Trei probleme de care scapi dacă alegi să folosești un NDA
5 minute • Gasparel Raluca • 21 iunie 2023
😉Vrei să protejezi informațiile pe care le consideri esențiale pentru afacerea ta? Îți povestim aici cum te poate ajuta folosirea unui NDA și avantajele pe care acesta ți le poate oferi.
🖊️Să presupunem că deții o companie, iar aceasta își propune să inoveze cadrul social prin toate acțiunile pe care le întreprinde. În acest caz, este foarte important pentru tine să îți supraveghezi de aproape tehnologiile și produsele viitoare, până când vei fi gata să le scoți pe piață. Cum poți face asta? Pune-i pe viitorii tăi angajați să semneze o clauză de confidențialitate, care te va ține la adăpost de privirile curioase ale competitorilor tăi.
Mai mult, NDA-urile pot fi folosite și pentru negocierile dintre o companie și potențialii investitori, ca să previi situația în care ar putea folosi în beneficiul lor planurile de business sau secretele comerciale.
Ce este un NDA?🤨
Când vorbim de un NDA, avem în vedere o înțelegere între două sau mai multe părți care se angajează să nu divulge terților informațiile pe care le vor stabili drept confidențiale în ceea ce va reprezenta clauza de confidențialitate.
Această relație confidențială implică o persoană care deține o informație sensibilă și o persoană care va câștiga acces la acea informație, cu condiția ca aceasta să rămână secretă față de terți. NDA este prescurtarea a ceea ce englezii califică drept non-disclosure agreement și este important de știut că, pe lângă faptul că partea care se obligă nu va putea divulga informațiile confidențiale, aceasta nu va putea nici să intervină asupra informațiilor sau să le modifice în vreun fel.
🕵️Ce presupune un NDA din punct de vedere practic?
Poate fi o clauză într-un contract sau un acord dintre oricare două părți sau poate fi chiar un act de sine stătător. Apropo, avem aici un pachet care îți oferă un acord gata de folosit.
De asemenea, în ceea ce privește contractele individuale de muncă, în art. 26 din Codul Muncii vedem că:
- Prin clauza de confidențialitate părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
- Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părți atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Problemele de care te va scăpa folosirea unui NDA🥳
- Te asiguri că ceea ce divulgi rămâne între tine și cealaltă parte, ceea ce reprezintă principalul avantaj și scop în sine al semnării unui NDA.
📌 În această categorie de informații, intră orice se încadrează în research și dezvoltarea proiectului, potențialii viitori parteneri, negocierile purtate și nu doar atât. 📌Semnarea unui NDA este un mod sigur și care s-a dovedit foarte eficace pentru a preveni ca informațiile private să devină publice.
📌De exemplu, să presupunem că ai dezvoltat o idee inovativă de aplicație mobilă. În această ipoteză, este foarte posibil să te îngrijoreze ideea de a-ți împărtăși ideea unui dezvoltator, de teamă ca acesta să îți preia ideea și să o comercializeze el însuși, bucurându-se de gloria cuvenită ție.
📌În acest scenariu și în orice alt scenariu similar, semnarea unei clauze de confidențialitate va stabili:
- Ce informații sunt confidențiale pentru compania ta (literalmente, trebuie scris detaliat în contract/acord ce este confidențial)
- Dacă și motivele pentru care cealaltă parte poate folosi informațiile confidențiale
- Pentru cât timp este valabilă clauza de confidențialitate
- Care vor fi consecințele juridice în ipoteza în care cealaltă parte își va încălca obligațiile asumate în temeiul NDA.
- Înțelegerile concretizate într-un NDA sunt clare.
✅Se specifică în mod expres ce va putea și ce nu va putea să fie dezvăluit din informațiile companiei, pentru a se evita orice confuzie.
- Nu în ultimul rând, NDA-urile accentuează, în cel mai evident mod posibil, consecințele care apar în ipoteza dezvăluirii informațiilor calificate drept confidențiale.
🔐Asta ar trebui să prevină orice eventuală scurgere de informații, din moment ce este antrenată răspunderea ce intervine pe fondul semnării clauzei. Adică, și dacă ar încălca acordul, nu rămâi păgubit.
🔐Ca bonus, NDA-urile sunt una dintre cele mai eficiente modalități în materia contractelor care mențin încrederea și confortul într-un parteneriat de afaceri.
Concluzii❕
✍️Orice tip de discuții ai în vedere, NDA-ul s-ar putea dovedi mai mult decât benefic pentru a-ți proteja afacerea.
✍️Poți folosi cu încredere o clauză de confidențialitate pentru orice informație.
✍️În situația în care obligația de confidențialitate este încălcată, ai dreptul la despăgubiri.
Fotografie de Beatriz Pérez Moya pe Unsplash