Vot 16 ani Avocatoo

Vei putea vota de la 16 ani? Mai devreme decât crezi.

4 minute • Tiberiu Popa • 07 septembrie 2022


📃As we all know, dreptul de vot, în România, este acordat cetățenilor începând cu vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, așa cum prevede art. 36 din Constituția României.

🗳️Pe scurt, dacă am împlinit 18 ani în ziua alegerilor, Constituția îmi permite să votez.

📝În contextul în care spiritul civic se dezvoltă din ce în ce mai mult printre tineri, având în vedere și tendința statelor Vestice de a acorda dreptul de vot începând cu vârsta de 16 ani (În Austria se votează de la vârsta de 16 ani pentru toate procesele electorale), Parlamentul României, prin Senat, a adoptat tacit un proiect de Lege care vizează alegerile autorităților administrației publice locale și alegerile pentru Parlamentul European.

🗨️Adoptare tacită? Nu, nu Gaius Tacit, ci un mod de a adopta un proiect de lege de prima cameră a Parlamentului sesizată. Constituția României instituie, prin art. 75 alin. (2), un termen în care prima cameră sesizată trebuie să se pronunțe (de a adopta sau de a respinge) asupra proiectului legislativ. Acest termen este de 45 de zile, în general, sau de 60 de zile, în mod excepțional. Dacă respectiva cameră parlamentară nu votează nimic în acest termen, proiectul legislativ sau propunerea legislativă e considerată adoptată.

❓Ce s-a întâmplat, de fapt ? La propunerea unor studenți de la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, un grup de 29 de deputați și senatori au depus la Senatul României un proiect de lege care vizează modificarea Legii nr. 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale, precum și a art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu scopul de a modifica vărsta de votare de la 18 la 16 ani.

🤔În regulă, dar care este finalitatea? Dacă acest proiect de lege s-ar transforma propriu-zis în act normativ, începând cu anul 2024 toți tinerii cu vârsta de 16 ani vor putea vota pentru primari, pentru Consiliile Locale și cele Județene, precum și pentru alegerea europarlamentarilor.

😵‍💫Dar cu Președintele? Pe el îl vor putea vota tinerii de 16 ani? Răspunsul este NU. Pentru alegerea „Șefului Statului” legea ar rămâne neschimbată, astfel încât doar persoanele majore, de 18 ani, împliniți inclusiv în ziua alegerilor, vor putea vota.

🤓Care ar fi raționamentul pentru această diferențiere? Probabil importanța obiectului alegerilor. Tinerii vor fi direct implicați în alegerea organelor publice care au un impact direct asupra vieții lor cotidiene – Primarii și Consilierii Locali sau Județeni.

🇪🇺 Dar cu alegerea Europarlamentarilor? Raționamentul ar putea fi de ordin psihologic. Tinerii sunt mult mai ancorați în realitatea Uniunii Europene și în dorința de incluziune europeană, fiind mult mai atrași de ramura internațională – dovadă fiind multiplele proiecte europene destinate elevilor și studenților, de la EYP la Erasmus+ sau Civis.

🤧Care ar fi, însă, problemele? Modificarea legislativă sună promițătoare, ca o gură de aer pentru liberalizare și pentru susținerea „liderilor de mâine”. Cu toate acestea, într-un stat de drept, Constituția primează. De ce invoc Constituția ? Pentru că orice act normativ asimilat Legii (fie Lege în sensul actului juridic al Parlamentului, fie Ordonanță simplă sau de urgență a Guvernului) trebuie să fie în acord cu Constituția României. Or, art. 36 din Constituție prevede că „Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusive.”

😮Prin urmare, o Lege a Parlamentului sau a Guvernului nu poate trece peste prevederile Constituției. Dacă aceasta îți impune votul de la 18 ani, nefăcând distincție de ce tip de alegeri sunt, Parlamentul nu poate modifica vârsta de votare.

🤠Soluția? Revizuirea Constituției! Modificăm conținutul Constituției pentru a permite votul de la 16 ani.

😼All in all, proiectul legislativ este oportun, însă pentru a fi implementat trebuie să se respecte anumite proceduri constituționale. De ce? Dacă vrem o țară unde tinerii să voteze, mai întâi să îi învățăm importanța Constituției.

🧑🏼‍🏫 Till next time, vote responsibly – cu referire la reclama Heineken.

Poză de Dan Dennis pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *