33

#33

Fără categorie

20 minute • Ana-Maria Udriște • 27 aprilie 2021


Salutare și bine te-am regăsit la o nouă tură #pelegale. Și nu, încă nu ne referim la marijuana, culmea.

Nici marțea viitoare nu scapi de noi, venim tot la tine în inbox. Până atunci, nu uita să dai click-click pe butonul de mai jos și să ne faci faimoși printre prietenii tăi. Vor intra și sarmalele mai bine 🙂

Share

⚖️ juridic

  • Autoritățile ruse au arestat aproape 1.800 de protestatari joi, în timp ce mulțimile ieșeau în stradă pentru a-și exprima sprijinul pentru liderul opoziției închis Alexei Navalny. Organizatorii protestelor cer autorităților să-i permită lui Navalny, care a fost transferat luni la un spital al închisorii, să fie vizitat de proprii săi medici. Navalny suferă de dureri de picioare și de spate, precum și de probleme cardiace și renale. Experții în drepturile omului au cerut Rusiei să-i permită lui Navalny să călătorească în străinătate pentru tratament medical, spunând că viața lui este în pericol.
  • Disney a achiziționat drepturile de streaming pentru toate lansările cinematografice Sony Pictures din 2022 până în 2026. După ce vor fi difuzate în cinematografe, acestea vor trece la Netflix pentru a fi transmise în flux timp de 18 luni, apoi pe platformele afiliate Disney.
  • Un jurnalist de investigație premiat din Hong Kong a fost condamnat pentru că ar fi făcut declarații false, cu scopul de a securiza informații pentru un articol care critica poliția. Aparent și libertatea jurnaliștilor are o limită.
  • Curtea Supremă i-a înlăturat Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) capacitatea sa de a evalua amenzile în materii de confidențialitate, securitate cibernetică și alte cazuri de protecție a consumatorilor. Într-o decizie unanimă, instanța a decis că autoritatea FTC în conformitate cu secțiunea 13 litera (b) nu include capacitatea de a asigura „o scutire monetară echitabilă” pentru „acte sau practici neloiale sau înșelătoare”.De-a lungul anilor, FTC a emis amenzi substanțiale pentru încălcarea confidențialității consumatorilor și a securității datelor, inclusiv o amendă de 5 miliarde de dolari împotriva Facebook pentru „denaturarea controlului pe care utilizatorii îl aveau asupra informațiilor personale și pentru eșecul în instituirea și menținerea unui program rezonabil care să asigure consumatorilor intimitate.”
  • Comisia Europeană și-a lansat miercuri regulile propuse pentru inteligența artificială, care încearcă să interzică sistemele de „notare socială” și să stabilească modul în care poliția poate utiliza recunoașterea facială, printre alte acțiuni. Regulile sunt considerate cel mai amplu și mai ambițios efort de până acum al organului executiv al UE – sau al oricărui guvern important din întreaga lume – de a reglementa forme mai riscante de inteligență artificială.Ce e important să reținem?
    • De exemplu, chat bots-urile ar trebui să se identifice față de utilizatori.
    • Accentul principal constă în utilizările cu risc mai mare ale AI, iar regulile ar interzice toată tehnologia AI utilizată pentru a crea scoruri de credit sociale, pentru a manipula comportamentul oamenilor prin „indicii subliminale” sau pentru a dăuna oamenilor fizic sau fiziologic.
    • Ar interzice, în principiu, identificarea biometrică „în timp real”, cum ar fi recunoașterea facială în direct, în locurile publice.
    • Există excepții pentru recunoașterea facială, cum ar fi lăsarea poliției să utilizeze sisteme în timp real pentru a găsi copii dispăruți sau suspecți de acte criminale care au fost condamnați la o pedeapsă de minimum trei ani de închisoare.
    • Regulile ar asigura supravegherea suplimentară a sistemelor de AI care controlează mașinile critice, cum ar fi dispozitivele medicale și vehiculele autonome.
  • Comisia Federală pentru Comerț din SUA ar putea sancționa companiile care utilizează algoritmi automați părtinitori în domenii precum ocuparea forței de muncă și curățenie în locuințe. Algoritmii sexiști și rasiști pot duce la discriminare și înșelăciune, ceea ce ar putea duce la „acțiuni de aplicare a legii FTC”.
  • Reddit nu a eliminat material abuziv cu un adolescent de 16 ani, iar acum e posibil să fie dat în judecată.
  • V-am mai povestit în edițiile anterioare despre noua politică de securitate a Apple care va limita capacitatea aplicațiilor de a urmări activitatea utilizatorilor în scop de a aduna date pentru publicitate, fără acordul lor expres. Se pare că după ce Facebook, Whatsapp și mulți alți developeri au încercat să găsească „portițe”, un grup de companii din Germania a luat și calea „legală”.Companiile, printre care chiar Facebook, Insider și Axel Springer, au făcut o plângere „Consiliului Concurenței” din Germania. Argumentul lor principal este că dacă aplicațiilor nu vor mai putea să valorifice datele consumatorilor în scop de advertising, multe aplicații vor trebui să treacă la un model cu plată. Ceea ce va impune consumatorilor costuri mai mari (până acum fiind zero) și automat va face companiile mai puțin competitive.Foarte interesant este că Apple se pare că serviciul de advertisment al Apple va profita „indirect”. Indirect, pentru că la nivel practic noua politică se va aplica și aplicațiilor lor. Cu toate acestea, tot ei planifică să-și extindă serviciile de publicitate pe iOS și vor permite companiilor să-și promoveze aplicațiile în întreaga platformă, nu doar ca răspuns la anumite căutări.

🕵️ interesante

  • Mastercard a achiziționat compania de verificare a identității Ekata pentru 850 milioane USD. Tehnologia Ekata folosește date pentru a oferi un scor care măsoară probabilitatea ca o persoană să fie cine spune că este atunci când face o tranzacție online.
  • Șoferii Uber și Bolt au intrat într-o grevă în Africa pentru a cere comisioane mai mari, invocând creșterea prețurilor la combustibil și presiunea inflaționistă din cauza pandemiei COVID-19.
  • 45% dintre alegătorii din Texas l-ar susține pe actorul Matthew McConaughey dacă ar urma să candideze pentru guvernator de stat anul viitor, potrivit unui sondaj publicat în The Dallas Morning News. Luna trecută, McConaughey a spus că „ia în considerare în mod serios” candidatura pentru guvernator. Măcar e muuuult mai drăguț decât Arnold Schwarzenegger.
  • Mastercard a investit în Fearless Fund, o firmă VC care susține fondatoarele minoritare de sex feminin. Corporația de servicii financiare a anunțat, de asemenea, un parteneriat cu Greenwood – banca digitală axată pe fondatorii și consumatorii de origine latină și negri.
  • Planurile de a crea o nouă ligă europeană de fotbal au suferit o lovitură uriașă după ce șase echipe britanice și-au retras sprijinul. Super controversata Super Ligă ar fi avut 12 echipe de fotbal de top care să joacă una împotriva celeilalte, dar viitorul său este incert după ce Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City și Tottenham au spus că nu vor mai participa în urma scandalului din partea fanilor și a organului de conducere al fotbalului din Europa, UEFA.Cum s-a ajuns aici?
    • Trei echipe spaniole (Real Madrid, Barcelona și Atletico de Madrid) și trei echipe italiene (Juventus, AC Milan și Inter Milano) au declarat miercuri dimineață că susțin în continuare crearea Superligei, chiar dacă turneul nu ar fi viabil fără participarea cluburilor britanice.
    • Câteva ore mai târziu, AC Milan, Inter Milano și Atletico de Madrid s-au retras, de asemenea, din proiect.
    • Guvernul britanic s-a opus planurilor și chiar a amenințat că va aproba o lege pentru a opri cluburile britanice să creeze o nouă ligă de fotbal pe care Johnson a descris-o drept „un cartel”.
    • Planurile au fost aspru criticate de fani, deoarece Superliga ar fi extrem de profitabilă pentru o mână de cluburi de elită în detrimentul echipelor mai mici, cărora nu li s-ar permite să se alăture.
  • Plasarea de produse publicitare ar putea ajunge chiar și în filmele deja clasice. Industria publicitară se orientează către tehnologia care poate insera fără probleme imagini generate de computer, astfel încât articolele pot fi adăugate digital la aproape orice film sau emisiune TV. Compania de publicitate din Marea Britanie Mirriad a dezvoltat o tehnologie care poate înțelege imagini și introduce noi obiecte care arată real ochiului uman. Poate fi folosită pentru a adăuga sau înlocui obiecte în videoclipuri, astfel încât agențiile de publicitate pot adăuga plasarea produselor digitale la orice, chiar și la suporturi mai vechi.
  • Reuters va deveni plătit pentru că va pune un pay-wall. Tot mai multe site-uri de știri fac acest lucru și este un demers normal. Conținutul de calitate nu ar trebuie să fie gratis. Sau ar trebui?

🛒 e-commerce

  • Amazon testează un nou serviciu care le va permite clienților să aibă deja asamblat mobilierul și electrocasnicele la sosirea la ei acasă. Livratorii ar asambla produsul la fața locului și l-ar lua înapoi dacă clientul decide să îl returneze. Anterior, pe anumite piețe, un antreprenor separat ajungea la un moment diferit pentru a asambla produsul.Îți dai seama cum ar fi dacă IKEA ar implementa acest sistem?
  • Amazon deschide un salon de coafură în Londra pentru a testa AR și alte tehnologii de vânzare cu amănuntul.
  • Tot Amazon își aduce scanerul Amazon One în anumite magazine Whole Foods ca opțiune de plată: asta înseamnă că clienții Whole Foods ar putea alege să își scaneze palma peste cititor pentru a-și plăti achizițiile.Ce e interesant aici?
    • Mai exact, tehnologia va analiza forma mâinii unui client și combinația de vene sub piele.
    • Amazon a susținut că sistemul nu va afecta locurile de muncă din magazine, întrucât va fi nevoie de casieri pentru scanarea produselor. De asemenea, compania susține că sistemul este sigur și nu va ridica probleme de confidențialitate (da, vorbim de date biometrice).
    • Amazon One a fost introdus pentru prima dată în septembrie în magazinele Amazon Go parțial automatizate. Mii de oameni l-au folosit, potrivit retailerului.
    • Un alt instrument tehnologic nou de la Amazon, Just Walk Out, permite oamenilor să părăsească magazinele fără să plătească și să li se factureze contul ulterior.
  • Procter & Gamble va crește prețurile la produsele de îngrijire și toaletă pentru copii, invocând inflația. De parcă nu erau deja foarte scumpe.
  • Affirma a cumpărat platforma de retururi Returnly pentru 300 milioane USD. Returnly oferă consumatorilor un credit pentru un magazin atunci când facilitează returnarea produselor. Peste opt milioane de clienți au folosit Returnly.Ce e interesant la Returnly?
    • este o platformă care gestionează comenzile și retururile efectuate de clienți pentru ca magazinele să nu se mai ocupe de asta
    • faza tare este că oferă un credit magazinului când un consumator vrea să returneze un produs și să ia altceva în schimb. Altfel spus, dacă consumatorul vrea să returneze un produs și să primească altul înapoi, Returnly plătește magazinul noul produs până ca acesta să fie returnat fizic. Iar clienții sunt extrem de mulțumiți.
  • Piața de produse second-hand devine tot mai atractivă. Lululemon va lansa luna viitoare un program pilot numit „Like New” în California și Texas, care va permite clienților să returneze articolele folosite pentru un card cadou. Începând din iunie, va revinde articolele online la un preț redus. Orice produse care nu îndeplinesc standardele de calitate ale Lululemon vor fi reciclate. Programe similare au fost implementate și de Nike și Levi’s.
  • Amazon le-a permis companiilor americane înscrise în programul său Brand Registry să trimită e-mailuri de marketing către oricine care „urmărește” brandul. Instrumentul „Gestionați-vă angajamentul clienților” este conceput pentru a ajuta companiile să își consolideze marca și să faciliteze achizițiile repetate.
  • Grupul rus de hacking REvil vizează Apple într-un atac de ransomware de 50 de milioane de dolari. Grupul a furat schemele de inginerie și fabricație de la Quanta, o companie care produce produse pentru Apple. A început deja să posteze datele furate. REvil speră că Apple va plăti răscumpărarea până la 1 mai. Quanta a refuzat să plătească răscumpărarea, spunând că hack-ul nu a afectat operațiunile comerciale ale companiei. Datele care au fost divulgate până acum par legitime.
  • Cum este de așteptat, user-generated shopping experience va fi viitorul. Și o să vedem exact cât complicate vor fi lucrurile în ceea ce privește conținutul generat de utilizatori.
  • Twitter lansează Profile Profesionale pentru branduri și creatori.
  • După ce la începutul lunii autoritatea chineză pentru concurență a lovit Alibaba cu o amendă record în prima investigație împotriva unei companii de tehnologie, se pare că apetitul ei nu s-a oprit. Meituan, o companie de delivery și de servicii de lifestyle este a doua entitate luate în vizor.Se pare că investigația, anunțată săptămâna trecută, vine la o săptămână după ce Meituan a adunat peste 10 miliarde de dolari în investiții. Acuzațiile sunt similare cu cele care au fost făcute în cazul Alibaba și țin în special de practici anticoncurențiale de tipul exclusivitate forțată – o tehnică prin care platformele penalizează vendorii care activează și pe alte platforme rivale.Ironic, cel mai probabil divizia de takeaway a Alibaba va profita de pe urma investigației. Deci cumva toate lucrurile se echilibrează.

💡 Negocierea contractelor nu este exact cam la ce te gândești tu. De fapt, nu lucrurile nu se întâmplă ca în filme când cineva vine, dă cu pumnul în masă și toată lumea face ca el. Dimpotrivă. E posibil ca o asemenea atitudine să te ducă în altă parte cu totul, ceea ce sigur nu vrei. Dar te las să descoperi din videoclipul de mai jos cam cum e 🙂

🤳 social media

  • Facebook anunță noi produse audio: un fel de mini-Soundbites, suport pentru podcasturi și o clonă ClubHouse.Primele live audio rooms vor fi disponibile către Grupuri, apoi către experți și influenceri, iar in vară vor fi disponibile către toată lumea.Practic, Facebook dorește să domine cam tot ceea ce ține de content: newsletter, video, audio, foto, tot.
  • În același timp, ClubHouse strânge o nouă rundă de finanțare și are o evaluare de 4 miliarde de dolari.
  • Instagram lansează instrumente de filtrare a DM-urilor abuzive bazate pe cuvinte cheie și emoji. De asemenea, va permite utilizatorilor să blocheze în mod proactiv oamenii, chiar dacă încearcă să te contacteze dintr-un cont nou.
  • O viitoare actualizare Facebook va permite utilizatorilor să asculte podcast-uri în aplicație. Rețeaua de socializare a spus că „peste 170 de milioane de oameni” sunt conectați la „sute de mii de” pagini de podcast din aplicație. Datorită unei noi funcții care va fi disponibilă în câteva luni, acești utilizatori vor putea asculta, comenta și partaja podcasturi în aplicație. Ce se va întâmpla atunci cu toate platformele dedicate?
  • Facebook testează ads-urile în video in-stream. Compania spune că acum sunt 2 miliarde de persoane în fiecare lună care urmăresc videoclipuri care sunt eligibile pentru reclame in-stream.
  • Apple a lansat un instrument de abonament pentru creatorii de podcasturi.
  • Instagram testează stickere noi în aplicație, dar cel mai interesant ni s-a părut cel cu ”Social Link”. Practic vei putea pune un sticker spre link direct în Stories, fără să mai apelezi la ”swipe up” care trece de multe ori neobservat.
  • TikTok se confruntă cu un proces cu privire la problemele privind confidențialitatea datelor care aparțin copiilor. Avocații pretind că TikTok ia informațiile personale ale copiilor, inclusiv numere de telefon, videoclipuri, locație exactă și date biometrice, fără un avertisment suficient, transparență sau chiar consimțământul necesar cerut de lege și fără ca părinții sau copiii să știe ce se face cu aceste informații.
  • Snapchat se pare că este pe val! După ce în ultimele lui și-a consolidat capacitățile de realitate augmentată printr-o serie de achiziții de companii de AI, se pare că în primul sfert din 2021 și-a crescut atât veniturile cât și numărul de utilizatori!Aparent, numărul de utilizatori a crescut cu peste 22% față de aceeași perioadă a lui 2020. Printre motivele creșterii neașteptate se numără:
    • Finisarea aplicației pentru Android, ceea ce a dus la un boom în India
    • Noul conținut exclusiv produs de Snap – inclusiv un „serial” cu Ryan Reynolds
    • Noile funcții de AR și AI – se pare că investițiile au meritat
    • Și noua funcție de Spotlight – copie a TikTok, dar care oferă zilnic un premiu de 1 milion de dolari celui mai bun clip.
  • OnlyFans, acea platformă, se bucură de o popularitate crescută. Se pare că la ultima numărătoare, aplicația a intermediat tranzacții de peste 1.7 miliarde de lire sterline. Se pare că succesul răsunător a deschis noi oportunități pentru platformă care a lansat recent OFTV – o versiune a aplicației destinată Apple TV.

📱 internet & tehnologie

  • Mai multe bănci americane au implementat sisteme de supraveghere video pentru a urmări comportamentul clienților și al lucrătorilor și alte activități în jurul sediului lor. City National Bank of Florida, JPMorgan Chase și Wells Fargo au încercat până acum sau au implementat sisteme de supraveghere bazate pe AI.Discuția aici este mai lungă, dar hai să vedem niște puncte-cheie:
    • City National intenționează să implementeze recunoașterea facială lângă bancomate și în alte zone în locul metodelor de autentificare existente la 31 de sucursale. Testele vor începe în 2022.
    • Obiectivele băncii J.P.Morgan includ diferențierea preferințelor clienților, cum ar fi dacă femeile au evitat bancomatele în spații mici sau numărul de clienți care au părăsit banca atunci când erau la coadă.
    • Wells Fargo utilizează tehnologia pentru a preveni frauda.
    • O bancă a folosit supravegherea automată pentru a rearanja aspectul sucursalelor pentru o mai bună ergonomie.
    • O altă bancă își propune să analizeze potențialele probleme de securitate, cum ar fi persoanele fără adăpost care instalează corturi lângă bancomate, persoanele care își fac nevoile în apropierea incintei sau momentul când ușile sigure / de birou sunt lăsate deschise.
    • Criticii au subliniat preocupările legate de posibilul venit sau discriminarea rasială în monitorizarea conturilor și recunoașterea facială inexactă, ambele încălcând drepturile fundamentale de confidențialitate. Reprezentanții mai multor bănci au declarat că vor cunoaște potențialele probleme sociale atunci când vor lansa software-ul.
    • În ianuarie, Portland, Oregon, a interzis utilizarea guvernamentală și privată a software-ului de recunoaștere facială pentru toate entitățile, inclusiv poliția, aeroporturile, magazinele etc.
    • UE caută să pună în aplicare reguli care interzic utilizarea AI atât pentru scorul social, evaluarea obiceiurilor și a vulnerabilităților comerciale, cât și pentru gruparea sau discriminarea persoanelor.Apropo de tehnologie și monitorizare, avem un KIT pentru CCTV foarte bun mai jos.KIT monitorizare video CCTV
  • Google Meet primește o serie de actualizări, inclusiv o nouă interfață cu utilizatorul care ar trebui să facă comenzile mai vizibile (mai degrabă decât să le ascundă în meniuri), capacitatea de a fixa mai multe fluxuri video, auto-zoom (care te va plasa automat în centrul cadru) și înlocuirea fundalului.
  • Douăsprezece state, inclusiv California și New York, au cerut președintelui Biden să interzică vânzarea de vehicule noi pe benzină până în 2035. Luna trecută, 10 senatori americani au făcut lobby pentru Biden pentru a stabili o dată pentru care SUA vor pune capăt vânzării noilor motoare pe benzină. 71 de democrați i-au cerut lui Biden să stabilească reguli privind emisiile care să asigure „60% din noile autoturisme și camioane vândute au emisii zero până în 2030”. Mașinile electrice au reprezentat anul trecut 2% din vânzările totale de autovehicule.
  • Twitter a trimis în mod eronat e-mailuri prin care solicita utilizatorilor să-și confirme informațiile despre cont, un truc obișnuit al escrocheriilor de tip phishing. E-mailurile conțineau subiectul „Confirmați-vă contul Twitter” și un buton „Confirmați acum”. Asistența Twitter a postat ulterior că e-mailurile au fost trimise din greșeală și le-au spus destinatarilor să nu ia în considerare mesajul.
  • Amazon a semnat un contract cu United Launch Alliance (ULA) pentru a implementa sateliți de internet pentru Proiectul Kuiper. Acordul acoperă nouă lansări care vor folosi rachetele Atlas V ale ULA. Au condus 85 de misiuni, inclusiv roverul Perseverance al NASA. Proiectul Kuiper își propune să stabilească o constelație de 3.236 de sateliți pe orbita scăzută a Pământului, care să ofere internet de mare viteză oriunde pe planetă.
  • O companie care vinde software AI pentru detectarea armelor spune că acum este utilizat în școli, parcuri tematice și alte zone publice. Software-ul AI Defendry, care se bazează pe viziunea computerizată, poate „vedea” diferite arme în imagini, poate bloca automat ușile și poate apela 911.
  • Industria auto se confruntă cu o criză severă de chip-uri pentru funcțiile smart ale mașinilor. Renault a anunțat luni de întârzieri, iar Jaguar și Ford își vor închide temporar unele fabrici.Criza chip-urilor în domeniul auto a început chiar de anul trecut când producătorii au suplimentat numărul destinat smartphone-urilor și laptopurilor din cauza cererii crescute aduse de pandemie. Schimbarea structurii ofertei a fost cuplată cu o creștere neașteptată pentru mașini noi, în special din China, care a lăsat producătorii auto descoperiți.Această „furtună perfectă” este doar un exemplu al riscurilor la care companiile auto se expun odată cu intrarea lor în industria tech: nu probleme mecanice, pe care au învățat să le gestioneze de sute de ani, ci cele „smart” le vor da bătăi de cap producătorilor.

🛠️ utile

  • Acest AI face videoclipuri frumoase din imaginile tale.

💕 recomandarea avocatoo

  • Tubi este serviciul de streaming gratuit care te lasă să vezi filmele și emisiunile preferate gratuit: de la filme de succes la televiziuni de realitate demne de binge.
  • Mihai de la RPD Art face semnături olografe personalizate. Și multe alte chestii. La doar 25 de lei. Excepțional.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.