Reducerea utilizarii materialelor plastice

Noi strategii europene pentru reducerea utilizării materialelor plastice și diminuarea poluării

2 minute • CristinaLD • 21 ianuarie 2018


Pe 16 ianuarie 2018, la Strasbourg,  a fost adoptată prima strategie la nivel european în privința materialelor plastice. Aceasta are rolul de a proteja mediul înconjurător împotriva poluării plastice.


Conform statisticilor, în fiecare an, europenii  generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, fiind reciclate mai puțin de 30% dintre acestea. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deșeurile de pe plaje. Plasticul ajunge chiar și în plămânii și pe mesele noastre, iar efectele asupra sănătății ale microplasticului din aer, din apă și din alimente sunt încă necunoscute.
Astfel, se impun două probleme ce trebuie rezolvate în legătură cu materiile plastice:

  • dimensiunea financiară, deoarece doar 5% din valoarea materialului plastic se menține în economie, restul fiind pierdut după prima utilizare, ceea ce face ca anual costurile să fie între 70 și 105 milioane de euro;
  •  perioada mare de timp necesară degradării materialelor, întrucât plasticul nereciclat necesită ani de zile pentru a se descompune. Anual, milioane de tone de gunoi ajung în oceane reprezentând unul dintre cele mai alarmante semnale.

Strategia adoptată de Comisia Europeană face parte din tranziția spre o economie mai circulară. Scopul este de a proteja planeta, de a apăra cetățenii și de a impulsiona industriile.
Datorită acestei decizii vor fi create noi locuri de muncă, dar și noi oportunități de investiții, deoarece este necesară transformarea modului în care produsele sunt proiectate, produse și reciclate în Uniunea Europeană.  Astfel, conform acestor planuri, până în 2030 toate ambalajele de pe piața UE vor fi reciclabile,  iar consumul de materiale plastice va fi redus.
Conform noii strategii, Uniunea Europeană va face reciclarea profitabilă pentru afaceri, va reduce reziduurile din plastic, va opri depozitarea pe mare, va investi și va inova și va stimula schimbarea în întreaga lume.
Pentru detalii: Comisia europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *