22

#22

Fără categorie

20 minute • Ana-Maria Udriște • 08 februarie 2021


Salutare, salutare! Ne revedem la ☕ de cu luni.

Dacă-ți place cu #legalele, nu uita să ne dai mai jos un share pe buton. Ne ajută foarte mult! Nu avem paywall sau orice altceva, doar vrem să creștem o comunitate mare 🙂

Mulțumim!

Share Newsletter pe legale

⚖️ juridic

  • Ryanair a fost sancționată pentru că s-a folosit de vaccinul anti-COVID pentru a ”da un boost vânzărilor sale de bilete”. Reclama spunea așa: ”Vaccinurile Covid vin. Așadar, rezervați-vă astăzi vacanța de Paște și de vară cu Ryanair. Un milion de locuri de vânzare de la 19,99 GBP pentru destinații însorite din Spania, Italia, Portugalia, Grecia și multe altele. Deci, ai putea să te înțepi și să pleci!” S-a iscat o întreagă discuție pe această temă și e foarte interesant să citești întreaga decizie a autorității din UK, cu argumentele prezentate de Ryanair, pe care o poți găsi aici.
  • În SUA, farmaciile vor primi doze de vaccin COVID pentru a face mai rapidă vaccinarea populației. Între timp, în România nu mai știm de câte ori s-a modificat platforma de vaccinare și cum am tot rămas pe afară sau ce mai poți face acum.
  • Începând cu 12 februarie, dacă vii în România dintr-o zonă galbenă, trebuie să ai un test PCR negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de a intra în țară. Ok. Când vii cu avionul, mai poți găsi o soluție la asta: te verifică la îmbarcare dacă ai test negativ, iar dacă nu îl ai sau testul este pozitiv, nu te sui în avion. Dar dacă vii cu mașina și ai un test pozitiv ce faci? Că ai ajuns deja la graniță. Da, exact. În fine, ca în România, am venit cu o rectificare (Hotărârea 7/2021) la prima Hotărâre 6/2021. Probabil până pe 12 mai venim cu vreo 3 modificări.
  • Au fost puse în discuție normele metodologice pentru telemedicină, lucru care nu poate decât să ne bucure, mai ales că acum vom avea într-un final un prim cadru legal pentru asta. Și nu mai facem aplicații după ureche, pe care să căutăm cum le găsim o variantă mai bună.
  • Cheltuielile cu educația timpurie a copiilor angajaților vor putea fi deduse de angajatori în limita de 1.500 de lei per copil. Mă rog, se vor scade din impozitul pe profit. Problema este că în România multe companii nu mai sunt la impozit pe profit, iar pe timpul pandemiei ăsteia mai greu cu orice fel de profit, darămite cu impozit pe el.
  • Ca să te înscrie pe platformă pentru vaccinare, angajatorul este obligat să îți ceară un acord pe care să îl aibă la firmă. Așadar, oamenii angajați în sectoarele-cheie au fost întrebați dacă doresc sau nu să se vaccineze. Angajatorul nu te poate obliga să te vaccinezi sau nu, așa cum nici nu te poate obliga să furnizezi un răspuns în acest sens. Doar că altfel nu are cum să te înscrie în platformă ca apoi să te poți programa.
  • Hanson Robotics, compania care a creat-o pe Sophia… acea Sophia, unul dintre cei mai inteligenți roboți care utilizează inteligența artificială, primul robot care a devenit cetățean și all-around a bit creepy, a anunțat că se pregătește să-i producă în masă „frații” Sophiei. De ce e relevant? Pentru că dacă tehnologia pe care o utilizează Sophia va evolua în același ritm alert și va deveni accesibilă publicului, s-ar putea ca multe dintre interacțiunile noastre de zi cu zi să fie cu acești roboți autonomi. Poate chiar mai dese decât cu oamenii, în anumite circumstanțe. Ceea ce ar pune multe probleme de adaptare: de la normele de conduită, la normele juridice. Cel mai probabil, din punct de vedere juridic, va trebui să schimbăm fundamental concepția pe care se bazează sistemele noastre de drept și care ne spune că doar oamenii (sau companiile) pot fi subiecte de drept, care să aibă drepturi și obligații. Așa că ziua în care primul robot va fi dat în judecată s-ar putea să nu fie atât de departe precum ne-am aștepta.

🕵️interesante

  • Felicitări de Valentine’s Day pline cu alcool. Da, te rog. Atât.
  • O femeie din Kenya a reușit să recicleze plasticul pentru a face niște ”cărămizi” mai puternice decât cele din cărămidă.
  • Apple va face niște ochelari-căști de Virtual Reality care vor costa … 3000 dolari. Și, voi tot săraci, nu?
  • Apropo de internet, știi că tot există Google Web Stories, pe care Google tot bate monedă și nu vrea să abandoneze deloc proiectul. Ok, atunci trebuie să știi că în loc să te chinui cu plugin-ul de la ei, există o aplicație, Newsroom AI, care chiar și în varianta gratis oferă destul de multe chestii.
  • Cloubhouse e noua modă în ceea ce privește aplicațiile, disponibilă doar pe iOS momentan. Dar nu dispera. Dacă nu ai un Iphone sau un IPad, poți să instalezi un emulator pentru iOS pe Android și ai scăpat și de problema asta. Doar că îți trebuie invitație.
  • Tot legat de Clubhouse, unul dintre locurile în care platforma s-a dovedit a fi extrem de popular este China! Pentru că este singura platformă de social media din occident care nu este blocată de „marele firewall chinezesc” și nu este nici cenzurată, ca rețelele locale. Se pare că rețeaua este folosită în principal de comunitatea chineză pentru a discuta politică și a-și exprima liber părerile legate de sistemul comunist. Cu toate acestea, cel mai probabil momentul de libertate nu va dura mult. Aplicația ori va fi interzisă ori va trebui să aplice aceleași reguli de cenzură impuse celorlalte rețele sociale.
  • Tesla și-a deschis biroul în România, fix în sectorul 4.

🛒e-commerce

  • Uber va oferi serviciile de livrare de alcool. Uber achiziționează platforma Drizly pentru aproximativ 1,1 miliarde de dolari. Uber a declarat că achiziția Drizly îi va permite companiei să ofere bere, vin și băuturi spirtoase în majoritatea statelor americane, pe lângă produsele alimentare, livrarea de pachete și rețete pe care le-a lansat recent în unele regiuni.
  • Atenție când ne folosim de review-uri și zicem că avem mai multe steluțe decât avem în realitate, că inducem lumea în eroare.
  • Apropo de e-commerce și de cumpărături de pe streaming online, aplicația Corner, din Polonia, face mega furori înainte de lansare. Ce face această aplicație? Simplu. Îți permite să cumperi direct dintr-un feed, streaming online, produsele pe care le vrei.
  • Pinterest te va lăsa să probezi virtual produsele de make-up până să le cumperi. Luna aceasta, în Marea Britanie, Pinterest a lansat funcția virtuală de testare bazată pe AR pentru produsele de machiaj. Pinterest a menționat că în fiecare lună aproximativ 52 de milioane de utilizatori se implică în conținutul de frumusețe pe platforma sa.O nouă funcție Pinterest le va permite utilizatorilor să încerce practic produse cosmetice în mediul virtual, începând cu rujul, înainte de a face cumpărături de la companii precum Estée Lauder, Sephora, bareMinerals, Neutrogena, NYX Professional Makeup, YSL Beauté, Lancôme și Urban Decay de la L’Oréal. Pentru a utiliza noua funcție, utilizatorul va deschide mai întâi camera inteligentă Pinterest, „Obiectiv”, în timp ce se află în Căutare, apoi va face click pe „Încercați” pentru a explora diferitele nuanțe de ruj disponibile. Pentru a cumpăra produsele, pur și simplu vei glisa în sus.
  • În același registru, Snapchat a încheiat parteneriate cu peste 200 de branduri de make-up în Q4 2020 pentru a ”rupe piața în 2021”.Ce reținem de aici? Oamenii vor experiențe cât mai aproape de realitate, chiar și pe shopping online. Ah da, și AR e viitorul.
  • E posibil ca Uber să nu mai ia comision de la fiecare partener, ci o taxă lunară unică. Asta pentru că mulți comercianți s-au plâns că taxele și comisioanele de pe platforme sunt foarte mari și vor să caute alternative. Careem, o diviziune locală a Uber din Orientul Mijlociu tocmai asta scoate la înaintare: taxă fixă. În România comisioanele livratorilor ajung chiar și până la 35% din valoarea comenzii, ceea ce este … enorm de mult. O taxă fixă ar fi mult mai digerabilă pentru toată lumea.
  • În 2020 a explodat social commerce. Adica shoppingul pe platforme de socializare. Ai 3 tipuri de ”commerce”: cel clasic, în magazin, e-commerce, în magazine online și social commerce, care practic e atunci când cumperi de pe Facebook Marketplace, Instagram Shops, vreun chatbot etc. Care da, este la fel de veritabil ca un e-commerce normal. Și tot îi trebuie un SRL sau un PFA în spate, nu scapă. Iar apropo de social commerce, o să găsești destul de util ghidul ăsta pentru cumpărături in-app.
  • Asos cumpără TopShop și brandurile conexe după ce acestea din urmă au intrat în colaps financiar pentru că … pandemie și închis de magazine. Totuși, înțelegerea nu include și magazinele fizice, asa ca vom vedea ce se va întâmpla cu cele peste 13.000 de persoane angajate TopShop.
  • Google va sancționa magazinele care au prețuri diferite la check-out / în site față de cele pe care le-au pus în schema. Prețul trebuie să fie constant de la ad până la landing page și apoi la check-out. Noile reguli vor intra în vigoare în aprilie, așadar avem timp suficient să ne aliniem.
  • Google are un label separat pentru „Black Owned Business”, care o să apară atât în căutări, cât și în Google Merchant Store.

Instagram devine unul din cele mai active instrumente pentru a vinde pe online și să interacționezi cu clienții tăi. Asta înseamnă că ai foarte conversații prin DM care conțin date personale (adrese de livrare, numere de telefon, persoane de contact etc.). Bingo! Vorbim despre GDPR. De aceea trebuie ca politica ta GDPR să includă și toate aceste interacțiuni pe platformele sociale și să o ai la vedere. Nu mai spun că este foarte posibil ca contul tău de pe Instagram să fie ”shareuit” cu alți angajați, echipa de marketing, sales etc, și trebuie să te asiguri că datele respective nu fug pe undeva. Hai să vorbim și să vedem cum poți implementa o asemenea politică.

Scrie-ne!

🤳 social media

  • Pe lângă Shorts, Youtube are acum o nouă funcție, de Clips, prin care te lasă să dai share la videouri de cel mult 60 de secunde din videoul mare.
  • YouTube lansează și o platformă updatată dedicată sporturilor. Aparent, conținutul cu tematică sportivă a devenit unul dintre cele mai urmărite în 2020, iar YouTube profită de trend lansând YouTube Sport. Platforma va conține clipuri scurte din ultimele meciuri, analize ale comentatorilor și practic va fi un fel de GSP sau Digi Sport on-demand și pe steroizi.
  • 70% din grupurile ”civice” de pe Facebook sunt toxice și violente.
  • Instagram lanseaază funcția de ”recently deleted” ca să poți recupera lucrurile pe care tocmai le-ai șters. Eh, de câte ori nu am șters o postare și a trebuit să o repostez. Incredibil.
  • Și tot la Instagram rămânem, care testează să lanseze funcția de Vertical Stories în feed. Why, Instagram, why?
  • Tot despre zvonuri de la Instagram: aparent nu vom mai putea să dam share la pozele din feed pe stories.
  • Nu o să mai folosim filtrele de pe Instagram ca influenceri, mai ales dacă vorbim de sectorul de beauty. Asta a decis autoritatea din UK. Ce s-a întâmplat? O companie din domeniul beauty (Skinny Tan), care vindea soluții de bronzare (autobronzate) a folosit prin intermediul infleuncerilor un filtru care făcea pielea să pară mai închisă la culoare decât era în realitate. Iar asta era direct legat de produsul respectiv și inducea consumatorii în eroare. Nu înseamnă că nu mai putem folosi filtrele de pe Instagram, ci doar că ele nu trebuie să inducă consumatorii în eroare și să-i facă să achiziționeze un produs dacă altfel nu ar face-o.
  • Vechi, lung, dar bun: despre Adpocalypse pe Youtube, sau cum videourile unde sunt puse reclame sunt tot mai greu de monetizat de către creatorii de conținut care aleg să se îndrepte către alte platforme.
  • Facebook, Instagram, TikTok și Twitter atacă vânzătorii de conturi piratate. În această săptămână, Facebook, Instagram, TikTok și Twitter au luat măsuri pentru a face față utilizatorilor implicați în traficul de conturi de utilizatori deturnate (furate) pe platformele lor. Acțiunea coordonată a companiilor a confiscat sute de conturi despre care companiile spun că au jucat un rol major în facilitarea comerțului și revânzarea de multe ori profitabilă a numelor de utilizator compromise și foarte căutate.Sfat: mereu activează pe unde poți 2FA (autentificare în doi pași).
  • Facebook, Facebook Messenger și Whatsapp au fost interzise de către noul guvern militar al Myanmar.
  • Nei Patel ne vorbește despre psychometric profiling atunci când ne referim clienții noștri target și sigur o să te intereseze.
  • Comentariile publice pot fi trimise până pe 12 februarie în cazul Trump, la organismul de supraveghere Facebook. Ulterior, aceștia vor decide.
  • Snap, compania care deține Snapchat, a anunțat că platforma a înregistrat o perioadă de întrerupere a reclamelor în primele două săptămâni ale anului. Branduri mari, precum Mars, au decis să renunțe momentan la a se promova pe social media de frică să nu fie asociate cu retorici extremiste și dezinformare. Motivul? În primele săptămâni din ianuarie pe toate platformele s-a desfășurat o „campanie” extrem de agresivă, plină de fake news și dezinformări, de către susținătorii lui Trump care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie și care a culminat cu „atacul” asupra Capitoliului. Ce trebuie să reținem? Că la fel ca în „viața reală” și platformele de social media sunt influențate de evenimentele esențiale din viața politică, economică etc. De obicei, platformele sunt cele care coagulează mișcări sociale (chiar exemplul cu „asaltul” Capitoliului e extrem de elocvent). Dar se pare că există și un efect invers. Rolul jucat de acestea în influențarea evenimentelor le afectează credibilitatea lor și totodată a brandurilor care se asociază cu ele în ochii utilizatorilor. Ceea ce le poate face mai atractive sau mai puțin atractive pentru „clienți”, depinde de modul în care evenimentele pe care le-au influențat sunt percepute de public. Aspect care automat le afectează și veniturile. So, site-urile de social media ar trebui să încerce să rămână de partea „bună” a baricadei.
  • Apropo de social media, pe 16 februarie sunt prezentă la SocialPedia unde vorbesc despre Tik-Tok. Am 5 invitații de dat și tot ce trebuie să faci este să mă urmărești pe canalul de Instagram, pentru că voi face un giveaway.

📱 internet & tehnologie

  • Amazon a început să livreze comenzile cu camioane electrice, de la Rivian, unde Amazon este si investitor. Asta ca sa reducem amprenta de carbon. De pe meleaguri românești, cei de la Dodo Pizza se mută din 2021 ușor ușor pe camioane electrice. Ah da, si Jeff Bezos nu mai e la cârma Amazon.
  • Tot Amazon instalează un sistem de monitorizare a șoferilor în unele dintre camioanele sale de livrare, care utilizează AI și viziunea computerizată pentru a detecta când șoferii sunt distrași sau există alte pericole potențiale. Sistemul cu mai multe camere, furnizat de Netradyne din California, ar monitoriza întâmplările atât în interiorul, cât și în exteriorul vehiculului, aparent pentru a îmbunătăți siguranța. Suntem tare curioși cum va merge sistemul ăsta în Europa pentru că … știti voi, GDPR.
  • Google va plăti bani site-urilor de știri. Da, pentru că și jurnalismul trebuie apărat și protejat, iar indexarea făcută de Google se face totuși pe niște … conținut, scris de alții. Luna trecută, Google a fost de acord să plătească site-urilor frantuzești de știri o sumă de sumă dacă aceștia au conținutul în Google Showcase. În Australia avem fix la fel: companiile precum Facebook și Google trebuie să plătească pentru conținutul la care se ”leagă.” No pay, no link. Iar Microsoft susține această decizie. Wow.
  • Google va oferi măsurarea pulsului și a ratei de oxigen din sânge fără vreun alt dispozitiv, doar folosind camera de la telefon. Aceste feature-uri vor începe să fie livrate către utilizatori de luna viitoare.
  • Microsoft lansează Viva, o platformă pentru employee onboarding. Această platformă va cuprinde de la cursuri de învățare pentru angajați, la partea de onboarding online și instrumente de comunicații interne.
  • Sony a înregistrat un patent AI care va face adapta jocul la tine, în funcție de cât de greu îți e la un anumit nivel. Cu toate astea, tot nu avem PS5-uri în stoc.
  • Pornhub adaugă „măsuri cuprinzătoare pentru verificarea, moderarea și detectarea” conținutului încărcat pentru a verifica dacă videoclipurile de pe platforma sa conțin adulți care acceptă și nu sunt „materiale potențial ilegale”, inclusiv exploatarea minorilor, a declarat compania într-un comunicat de presă. Asta după ce avuseseră ditamai discuția și scandalul cu Visa și Mastercard cu acele filme care depășeau orice fel de termeni & condiții.
  • Apropo de portofele cu bitcoini și alte criptomonede, politiștii nu pot accesa un portofel virtual pentru că posesorul nu dorește să le ofere parola. Râdem, glumim, dar putem vorbi la un moment dat de acțiuni în justiție prin care să te oblige cineva să dai o parolă?
  • Startup-ul american de recunoaștere facială Clearview AI a încălcat legile de prelucrare a datelor ale Canadei atunci când a adunat fotografii ale unor persoane fără știrea sau consimțământul acestora, a stabilit autoritatea de supraveghere.
  • Startup-ul sud-coreean Scatter Lab și-a închis chatbot-ul, Lee Luda, după ce utilizatorii au raportat că a făcut comentarii rasiste, sexiste și alte necorespunzătoare. Asta nu e prima oară când se întâmplă, inclusiv la nivel de influenceri virtuali. Citește articolul nostru pe lung aici.
  • Un nou instrument online dezvăluie dacă fotografiile tale Flickr au fost folosite pentru a construi sisteme de recunoaștere facială. Exposing.ai determină dacă fotografiile disponibile publicului au fost utilizate în anumite seturi de date de formare a imaginii pentru recunoașterea facială.
  • Poliția din NYPD este obligată conform unei noi legi să spună toate dispozitivele pe care le folosește pentru a te urmări. Yes, visul tău de a vedea ”pe viu” toate instrumentele pe care le ți le imaginai în The Mindhunter sunt aici.
  • Imobiliare.ro a avut o breșă de securitate unde mai mult de 200.000 de date personale ale peste 200.000 de persoane vizate au fost accesate din exterior. Vorbim de nume, prenume, CNP, adrese de domiciliu etc. Breșa a fost identificată în decembrie 2020, nu a fost luată nicio acțiune până în 2021, iar momentan nu există un comunicat de presă din partea celor de la imobiliare.ro
  • Acum câteva săptămâni vă spuneam despre zvonurile cu privire la potențialul dintre Apple și Hyundai pentru dezvoltarea „Apple Car”. Acum se pare că lucrurile devin din ce în ce mai certe: se pare că Apple va folosi o fabrică Kia (brand deținut tot de Hyundai) din Georgia pentru noul model, spune surse citate de CNBC. Apple se pare că va avea libertatea totală de a controla toate aspecte software și hardware ale mașinii, astfel încât ea va fi cu adevărat „Apple Car” și nu doar o Kia cu iOS.Ce e interesant la acest parteneriat?La fel cum am mai spus, industria de automotive este viitoarea industrie care va deveni cu adevărat high-tech, odată cu lansarea „mainstream” a vehiculelor autonome.Ceea ce înseamnă că valoarea mașinilor nu va mai sta doar în numărul de cai putere sau în design, sau în pielea folosită. Ci va sta în principal și în software și în modul în care el va integra mașina în ecosistemul digital al individului (la fel cum se integrează perfect iPhone-ul, Mac-ul și iPad-ul, de exemplu).De aceea, decizia producătorilor de tehnologie de a se alia cu producătorii de mașini până la „simbioză” este una extrem de înțeleaptă și naturală. Companiile automotive au aparatura și know-how-ul pentru a construi hardware-ul, iar companiile de tehnologie vor adăuga partea de soft și de integrare.Va fi interesant de văzut când va apărea și o Samsung Car în parteneriat cu cei de la Toyota de exemplu.

🛠️ utile

  • Brico Depot lansează din această lună serviciul de click & delivery. Adică poți comanda online și să ridici personal comanda în 4 ore sau să îți fie livrată acasă. Și au și reduceri de până la 65% în perioada aceasta.
  • Testele rapide Ellume, care pot da rezultatele COVID-19 în aproximativ 15 minute pe smartphone nu doar că au obținut aprobarea FDA, dar deja Guvernul SUA a încheiat un deal de 231 milioane de dolari pentru achiziția câtorva bucăți bune. Probabil că nu mai durează mult până ce vor fi disponibile și în Europa.

💕recomandarea avocatoo

  • nu că vrem să fim siropoși de Valentine’s Day, dar acești ursuleți din trandafiri sunt chiar foarte drăguți.
  • acest articol foarte bine scris de Cristian Iosub despre WhatsApp și vulnerabilități. Pas cu pas.

Ne revedem lunea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan