovarea terapiei de conversie, jigniri cu privire la diferite categorii sexuale sau desconsiderarea acestora, atribuirea de nume sau apelative în mod greșit față de un anumit gen.

Utilizarea unor astfel de expresii era interzisă și înainte de către TikTok, însă a fost nevoie ca ele să fie menționate în mod explicit în Regulile Comunității, pentru a evidenția importanța acestora și pentru a permite fiecărui utilizator să acceseze în mod regulile. Odată cu interzicerea clară a acestor expresii jignitoare, se speră la o evoluție în privința respectului dintre utilizatori și a facilitării dialogului dintre aceștia.

Fapte și provocări periculoase

O altă problemă care apare se referă la existența unui conținut care promovează anumite fapte periculoase, în sensul în care au existat câteva trenduri care au încurajat, de exemplu, distrugerea proprietății școlilor sau jignirea unor cadre didactice, deși reprezentanții nu admit că acestea ar aparține TikTok-ului. Cu toate acestea, s-au luat măsuri cu privire la această problemă și se adoptă reguli stricte, într-o manieră mai clară decât înainte. Astfel, s-a realizat o categorie separată în politica platformei pentru această problemă, pentru a fi mai ușor de accesat pentru utilizatori, asemenea celei anterioare.

S-au făcut schimbări cu privire la toate provocările care apar în videouri, astfel că atunci când un utilizator caută un conținut care poate fi periculos, de exemplu așa zise ,,glume’’ cu privire la suicid, apar atenționări ce ajung la specialiștii de la Centrul de Siguranță și conținutul respectiv este de îndată revizuit de aceștia.

În acest sens, s-a realizat o campanie numită ,,Stop, Think, Decide and Act’’, menită să atragă atenția utilizatorilor care vizionează astfel de provocări, ce pot avea urmări nefavorabile. Prin această campanie, li se recomandă oamenilor să se oprească un moment și să se gândească dacă provocarea respectivă este sigură, reală, poate sau nu poate face rău cuiva și să întrebe un adult dacă nu își pot da seama, în cazul minorilor. Dacă este periculoasă, atunci este de dorit să nu o distribuie mai departe și să o raporteze, pentru a fi înlăturată.

Tulburări de alimentație

O ultimă problemă rectificată în noua politică se referă la interzicerea promovării obiceiurilor alimentare nesănătoase. Până acum, s-a înlăturat doar conținutul referitor la diferite tulburări alimentare, precum bulimia sau anorexia, în continuare platforma va elimina și orice promovare a unui comportament neconform în legătură cu alimentația, precum înfometarea, recomandarea unor suplimente alimentare fără temei, concentrarea în mod exagerat pe aspectul fizic.

În lipsa unui diagnostic, se poate ajunge la grave probleme de sănătate, astfel că acest tip de conținut va fi interzis. De asemenea, conform analizelor realizate de specialiști, s-a ajuns la concluzia că multe persoane pot avea obiceiuri nesănătoase de alimentație, însă fără să aibă un diagnostic și este foarte dificil de făcut o distincție.

Cum se vor concretiza în practică noile modificări?

TikTok a luat o serie de măsuri din punct de vedere practic pentru a asigura respectarea regulilor înscrise în Regulamentul Comunității, printre care:

Crearea unui mediu sigur

În vederea facilitării unui mediu online protejat, sigur și transparent, TikTok își extinde activitatea de monitorizare a conținutului existent, cu ajutorul centrelor de investigare cibernetică din Washington, Dublin și Singapore, ale căror echipe vor înlătura oricare nereguli într-un timp scurt.

Adoptarea unui nou design

Se urmărește permiterea accesului la conținut în funcție de diferite categorii de vârstă, mai exact sub 13 ani, între 13 și 15 ani, urmată de 16-17 ani și, în final, 18+.

Această nouă organizare a platformei se va realiza în 3 etape:

a. Alegerea nivelului de maturitate, pentru adoptarea și filtrarea unui conținut relevant în funcție de vârstă

b. Apariția unei noi funcții, care poate fi folosită de părinți sau, după caz, de tutore, în vederea restricționării accesului pe aplicație a copilului minor

c. Solicitări ce vor fi trimise către creatori, în care vor fi rugați să specifice cărui tip de audiență se adresează conținutul lor

Feedback

Privind accesul ușor la Regulile Comunității, utilizatorii pot vedea ce fel de conținut trebuie promovat pe platformă, care nu este permis și trebuie raportat. În acest sens, oamenii pot lăsa un feedback, care este preluat ulterior de un Consiliu Specializat în conținut online, de experți în siguranță și securitate digitală, în moderarea conținutului, în sănătate și în dezvoltarea tinerilor, care verifică și revizuiesc ulterior conținutul.

Concluzie

Noile modificări aduse politicii TikTok contribuie la siguranța și integritatea platformei, prin interzicerea accesului la conținutul neautorizat și clarifică regulile existente, asigurând mijloace practice de punere în aplicare a acestora. Totodată, noile politici educă, într-o măsură, utilizatorii, deoarece aceștia pot deveni mai prompți și mai atenți la diferite activități suspicioase și periculoase din mediul online și încurajează un dialog demn între membrii comunității, prin interzicerea și înlăturarea expresiilor jignitoare, care au acum o arie mai extinsă.

Poză de cottonbro pe Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *