19

#19

Fără categorie

15 minute • Ana-Maria Udriște • 18 ianuarie 2021


☕ Newsletterul tău #pelegale pentru o săptămână de acum încolo este aici. Nu uita să dai acolo cu ⭐ în inbox, ca să îl ai la îndemână.

Iar până atunci, venim cu rugămintea către tine să ne ajuți cu un share la newsletterul ăsta și să ne recomanzi mai departe. Nu te costă absolut nimic, dar pentru noi contează mult 🙂 Ai mai jos butonul.

Share

#juridic

 • Salariul minim brut pe economie este începând de anul acesta (drum rolls…2.300 de lei. Se mărește cu 43 de lei NEȚI (da, nu e un typo) față de anul trecut. Nici măcar 2 pachete de țigări mai bune nu poți să-ți iei. Noroc că sunt închise cinema-urile, că nu aveai bani să ieși cu your significant other la un film.
 • În cazul în care mai e cineva interesat, s-a prelungit iarăși starea de alertă.
 • A început vaccinarea în etapa a II-a unde intră destul de multe persoane din sectoarele-cheie esențiale, publice sau private. Acum, nu că sunt eu cârcotașă, dar cel puțin la nivel de industria turismului se vorbește despre vaccin ca un fel de free pass de pe la vară încolo, care va înlocui testele PCR (negative, desigur). Dacă ai acum ocazia și vrei să te vaccinezi, mai bine prinzi un loc decât să te aglomerezi pe vară (mai ții minte cozile de la testare, nu?). Te poți programa prin platformă, prin centrele DSP, prin medicii de familie, prin angajator etc.
 • Avem Legea nr. 4/2021 privind protecția drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice care se referă în special la protecția și nediscriminarea persoanelor care suferă de:a) astm bronșic;b) rinită alergică;c) alergie alimentară;d) rinoconjunctivită alergică;e) dermatită alergică;f) anafilaxie.Mă gândesc doar motivele pentru care a fost necesară o asemenea lege. Am ajuns să discriminăm persoanele care pot suferi de afecțiuni alergice?
 • În urmă cu câteva luni vă spuneam de legea cloud-ului guvernamental care trebuia adoptată la final de octombrie. Se pare că nici până în momentul de față proiectul de lege nu a fost adoptat, probabil pentru că pe termen scurt nu reprezintă o prioritate. Cu toate acestea, cloud-ul este unul dintre pilonii centrali ai unei administrații moderne eficiente în ceea ce privește securitatea, centralizarea și inviolabilitatea datelor.

#interesante

 • În Tokyo poți închiria, pentru 3 minute, o persoană care nu face nimic. Și da, a explodat cererea, desigur.
 • Ben & Jerry intră în SUA pe piața hranei congelate pentru câini. Da, ai citit bine. Hrană congelată pentru câini. Asta pentru că pe timpul pandemiei oamenii și-au făcut rezerve și de hrană pentru animale, iar mâncarea congelată ține mai mult.
 • Revine Sex and the City. Aș mai vrea să spun ceva, dar este un serial atât de celebru și cu un impact așa mare încât nu mai am cuvinte. Dar interesant este că în acest serial au fost promovate la un moment dat niște pastile de genul Viagra, dar pentru femei. Culmea este că nici până în ziua de azi nu s-a descoperit un echivalent al pastilei albastre pentru categoria feminină.
 • Wikipedia, site-ul pe care îl foloseam cu toții ca să ne facem temele în școală și liceu, a împlinit 20 de ani. Până și Google folosește acum Wikipedia pentru a răspunde la întrebările pe care i le pui. Cool. Nu uita să donezi măcar 20 de lei pe an, că merită banii.
 • Știi ce sunt centurile de castitate, nu? Chestiile acelea pe care le pui pe organele genitale, ca un fel de chilot și nu mai poți face sex, da? Ei bine, tehnologia a evoluat și acum sunt unele mai interesante, conectate la internet. Iar asta înseamnă că pot fi hackuite. Lucru care s-a și întâmplat, iar hackerii au cerut niște bitcoini ca să le deblocheze.
 • Un programator din San Francisco a uitat parola portofelului său virtual care conține Bitcoin în valoare de… 220 de milioane de dolari. Acesta și-a folosit deja 8 din cele 10 șanse de a ghici parola.

Apropo de ce înseamnă securitate și vulnerabilitatea dispozitivelor pe care le tot legăm la internet, am vorbit într-un podcast cu Tiberiu Anghel despre dispozitivele medicale și cât de expuse sunt la factori din exterior.

#e-commerce

 • Pe timpul pandemiei, oamenii au cumpărăt mult mai mult online. Dar asta înseamnă și că au returnat mai mult din cumpărături. În SUA, retururile pentru cumpărăturile din perioada sărbătorilor au crescut cu 73%, aproape de 70.5 miliarde de dolari, iar comercianții au zis că în cele mai multe cazuri ies mai bine la costuri dacă cumpărătorii păstrează bunurile și doar li se returnează banii. Și e simplu: gândește-te că dacă cumperi un produs de 50 de lei, costurile cu transportul, reambalarea acestuia, repunerea la vânzare etc sunt mai mari decât banii pe care i-ai dat tu pe produsul respectiv. Sau pe acolo.
 • eMAG în parteneriat cu IDEA Bank lansează creditul aprobat în doar 10 minute. Totuși, mi-ar plăcea să văd mai multe soluții BNPY (buy now pay later) și nu ”credit” cu buletinul virtual.
 • Tot despre eMag, acesta lansează după ce a testat încă din 2018 un serviciu de fulfillment, prin care selleri practic pot să ”însărcineze” eMag cu toate cele: emiterea de facturi, depozite, stocuri, livrare tot. Contra unui comision, desigur.

Te-ai gândit de ce este bine să apelezi la un avocat specializat în social media? Hai să-ți dau un exemplu: reclama cu OK Medical, despre care am discutat aici, a făcut mare vâlvă în mediul online și în sensul pozitiv. Apoi a fost scoasă de pe posturile TV de CNA, pentru că este o reclamă mincinoasă. Așa că ai rămas și cu banii dați și cu o imagine un pic șifonată. Nu mai bine eviți asta de la bun început? Scrie-ne.

social media

 • Parler este off-line. În ediția trecută spuneam că Google i-a scos din aplicație, iar Apple le-a dat un ultim avertisment. Între timp Amazon le-a tăiat serverele, investitorii au abandonat corabia, iar avocații au plecat și ei. Practic, s-a dat lumina. Aproape instantaneu. Oribil. Nu putem decât să ne întrebăm despre puterea internetului, pe care nu o putem controla. Când giganții îți taie accesul, ce-ți mai rămâne de făcut?
 • Facebook a anunțat că va interzice publicarea oricărui eveniment în jurul DC-ului și capitolilor din fiecare stat, ca măsură de precauție. De asemenea, se pare că platforma va impune noi restricții oricărui cont din SUA care nu respectă în mod repetat regulile companiei, precum interzicerea de a mai transmite video-uri live. Măsurile contribuie la dezbaterea despre libertatea (de expresie și nu numai) în mediul virtual și cât de multă putere ar trebuie să aibă platformele. Cu toate acestea, având în vedere tensiunea deja existentă, decizia Facebook poate fi înțeleasă.
 • Whatsapp a făcut mare vâlvă cu transferul datelor către Facebook și noua sa politică de privacy. Am vorbit despre asta, pe înțelesul tău, aici. Autoritatea privind supravegherea datelor din Italia a început o investigație cu privire la acest transfer, chiar dacă teoretic nu se aplică în UE. Update: Facebook a revenit și a spus că politica nu se mai aplică din februarie, ci din mai 2021, pentru că a primit foarte multe plângeri că oamenii nu au înțeles exact.
 • Președintele Erdogan vine iarăși cu presiuni pe rețelele de socializare să-și numească un reprezentativ în Turcia pentru a colabora cu autoritățile locale atunci când vorbim despre eliminarea postărilor. Inițial s-au dat amenzi. Acum, companiilor care nu se conformează le-a fost tăiat accesul la bandă cu mai mult de 90%. Practic, le-a blocat.
 • În toată nebunia cu suspendarea conturilor lui Trump, care va naște foarte multe semne de întrebare de acum înainte cu privire la puterea rețelelor sociale, Polonia vrea să adopte o lege prin care să interzică suspendarea conturilor rețelelor sociale de către aceste companii. Până la urmă, au dreptate: dacă blochezi conturile cuiva, cum se mai poate exprima? Și cine ești tu să faci asta, pe baza căror dovezi? Este foarte posibl ca în viitor să asistăm la o reglementare legală a acestor rețele sociale, pe măsură ce apar. Așa cum dreptul tău la liberă exprimare nu poate fi constrâns (dar trebuie exercitat în acele limite care-ți permit să nu aduci atingere drepturilor altor persoane), de ce să zică Facebook că de mâine îți suspendă contul și hai pa?
 • Până și investitorii sunt îngrijorați de rolul jucat de Twitter și Facebook în saga „Capitoliul”. Scottish Mortgage Investment Trust, un fond de investiții în valoare de 17 miliarde de dolari, recunoscut pentru „pariurile câștigate” în ceea ce ține de investiții, tocmai a vândut toate acțiunile pe care le-a avut în Facebook și își reduce semnificativ investițiile în Amazon. Unul dintre managerii fondului a declarat că se așteaptă la o „retaliere” din partea guvernului SUA.
 • Mai ții minte când spuneam, printre primele ediții #pelegale că L’Oreal a dezvoltat o aplicație / filtru care-ți permite să te machiezi virtual pentru Zoom? Ei bine, aplicația YouCam Make-up tocmai a primi finanțare de 50 milioane. Ca să vezi cum ți-ar sta cu machiaj în pandemie în WFH.
 • Vorbeam într-un articol excepțional pe blog despre ce înseamnă deepfake și implicațiile acestuia. Dacă nu l-ai citit, musai să o faci.Refeel este o aplicație de acest gen, care face profit peste profit. 3 milioane de utilizatori activi pe zi. Aștept cu interes o reglementare în acest sector.

#internet & tehnologie

 • Știi că spuneam în edițiile trecute despre Google și Amazon care se bat pe piața automobilelor electrice, care sunt autonome și toate cele? În China, Baidu, care este practic un Google regional, intră și el pe piața automobilelor electrice.
 • În continuare, tot despre mașini vorbim. Amazon a anunțat că a deschis Alexa pentru developeri care să facă un chatbot pentru mașini. Momentan, parteneriatul este încheiat cu Fiat Chrysler. Iar zvonurile zic că Apple și Hyundai vor face împreună niște mașini.
 • Că tot vorbim de realitate virtuală, Lenovo a lansat ochelarii virtuali pentru companii . Sunt destinați lucrătorilor din anumite industrii, care au nevoie de modelare 3D, amplasament în timp real & co. Așa se va economisi timp. Real life rendering.
 • AI-ul de la Facebook împreună cu cercetătorii de la NYU au creat modele bazate pe inteligență artificială ce vor permite să-și dea seama pe baza radiografiilor cum vor evalua pacienții diagnosticați cu COVID-19. Cercetătorii spun că acest model poate previziona mortalitatea mult mai bine decât radiologii. Totuși, ne putem aștepta ca Facebook să intre pe un nou segment în viitor?
 • Un provider de internet din Hong Kong tocmai a cenzurat una site de știri pro-democrație, în baza controversatei legii a securității adoptată în primăvara lui 2020. Legea este criticată de mulți analiști ca oferind guvernului chinez o modalitate de a extrăda și pedepsi aspru disidenți care susțin regimul democratic al teritoriului. Acum lupta pentru păstrarea regimului democratic a trecut și în online, o mișcare îngrijorătoare, pentru că poate semnala o presiune și mai mare a Beijingului.🚀 Hong Kong-ul are un statut aparte. Deși formal parte din China, se bucură de instituții și un regim democratic cel puțin până în 2047. Cu toate acestea, în ultimii doi ani interferențe antidemocratice tot mai clare ale guvernului de la Beijing au devenit tot mai clare.
 • Apropo de chestii automatizate, avem un fel de mini bărcuțe robot care se pot plimba pe apă să scoată gunoaiele de acolo.
 • AirBnB a spus inițial că nu o să mai accepte cazări în Washington în perioada inaugurării oficiale a lui Biden. Iar în acest sens trebuie să lucreze cu forțele de poliție pentru a scana toate persoanele care-și fac cazări și care apar în profilele poliției ca fiind parte din conflicte. Între timp a suspendat definitiv cazările și va despăgubi gazdeleDaaaaar! Problema de fapt este că bazele de date ale AirBnB erau trimise către poliție spre verificare. Of, cât de departe am ajuns pe fondul pandemiei COVID-19 și al revoltelor.
 • Aplicațiile de No-Code sunt pe val. Webflow tocmai a primit o finanțare de 140 milioane dolari. Nu știi ce este o aplicație ”no code”? Simplu: un ecosistem care-ți permite să faci aplicații cu ajutorul cărora să scrii cât mai puțin cod, spre deloc. The future is here. În curând, vei face aplicații cu drag & drop și gata.
 • Microsoft, Oracle, Salesforce și Mayo Clinic (un ONG axat pe sănătate) au anunțat joi crearea Inițiativei pentru Acreditări de Vaccinare. Scopul acestora este de a crea un sistem de obținere și stocare criptată a datelor personale cu privire la vaccinare, ca echivalent al certificatelor printate. Totodată inițiativa își dorește conturarea de noi standarde pentru a confirma dacă o persoană este imunizată în urma vaccinări. Noua tehnologie ar urma să fie integrată cu „portofele virtuale” cum sunt Google Pay și Apple Wallet, ceea ce le-ar face ușor de utilizat și accesibile tuturor utilizatorilor de smartphone-uri.🕹️ Tehnologia ar urma să simplifice modul în care vom reveni la „noul nou normal” odată cu începerea procesului de vaccinare pe scară largă. Dacă de exemplu vaccinarea va deveni o condiție obligatorie pentru călătorit, mers la birou sau în spații închise, o copie digitală a datelor de vaccinare (inclusiv tipul vaccinului administrat) va fi extrem de utilă.
 • S-au lansat noile terminale Samsung S21De la 4.000 de lei, fără căști și încărcător. Hahaha. 6.000 de lei pentru varianta ultra. În curând, îmi cumpăr mașină de banii ăștia. Cum zicea un prieten care se gândea dacă să vândă un Ford mai vechi ”e prea multă mașină de banii pe care îi iau”.
 • Reprezentantul pe probleme de comerț al SUA a declarat că în urma investigațiilor efectuate, guvernul SUA a concluzionat că taxele digitale impuse de țări precum Austria, Spania și UK sunt discriminatorii pentru companiile americane. Concluzia poate atrage o sancțiuni din partea SUA, sub forma unor tarife crescute la importuri din țările care adoptă o astfel de taxă. De altfel, o investigație anterioară a creat tensiuni între SUA și Franța, țara cu cel mai dezvoltat sistem de taxare digitală.🤷‍♀️ De ce ne interesează?Pentru că știrea ne arată o nouă fațetă a influenței companiilor Big Tech în politică. În principal, toți „campionii digitali” sunt companii din Silicon Valley, aspect care atrage „gelozia” Europei. UE a decis că, dacă nu poate crea companii competitoare, să impună regulile jocului. Taxare e doar unul dintre domeniile unde statele europene impun reguli stringente companiilor de tehnologie. Cele mai importante sunt cele cuprinse în noul regim introdus de Digital Services Act și Digital Markets Act.

#utile

 • Dacă o persoană îți spune că îți face termeni & condiții pentru un site fără să te întrebe mare lucru despre ce vrei să faci, întreabă-te de 2 ori. Nu de alta, dar termenii & condițiile sunt personalizate în funcție de afacerea fiecăruia. Sigur, o să ai niște aspecte comune, dar de regulă multe chestii trebuie discutate cu fiecare client, cum ar fi: modalitatea de plată, confirmarea comenzii, returul produselor, interconexiunea cu rețele de social media etc.
 • Apropo de termeni & condiții și rețelele de social media, cele mai multe companii, în momentul în care pun pe picioare o afacere online, nu se gândesc să reglementeze și aspectele care țin de Instagram sau Facebook. Păi nu avem comentarii, comenzi, poze și toate cele și acolo? Pe acelea cui le lăsăm?

Contează-ne

#recomandarea avocatoo


Ne revedem lunea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan