#11
Fără categorie8 minute • Ana-Maria Udriște • 07 decembrie 2020
Între timp au fost și alegerile parlamentare și exact cum au fost așa au și trecut. Pe de altă parte, prezența la vot a fost destul de scăzută, din cauza mai multor factori. În fine, ne vor aștepta 4 ani interesanți.
#interesante
- nu te-ai fi gândit vreodată că foarte multe din produsele italienești de pe la restaurantele ”tradiționale” sunt fake, nu? Sau, mă rog, măsluite. În fine, înțelegi tu.
Vaccinul contra COVID-19 nu va fi obligatoriu, dar persoanele care îl vor face se vor bucura de mai multe libertăți.
Hehehe, totul devine mult mai interesant. De fapt, UK a zis că dacă nu te vaccinezi, e posibil să nu mai poți participa la anumite evenimente sociale, cum ar fi concertele. Asta după ce o companie aeriană a spus că vrea ca pasagerii să aibă un ”pașaport COVID” și tot mai multe companii aderă la o obligație a pasagerilor de a se vaccina.
- încep și la noi ”robo callurile”. Adică acele apeluri când la celălalt capăt este o bandă înregistrată, care tot merge. Circulă pe Facebook mesaje cu Victor Ponta care a trimis astfel de mesaje alegătorilor. Ca sfat, să țineți mereu minte că a suna o persoană este una din cele mai intruzive acțiuni pe care o poți face. De aceea îți poți lua amendă pe asta.
- start-up-ul românesc Deepstash a primit o finanțare de 3 milioane de dolari. Nu doar că este excepțional de bine, dar ceea ce fac ușurează munca multor oameni. Practic, îți oferă conținut rezumat, verificat, la un click distanță. Doar să citești.
- also… după monolitul din deșertul Utah, și cel din Neamț, a mai apărut unul în California!! Spooky, right? Deși originea lor variază de la semne ale extratereștrilor, la campanie de marketing, un lucru e cert: s-ar putea să vedem niște procese destul de interesante după ce autorul va fi identificat. Poate chiar primul interplanetar!
Dacă ai apucat-o pe drumul antreprenoriatului, știi cât de important este să ai contractele bine puse la punct și să-ți protejezi afacerea. Tocmai de aceea găsești un Contract de Consultanță, fie în favoarea Prestatorului, fie în favoarea Clientului care să te ajute să dormi mai liniștit noaptea.
#tech
- Apple a fost amendat în Italia cu 12 milioane de dolari pentru afirmații înșelătoare în legătură cu niște Iphone-urile. Practic, Apple a spus că telefoanele sale sunt rezistente la apă între 1 – 4 metri, în funcție de model, pentru 30 de minute. Ce nu a spus însă este că aceste rezultate au fost efectuate doar în laboratoare controlate, nu conform uzului normal al omului. Și mai mult, garanția devine nulă atunci când telefonul intră în contact cu lichidul.
- marketplace-urile sunt tot mai la modă și apar peste noapte site-uri cu mai mulți vânzători. Problema cu ele este că relația între consumator și vânzător nu are legătură cu platforma. Spre exemplu, eu pot să intru pe cel.ro și să vreau să-mi iau un aparat de epilat, dar el să fie vândut de un ”partener”. În acest caz, vânzarea propriu-zisă are loc între mine și acel partener, cel.ro fiind doar un canal care ne-a pus în legătură și încasează banii. Iar în situația, trebuie să fim foarte atenți când punem pe picioare un marketplace pentru că: (a) îți trebuie două seturi de termene & condiții – unul pentru parteneri, unul pentru consumatori, (b) trebuie să stabilești KPI-uri clare pentru parteneri, (c) trebuie să setezi foarte clar cerințele și răspunderile tale ca platformă. Nu de alta, dar poate te trezești că te dă cineva în judecată.
- proiectul de lege „Digital Services Act” al Uniunii Europene este tot mai aproape de publicare! Cu vă spuneam și într-un newsletter trecut, scopul acestuia este de a reglementa companiile de tehnologie și tendințele monopolistice. Știrea zilei este că după spusele unor surse din administrația europeană proiectul va folosi o metodă „asimetrică” de impunere a obligațiilor. Cu alte cuvinte, companiile considerate „mari” vor suporta „greul”, pe când cele „mici”, vor avea un regim mai „relaxat”. Care va fi diferența dintre cele două regimuri și criteriile de demarcare încă nu e clar. Ce e clar este că descoperi o nouă dimensiune a proiectului de legislație. Dacă inițial era vorba că ar urma să reglementeze doar companiile „Big Tech”, acum se pare că toate companiile din sector sunt „targetate”.
- CEO-ul Volkswagen, citat de Reuters, afirmă că în viziunea lui mașinile complet autonome vor deveni o realitate în perioada 2025-2030, un termen mai apropiat decât se vehiculat inițial. Nu putem spune același lucru despre „infrastructura legală” totuși, ceea ce ar putea reprezenta o problemă. Din statele europene, doar Germania și UK au un cadru legislativ relativ adaptat mașinilor autonome. La nivelul Uniunii, deși există discuții de reglementare, o un proiect legislativ concret. Situația e un exemplu perfect care ne arată de ce avem nevoie de legi cât mai noi și mereu adaptate la prezent: pentru a nu înăbuși inovația.
Tot suntem aici: ne-ai ajuta foarte mult dacă ai dat share la acest newsletter, pe butonul de mai jos. Că îl dai pe sub mână, pe la cunoști, cum vrei tu, dar dă-l 🙂
#social media
- când lucrezi cu influenceri, aceștia trebuie să marcheze postările cu #ad, #ads, #partnership, #sponsored, nu cu (P). (P) se folosește la publicitatea clasică, când cineva bagă bani în reclame. Iar PP este plasare de produse. Nici asta nu merge.
- apropo de politici minimale și lucruri ”nice to have”, ai un exemplu bun de politică de social media la Nordstrom și la Maple Story.
- am mai scris recent despre influencer marketing într-un articol din Adevărul
- Bitmoji tocmai a lansat un nou set de „accesorii” marca Levi’s pe care utilizatorii Snapchat le pot accesa. Lansarea este doar ultima dintr-un lung șir – anul trecut, de exemplu îți puteai îmbrăca bitmoji-ul în Ralph Lauren – și indică direcția de e-commerce pe care o ia aplicația. Deși a îmbrăca o versiune a ta fictivă cu haine de designer nu e același lucru cu a le cumpăra, mișcare promovează fidelitatea față de brand și brand awareness-ul. Componente care sunt factori principali în deciziile de cumpărare. Ce e mai interesant e că aplicația îți permite să creezi bitmoji în mărime naturală pentru a vizualiza hainele – un exemplu ideal de inovație adusă de AR.
- încă un deadline ratat din saga TikTok. Acum două săptămână vă spuneam că guvernul american prelungit perioada „de grație” în care TikTok putea să găsească un partener „de încredere” pentru a continua activitățile din SUA. Se pare că acest lucru nu s-a întâmplat. Noul deadline a fost vineri, iar guvernul Statelor Unite încă nu a aprobat vreo propunere a companiei. Ceea ce ne face să ne întrebăm dacă, până la urmă, chiar se vrea o rezolvare benefică ambelor părți?
#recomandarea avocatoo
- membri ai Parlamentului European, funcționari europeni, reprezentanți ai mediului academic și experți țin un webinar despre Combaterea dezinformării și identificarea știrilor false
- IONA store a lansat colecția Imaginarium, niște pandantive absolut superbe pentru fiecare zodie în parte. Dacă ești în căutarea unui cadou pentru cineva drag, nu prea ai cum să dai greș cu o bijuterie fină.
- aruncă un ochi și pe alt_markt, locul unde găsești produse alternative, craft sau independente. Partea faină este că acum ai mai mult sub aceeași umbrelă și nu trebuie să plasezi comanda pe cinșpe site-uri.
- Demonul Amiezii prezintă anatomia unei depresii. Aparent, aproape o treime din oamenii din țările foarte dezvoltate apelează la medicamente pentru depresie, insomnie sau anxietate. Îți recomand să o citești alături de Legături pierdute, pe final de an, ca să pornești apoi cu forțe proaspete.
Nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Să ai o săptămână minunată, musai cu colinde de pe Magic FM! Pe joi!
Cu drag,
Ana și Bogdan