priscilla du preez F9DFuJoS9EU unsplash

Veste bună: mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică decontată prin CAS, timp de 4 luni după naștere

3 minute • Roxana-Lidia Toth • 23 februarie 2023


Autoritățile vin în întâmpinarea nevoii mari de suport pentru mame, care deseori se confruntă cu depresie post-natală. Deși studiile indică o rată de 15-20% de mame care se confruntă cu depresie post-natală, specialiștii estimează că, în realitate, cifra este cu mult mai mare. Mai multe despre aceste studii poți citi aici și aici.

Parlamentul a adoptat, în luna decembrie, un proiect de lege inițiat de 23 de deputați, care a avut ca obiect modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu scopul de a introduce dreptul femeilor de a beneficia de servicii psihologice și de consiliere post-natale.

Proiectul de lege s-a concretizat, în luna ianuarie, prin Legea nr. 33/2023 pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Măsurile conținute în lege au intrat în vigoare începând cu data de 15 ianuarie.

Această inițiativă vine ca răspuns la semnalul de alarmă ridicat de specialiștii în domeniul psihologiei care arată că aproximativ 20% din mame suferă de depresie post natală. Acest procent vizează doar persoanele care au recunoscut oficial că au nevoie de ajutor de specialitate, procentul real fiind mult mai ridicat.

💡 Ce prevede proiectul de lege

În articolul privind drepturile asiguraților, va fi introdus următorul drept:

„Mamele vor putea să beneficieze de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 zile după naștere, la cerere, pentru un număr de maximum 6 ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și psihologul din cadrul unităților sanitare de specialitate ori unităților sanitare care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie și în cadrul cărora au născut”.

Care sunt condițiile pentru a putea accesa acest beneficiu

💡 Mamele trebuie să fie asigurate în sistemul de sănătate.

Prin asigurare în sistemul de sănătate, se înțelege acea persoană care contribuie cu un aport bănesc la fondul sistemului de asigurări de sănătate.

Prin excepție, există categorii de persoane care au dreptul la îngrijiri medicale fără să fie condiționate de plata contribuțiilor la stat; Femeile însărcinate și lăuze pot beneficia de îngrijiri medicale fără plata contribuției, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară.

💡 Solicitarea acestor servicii trebuie să aibă loc în interval de maxim 4 luni, de la data nașterii.

Chiar dacă nu există un argument în cuprinsul expunerii de motive al Legii nr.33/2023, sau în proiectul de lege, cu privire la limitarea în timp a acestui beneficiu, putem deduce că își are relevanță în condițiile în care, specialiștii în domeniu susțin că efectele negative ale sarcinii și depresia post-natală se instalează în primele săptămâni după naștere, fiind perioada indicată pentru a apela la aceste servicii, în caz de nevoie.

💡 Important de reținut:

Acest beneficiu se acordă în limita bugetului aprobat.

Ce înseamnă asta? Că există riscul de a nu putea beneficia de aceste servicii, în cazul în care bugetul alocat în acest scop se epuizează.

Să zicem că statul acordă 100.000 RON pentru aceste servicii, anual. Dacă prin luna octombrie fondurile se epuizează, va trebui să aștepți pentru fondurile alocate în anul următor, cu condiția ca legea să rămână în vigoare.


Fotografie de Priscilla Du Preez pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *