carantina vs izolare 1280x840 1

Tot ce trebuie să știi despre carantina și izolarea la domiciliu

6 minute • Ana-Maria Udriste • 12 iunie 2020


În contextul pandemiei de COVID-19, reglementările privind carantina și izolarea la domiciliu au fost modificate frecvent, astfel încât e greu să mai ții pasul cu ele.

Nu putem ști care vor fi de acum prevederile începând de luni, 15 iunie 2020, dar vom trece în revistă principalele reglementări de bază pe care le știm până acum.

Ce este carantina?

Carantina reprezintă izolarea unei persoane care a fost într-o zonă cu risc crescut de COVID-19 sau care a intrat în contact cu un caz confirmat sau suspect de COVID-19.

Definiția cazului suspect de COVID-19 o putem găsi în permanență pe INSP, aici. Ultima actualizare este din 14.05.2020.

De câte tipuri este carantina?

Carantina este reglementată prin Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. Ulterior, aceasta a fost completată de Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Avem mai multe tipuri de carantină:

  1. carantină instituţionalizată în spaţii special amenajate;
  2. carantină la domiciliu;
  3. izolare la domiciliu;
  4. carantinarea unei comunităţi reprezintă carantină la o locaţie declarată, ca urmare a instituirii măsurii de carantină a unor clădiri, localităţi sau zone geografice conform legii.

Carantina este o obligație pe care o ai când vii dintr-o zonă cu risc crescut (maxim), iar izolarea la domiciliu presupune o obligație pe care o ai de a sta într-un spațiu declarat atunci când intri în țară, dar fie nu vii dintr-o zonă cu risc crescut, fie ai intrat în contact cu o persoană confirmată sau suspectă cu COVID-19.

Carantina și izolarea la domiciliu se dispun pentru persoane care nu sunt confirmate cu COVID-19.

Atenție! Izolarea la domiciliu nu este același lucru cu autoizolarea! În primul caz am o obligație legală, în al doilea caz este doar dorința mea de a sta în izolare acasă, pentru că așa doresc eu (dar nu-mi impune nimeni).

Pe ce perioadă este carantina?

Carantina și izolarea la domiciliu se instituie pentru o perioadă de 14 zile.

Cine mai intră în izolare la domiciliu?

Dacă ai obligația de a sta în izolare la domiciliu, trebuie să știi că toate persoanele din locuința ta vor intra în izolare pentru 14 zile. Asta înseamnă că nu puteți părăsi locuința declarată în acte ca fiind domiciliu.

Dacă nu vrei să îi bagi și pe cei cu care stai în casă în izolare, atunci poți cere să fii dus într-unul din spațiile special amenajate pentru carantină, unde vei sta singur.

Contractele de muncă

Dacă ai un contract de muncă pe undeva, ți-ai pus firesc întrebarea ce se întâmplă cu respectivul contract. Ei bine, se suspendă.

Potrivit art. 50 lit. c) din Codul Muncii:

Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații: c) carantină;

Prin urmare, contractul tău de muncă este suspendat de drept pe perioada carantinei de 14 zile.

Q1. Ce se întâmplă dacă am mai multe contracte de muncă?

Dacă ai mai multe contracte de muncă, se vor suspenda toate contractele de muncă.

Q2. Dacă membrii familiei cu care stau sunt în izolare la domiciliu, li se suspendă și lor contractele de muncă?

Da, li se suspendă și lor contractele de muncă.

Q3. Primesc salariu cât timp stau în carantină sau izolare la domiciliu?

Ar fi interesant, dar nu, nu primești salariu cât timp stai în carantină sau izolare la domiciliu.

Primești o indemnizație de 75% reprezentând concediu medical pentru perioada în care stai acasă sau ești în carantină.

Practic, primești 75% din baza salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare.

Q4. Pot să muncesc de acasă și să nu intru în concediu medical?

Chiar dacă munca ta poate fi făcută și de acasă, pe stilul work from home / muncă la domiciliu, angajatorul nu are această posibilitate, ci este obligat să-ți suspende contractul de muncă și să te trimită în concediu medical.

Prin urmare, nu te poți înțelege cu angajatorul să stai acasă și să beneficiezi de 100% din salariu, ci va trebui să intri în concediu medical.

Update: potrivit art. 20 alin. (2) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității, care nu poate fi realizată de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.

Prin urmare, dacă munca ta poate fi realizată de acasă, poți alege să muncești de acasă și să primești 100% din salariu, iar nu 75%, dacă condiția medicală îți permite.

Q5. Cine plătește indemnizația de concediu medical?

În primă fază angajatorul, urmând să recupereze apoi întreaga sumă de la FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate).

Am scris mai multe despre întreaga procedură de recuperare aici.

Q6. Pot să fiu concediat pe timpul carantinei?

Nu, nu poți să fii concediat pe timpul carantinei, pentru că este un concediu medical și nu poți fi concediat atâta timp cât ești în concediu medical.

Prin urmare, dacă te afli în carantină, angajatorul trebuie să aștepte să revii din carantină ca apoi să înceapă procedura de concediere.

Q7. Pot să primesc și salariu și indemnizația de carantină?

Nu, nu poți primi și salariul și indemnizația de concediu medical.

Prin urmare, nu poți primi atât indemnizația de concediu de carantină, cât și salariulci doar indemnizația.

Q8. Primesc bonuri de masă cât stau în carantină?

Carantina și izolarea la domiciliu suspendă contractul de muncă.

Având în vedere că ai contractul de muncă suspendat, nu poți beneficia de bonuri de masă sau tichete valorice / tichete de cadou sau alte beneficii extra-salariale.


La avocatoo.ro oferim servicii de consultanță și recuperare a concediilor medicale aferente carantinei și izolării la domiciliul. Contactează-ne și hai să discutăm.

Poza de cottonbro de la Pexels

Un răspuns

  1. Si deci care e diferenta concreta, in termeni de consecinte, intre carantina la domiciliu si izolare la domiciliu? Ce spuneti dumneavoastra despre izolarea la domiciliu (in mod deosebit despre faptul ca celalte persoane cu acelasi domiciliu sunt deasemenea afectate) e valabil si pentru carantina la domiciliu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *