lawanddisorder 1024x683 1

Transferul de putere într-o națiune divizată

6 minute • Razvan Barta • 18 ianuarie 2021


Statele Unite ale Americii intră în săptămâna inaugurării, cu o prezență neliniștitoare a poliției și armatei, menită să păzească vestigiile democrației americane, celebră în toată lumea. Avertizările cu privire la posibile atacuri violente din ziua Inaugurării și la potențialele tulburări alimentate de minciunile corozive și periculoase ale președintelui Donald Trump, care insinuează că alegerile au fost fraudate, nu incetează să acapareze, ca subiect de dezbatere, toată media americană.

În mod normal, inaugurarea Președintelui american este un eveniment de larg interes, care aduce mii de oameni la Washington pentru a sărbători.

The 2nd Inauguration of Barack Obama

This time is different. Într-un an în care pandemia generată de celebrul virus SARS-CoV-2 oricum nu mai permite o astfel de prezență, precum cea din imaginea de mai sus, evenimentul din 20 ianuarie 2021 trebuie să mai fie umbrit și de o oarecare panică a autorităților americane, care se arată hotărâte să evite scena terifiantă care s-a desfășurat în timpul insurecției violente de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie (Washington, DC). Aproximativ 25.000 de soldați ai Gărzii Naționale au fost mobilizați, vehiculele militare blochează unele străzi, marele “National Mall” a fost închis, iar garduri înalte au fost montate pentru a protejeza clădirile considerate sacre pentru democrația americană. Lovitura de stat încercată pe 6 ianuarie, împreună cu alte evenimente care au pus în alertă autoritățile americane (vezi amenințările reprezentate de bombele artizanale și explozibili, plantate în afara sediului republican și democrat la începutul acestei luni, care nu au explodat, din fericire), au adus la organizarea unei inaugurări atipice.

Unde este Trump? Contrar ieșirilor sale atipice, cu care a obișnuit o întreagă planetă, Președintele Trump, în timpul ultimului său weekend la putere, a ales să stea departe de reporteri, camere de luat vederi și alte interacțiuni cu publicul. În lipsa neasumatului Trump, Biden a încercat să-i facă pe americani să se concentreze pe un viitor mai plin de speranță, deoarece echipa sa a subliniat primele acțiuni pe care se va concentra pentru a încerca să-i ajute pe americani să se lupte cu efectele negative socio-economice lăsate în urma sa de pandemie…unii ar spune că și de Trump. Totodată, după experința republicană din ultimii 4 ani, democrații ajunși la Casa Albă, trebuie să-și îndeplinească promisiunile electorale pentru a nu sfârși precum cel de al 45-lea președinte american. Teme precum schimbările climatice, justiția penală și imigrația, se regăsesc pe noua agendă prezidențială.

Plecarea mult așteptată. Președintele Trump intenționează să părăsească Casa Albă și Washington, D.C., în ziua inaugurării cu o ceremonie de plecare la Baza Comună Andrews. Trump – care nu l-a felicitat pe președintele ales Joe Biden pentru câștigarea alegerilor și care nu a recunoscut că înfrângerea sa a fost legitimă – este primul președinte din istoria modernă care sare peste jurământul succesorului său. El a anunțat deja pe Twitter – chiar înainte de a fi interzis de pe platformă – că nu va merge la inaugurarea lui Biden. Președintele ales a declarat ulterior, „este un lucru bun că el nu apare”. Totuși, mâna dreaptă a lui Trump, vicepreședintele Pence (care acuma apare ca un Iuda în ochii lui Trump) intenționează să participe la inaugurarea noului președinte.

Chiar dacă Trump a pierdut, asta nu înseamnă că America poate respira ușurată. Susținătorii lui, acel tip de oameni plini de ură și rasism, care au divizat America în ultimii ani, încă există. I-am văzut cu toții, în imaginile din 6 ianuarie. Iar pentru a ieși din acest impas, America are nevoie de un lider, de un președinte demn de urmat, care să insufle calități pozitive acestui popor.

Legat la ochi. Trump s-a luptat cu rezultatele alegerilor prezidențiale și a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților săptămâna trecută pentru incitarea susținătorilor săi în a lua cu asalt Capitoliul, în timp ce Congresul American certifica victoria lui Biden. În istoria modernă a SUA, nu a existat niciun președinte care să promoveze un discurs al urii atâta de puternic precum cel al lui Trump. Nedorind să-și asume responsabilitatea pentru teama care s-a răspândit în întreaga națiune după ce a urmărit atacurile din 6 ianuarie, Trump a rămas ascuns la Casa Albă în acest weekend – încă lipsit de abilitatea de a comunica cu adepții săi prin canalele de socializare, cum ar fi Facebook și Twitter. Detașarea narcisistă a lui Trump de durerea și teama care a cuprins națiunea americană, deși era familiară, nu a fost mai puțin uluitoare în ultimele sale zile după patru ani în care a evitat cele mai solemne îndatoriri ale președinției. După aceste ultime zile caracterizate prin incompetență, neglijență și lipsă totală de remușcare a lui Trump pentru mulțimea pe care a incitat-o să atace Capitoliul, America pare, în cele din urmă, gata să-l vadă cum părăsește Casa Albă. Americanii au ajuns la o concluzie, în ultimele zile: “President Trump will go down as the worst president in US history.”

Diplomație și curaj.

În urmă cu 12 ani, John McCain și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Barack Obama în alegerile prezidențiale din SUA, într-un discurs demn, susținut în fața alegătorilor, în care l-a felicitat pe noul președinte ales, declarând faptul că „americanii și-au spus cuvântul”. McCain a ieșit cu capul sus din cursa electorală. În noaptea de după închiderea urnelor de vot, senatorul McCain l-a sunat personal pe Barack Obama pentru a-l felicita. Lucru care în 2020, în confruntarea Trump vs. Biden nu s-a întâmplat. În 20 ianuarie 2021, urmează ca toate televiziunile din lume să transmită imagini de la festivitatea de inaugurare a noului președinte ales, Joseph Robinette Biden Jr. Un președinte care, sperăm cu toții, o să fie mult mai calm, diplomat și deschis spre găsirea soluțiilor, nu a problemelor.

„Whatever our differences, we are fellow Americans and please believe me when I say no association has meant more to me than that.”

Senatorul John McCain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *