Votul prin corespondenta
3 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 20 aprilie 2017
Votul prin corespondenta este o noutate aparuta in legislatia romaneasca, venind sa faciliteze intregul proces electoral pentru cetateanul roman cu domiciliul sau resedinta in strainatate in asa fel incat dreptul sau de vot sa fie exercitat in mod corect.
Dat fiind faptul ca in strainatate sectiile de votare sunt intr-un numar mult mai mic fata de cele din Romania, aparitia supraaglomerarilor din cadrul sectiilor de votare si ajungerea practic la imposibilitatea de a mai vota, legiuitorul roman a dat alegatorului posibilitatea de a vota prin corespondenta, adica de a-si trimite buletinul de vot, urmand o procedura in acest sens stabilita de legislatie, prin intermediul postei.
Aceasta posibilitate de a vota este destinata DOAR cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate si DOAR la alegerile parlamentare ce se desfasoara la nivelul tarii noastre.
PASUL UNU
Pentru a-ti manifesta dorinta de a participa la vot beneficiind de aceasta noua procedura, trebuie sa te inscrii in Registrul Electoral cu mentiunea *vot prin corespondenta*.
Se va completa cererea urmatoare disponibila pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe: AICI.
Aceasta trebuie sa fie insotita de:
- o copie a actului de identitate romanesc;
- o copie a documentului care dovedeste resedinta/domiciliul in strainatate.
PASUL DOI
Toate aceste documente vor fi transmise prin posta sau pot fi depuse la misiunea diplomatica/oficiul consular ale Romaniei din tara in care te afli, ce au indatorirea de a le transmite Autoritatii Electorale Permanente in termen de 24h si astfel vei fi mentionat in listele permanente cu optiunea *vot prin corespondenta*.
PASUL TREI
Vei primi in termen de 30 de zile inaintea datei alegerilor:
- un plic interior;
- un plic exterior;
- un certificat de alegator;
- un buletin de vot;
- un autocolant.
Autocolantul va fi lipit pe una dintre optiunile pe care le are la dispozitie alegatorul pe buletinul de vot, urmand ca acesta sa fie introdus in plicul interior. In plicul exterior vor fi introduse atat plicul interior, cat si certificatul de alegator, datat si semnat.
Acestea vor fi trimise prin posta in asa fel incat sa ajunga cu cel putin 3 zile inainte de inceperea procesului electoral.
! De mentionat ca orice plic ce prezinta urme de degradare sau care contine mai multe buletine de vot, acestea vor fi ANULATE.
Plicurile interioare vor fi plasate intr-o urna speciala ce va fi sigilata la finalul fiecarei zile si vor fi deschise la ora 21:00 a zilei in care au avut loc alegerile parlamentare.
SURSE: