44

#44

Fără categorie

17 minute • Ana-Maria Udriște • 13 iulie 2021


🧏‍♀️ Ana și Bogdan aici!

Cum te descurci cu căldura de afară? Nu mai spunem că România e divizată: 1/2 în caniculă, 1/2 în furtuni. Cum o dai nu e bine.

Că alegi o cafea caldă sau un brew, noi suntem aici cu o nouă ediție. Și poate dai click pe butonul de mai jos, să citească și prietenii tăi #44.

Share

⚖️ juridic

  • Amazon angajează și dă afară oameni în mod aproape automat. Mulți lucrători raportează că sunt concediați din motive care nu le pot controla. Motivele oferite de Amazon pentru concedieri nu se potrivesc adesea cu adevăratul motiv al concedierii. Se pare că directorii de la Amazon sunt conștienți de defecțiunile din sistem, dar nu sunt îngrijorați atâta timp cât există un număr suficient de înlocuiri pentru cei care sunt concediați din greșeală. Aplicația Flex a fost descărcată de 200.000 de ori în luna mai. Parcă te bucuri că ești în România și în peste 90% din cazuri angajatul are dreptate. Desigur, aici se pune problema de profilare pe GDPR și proces decizional automat. În Europa, persoanele respective pot cere intervenția umană în cazul unor asemenea situații, lucru care s-a întâmplat și la Uber în UK, despre care am scris aici.
  • Franța a lansat o anchetă asupra Uniqlo, Skechers, SCMP și proprietarului Zara, Inditex, după ce au fost acuzați de aprovizionarea cu bunuri realizate prin muncă forțată de către musulmani uigur în regiunea Xinjiang a Chinei. Cei patru comercianți au fost acuzați că au permis „crime împotriva umanității”. Skechers a refuzat să comenteze, în timp ce celelalte trei companii au respins acuzația.
  • 36 de state au dat în judecată Google, susținând că gigantul tehnologic a abuzat ilegal de puterea asupra dezvoltatorilor din magazinul Google Play.
  • Aparent, algoritmul TikTok pentru hate speech, care detectează și blochează conținutul ofensiv, a blocat și postările BLM. Vrei una și mai bună? Am postat acum câteva zile un anunț prin care Vlad Andriescu își vindea mașina. Un comentariu la postarea mea, care nu are nicio treabă cu standardele comunității Facebook a fost blocat. Îl vezi mai jos. RIP, libertate de exprimare.
  • Free shippy: Mai țineți minte blocajul din Canalul Suez? Vasul respectiv a fost ”sechestrat”. Autoritățile din Egipt îl eliberează acum. Inițial, au cerut 550 milioane de dolari despăgubire pentru prejudiciile create. Aparent, au căzut la o înțelegere cumva.
  • Twitter a pierdut protecția răspunderii pentru conținutul postat de utilizatori în India, spune guvernul Indian. Într-un dosar judecătoresc depus luni, New Delhi a declarat că Twitter și-a pierdut imunitatea în India după ce rețeaua socială americană nu a respectat noile reguli IT locale, care au fost dezvăluite în februarie și au intrat în vigoare la sfârșitul lunii mai. Fără protecție, Twitter – care, potrivit companiei mobile Insight App Annie, are peste 100 de milioane de utilizatori în India – este pe hârtie responsabil de tot ceea ce acești utilizatori spun pe platforma sa.
  • WeChat, deținut de Tencent, a șters conturile a zeci de studenți universitari LGBT. Homosexualitatea este legală în China, dar căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută.
  • Într-o ediție anterioară vă spuneam despre un nou „deal” global cu privire la impunerea de noi taxe companiilor Big Tech. Acum se pare că acordul a fost semnat de peste 130 de țări, inclusiv cele mai mari economii ale lumii. Chiar mai mult decât atât, miniștrii de finanțe ale țărilor din G20 (un grup de țări cu economii avansate) au publicat un comunicat comun prin care susțin inițiativa și „încurajează” (a se citi „presează”) țările care nu au semnat acordul, să o facă. Printre țările care nu s-au lăsat convinse se numără și Irlanda și Ungaria ca țări europene.Scopul noului acord este de a elimina paradisurile fiscale pentru companiile Big Tech (ca Irlanda de exemplu). Acordul prevede ca fiecare țară semnatară să impună un impoziti de minimum 15% pe profit companiilor Big Tech. De asemenea, spre deosebire de sistemul actual în care companiile de tehnologie plătesc impozitul în țara în care își au rezidența, noul acord prevede că impozitul va fi plătit către fiecare țară în care fac profit (evident, în limita profitului obținut din respectiva țară).
  • Autoritățile europene de reglementare antitrust au sancționat Volkswagen și BMW cu peste 1 miliard de dolari – aproximativ 5% din profiturile lor anuale – pentru că au colaborat pentru a evita îmbunătățirea tehnologiei de emisii.

🕵️ interesante

  • Primul laborator din lume care produce carne, ce este localizat în Israel, poate produce 5000 de burgeri pe ziCarne în laborator. Denumită Future Meat Technologies, compania a dat naștere producției de carne cultivată la nivel industrial, în laborator – și urmărește deja o mare expansiune în SUA.
  • Culmea, apare ce știam cu toții: data expirării de pe etichetele alimentelor nu este nici pe departe data expirării unui produs. Problema este că asta a dus la multă mâncare irosită, mai ales în America.
  • Trump vs. Big Tech: Return of Vengeance. Fostul președinte dă în judecată Facebook, Twitter și Google pentru a reveni online. Bine că nu avea și LinkedIn, iar Microsoft se bucură în sinea lui.
  • Visa va permite deținătorilor de carduri să plătească cu cripto la 70 de milioane de comercianți din întreaga lume, dar comercianții vor fi plătiți în monedă fiat (aka: moneda obișnuită).
  • Nu mai avem băuturi energizante, ci băuturi funcționaleRili?
  • Cel mai înalt cal din lume a murit la vârsta de 20 de ani.
  • 14Trees a construit (mă rog, printat) prima școală din lume imprimată 3D în Malawi. Compania spune că procesul său de imprimare 3D este mai rapid, mai ieftin și folosește mai puține materiale decât metodele obișnuite de construcție, reducând astfel amprenta de mediu cu 50%. Pereții școlii au fost tipăriți în 18 ore.

🛒 e-commerce

  • Săptămâna trecută, Administrația de Stat a Chinei pentru Reglementarea Pieței (SAMR) a declarat că va sancționa companiile de comerț electronic care folosesc practici de tarifare ilegale. Firmele care oferă subvenții sau percep taxe diferite ar putea fi amendate cu 0,1% până la 0,5% din veniturile lor anuale și ar trebui să suspende operațiunile. Zicem pa-pa tarifului dinamic? Ca atunci când îți cauți bilete de avion și voila! ai 7 prețuri diferite, depinde de pe ce dispozitiv intri?
  • Amazon a fost acuzat de creșterea prețurilor la produsele alimentare, medicale și de curățenie în timpul pandemiei COVID-19 într-un nou proces. Procesul susține că gigantul de comerț electronic a crescut prețurile la anumite articole cu 100% sau mai mult, până la 1.000%. Firma de avocați Hagens Berman, care a intentat procesul, a declarat că ar putea beneficia tuturor americanilor care au achiziționat produsele în cauză în timpul pandemiei.
  • Amazon controlează 27% din piața comerțului electronic din Marea Britanie. Veniturile gigantului de comerț electronic din regiune au crescut cu 50% anul trecut, până la 26,5 miliarde de dolari. Iar întregul comerț electronic din Marea Britanie reprezintă 30% și se așteaptă o creștere la 34% anul ăsta. Așadar, dacă aplicăm regula de trei simplă, Amazon are cam 12% din comerțul din UK. Cool. eMAG ce zice?
  • Amazon a încheiat un acord pe mai mulți ani cu Universal Studios pentru a transmite filmele pe Prime Video și IMDb TV, începând cu anul viitor. Asta după ce a achiziționat studiourile MGM.
  • Și tot Amazon a primit aprobarea de la Comisia Federală a Comunicațiilor din SUA pentru a utiliza radarul ca să urmărească obiceiurile de somn. Mișcarea vine în timp ce Amazon continuă să se ducă pe nișa de sănătate și wellbeing, provocând Apple și Google.
  • Popshop este o platformă de livestream shopping. Pregătește-ți ochii.
  • Mighty este o platformă unde copiii învață să devină CEO și să își facă un business online, inclusiv un e-commerce.

🎧 Dacă un podcast e public, nu înseamnă că poți să îl iei să faci ce vrei cu el. Nici dacă e gratis. Cam cu nimic în viață. Dar ți-am povestit mai multe despre asta mai jos. Știi unde găsești pentru consultanță 🙂

🤳 social media

  • TikTok lansează Shoutouts, o clonă a Cameo. Dacă nu știi, Cameo este aplicația prin care poți să dai o dedicație video, personalizată, cuiva. În România avem Dedicația.ro. Also, cei mai mulți americani stau pe TikTok, în detrimentul Facebook sau Instagram.
  • Twitter divulgă noi funcționalități de privacy, printre care și una care te lasă să-ți ascunzi contul în căutări.
  • Ce facem cu catfishing-ul, mai ales în online?
  • Ziceam în ediția trecută că Instagram o să îți dea voie să pui link-uri și dacă nu ai 10k urmăritori. Ghidul acesta de la Later te învață multe tips & tricks.
  • Youtube își face *teatru* fizic. Adică un loc cu până la 6.000 locuri pentru evenimente & co. YouTube Theatre este un nou loc de evenimente live în Inglewood, California. Va găzdui concerte, emisiuni de comedie, evenimente de creatori YouTube, competiții de e-sport și emisiuni. Locul de desfășurare de 6.000 de locuri se află la locul fostului Hollywood Park Racetrack. Are o scenă de 6.100 de metri pătrați și un club privat de 3.500 de metri pătrați. Teatrul va avea în exterior o pictogramă digitală de buton „redare” Youtube 📹.
  • Facebook a publicat un raport care analizează modul în care pandemia COVID-19 a schimbat comportamentul consumatorilor. 81% au spus că „și-au schimbat obiceiurile de cumpărături”, iar 92% dintre aceștia se așteaptă să continue pe termen lung.Ce mai e interesant din raport?
    • Consumatorii doresc un control mai mare al informațiilor lor personale, iar 86% au declarat că companiile ar trebui să fie transparente cu privire la modul în care sunt utilizate datele personale. 81% spun că firmele pot lua măsuri pentru a oferi consumatorilor un confort mai mare.
    • 69% au dezvoltat o afinitate pentru mărcile care ofereau conținut personalizat, în timp ce 60% doresc un tab de cumpărături personalizat pentru a explora produse noi.
    • 2/3 consideră că telefonul mobil este cel mai important instrument de cumpărături.
    • 51% au făcut achiziții pe baza recomandărilor de la vedete sau influenceri.
    • 47% au recunoscut că vor achiziționa un produs din videoclipuri live.
  • ByteDance ar fi avut 1,9 miliarde de utilizatori lunari pe platformele sale, care includ TikTok și Douyin, TikTok chinezesc.
  • TikTok testează video CV-uri. TikTok se extinde în recrutarea de locuri de muncă cu un program pilot care permite oamenilor din SUA să aplice pentru locuri de muncă încărcând videoclipuri pe platformă folosind hashtagul #TikTokResumes. Aproximativ 36 de companii participă la pilot. Solicitanții au până la 31 iulie pentru a aplica pentru primul set de locuri de muncă. Un articol către site-ul dedicat CV-urilor dedicate TikTok este disponibil în articol. În România, poți să îți faci videoCV sau un videosume prin Remarkabil.ro.
  • Și tot TikTok dă naștere unui nou trend, #BookTok. Iar marile edituri reacționează.
  • Faptul că Instagram va fi tot mai mult pe video, iar TikTok mărește videourile la 3 minute nu este altceva decât un război pe streaming. În final aparent, toate vor deveni un fel de Youtube. Sau Youtube va dispărea?
  • ClubHouse va aduce discursuri de TED în exclusivitate pe platformă.
  • S-a lansat oficial Youtube Shorts în România, conform lui Dani Oroș.

📱 internet & tehnologie

  • Până și Ucraina face pași puternici spre digitalizare.
  • Flo, aplicația care urmărește ciclul menstrual, perioada de ovulație și fertilitate, ne spune că timp de vreo 3 ani a trimis datele userilor către alte companii. Ok, scandalul este că de fapt au transmis toate aceste date pentru acțiuni de marketing și toate cele. De aceea primeai reclame la bomboane cu ciocolată în acea perioadă a lunii. Am scris despre tot cazul aici.
  • Și că tot suntem la date personaleaplicația de ride-hailing Didi a fost ”interzisă” în China. Didi este practic Uber-ul de China. Administrația Cyberspace din China a acuzat Didi că aplicația colectează ilegal datele personale ale utilizatorilor și a ordonat magazinelor de aplicații să elimine aplicația din bibliotecile lor (appstores). Didi are 377 de milioane de utilizatori numai în China. Compania a devenit publică pe 30 iunie ca una dintre cele mai mari IPO-uri chineze de la Alibaba. Clienții care au descărcat aplicația o pot folosi în continuare în mod normal.
  • Sony prezice că roboții vor prelua liniile sale de producție în ceea ce ține de televizoare, telefoane și camere. Anunțul vine în contextul în care compania încearcă să pună accentul mai mult pe oferirea de servicii digitale, decât pe hardware.Ce este interesant în abordarea Sony este faptul că va combina automatizarea cu digitalizarea, pentru a eficientiza procesul de producție: nu doar că va folosi roboți pentru asamblarea propriu-zisă, dar va folosi și inteligența artificială pentru a analiza datele de vânzare. Astfel, va produce doar cât e necesar pentru a acoperi cererea și va reduce costurile.Digitalizarea a fost în centrul strategiei Sony în ultimii anii, spre a se  reinventa și de a o lua pe urmele Apple în încercarea de a deveni mai mult decât o companie de hardware: un adevărat provider de servicii media digitale. Efortul a culminat în aprilie, când diviziile de TV, telefoane și camere a fuzionat într-o entitate subsidiară și relativ independentă.
  • Airbnb a blocat petrecerile în pandemie. Airbnb a blocat peste 50.000 de rezervări suspecte în 15 orașe americane ca parte a unei represiuni împotriva petrecerilor în timpul pandemiei. Platforma a introdus anul trecut o interdicție totală asupra petrecerilor, o extindere a normelor existente care interzic casele de petreceri dedicate. Airbnb blochează automat rezervările pentru anumite tipuri de clienți din anumite locații. Acesta a oferit dispozitive reduse de detectare a zgomotului către gazde și a creat o linie de asistență 24/7 ca parte a represiunii. Interdicția petrecerilor va continua până la sfârșitul verii 2021. În Paris oricum și-au luat amendă, despre care am scris în ediția trecută.
  • IBM o dă în bară cu propriul său e-mail. IBM și-a migrat sistemul de e-mail intern către servere noi și ceva nu a funcționat bine, iar sistemele au fost oprite toată săptămâna.
  • Intel dorește să investească 20 de miliarde de dolari pentru construirea de fabrici în Europa. Decizia Intel vine în contextul în care lumea se confruntă cu o criză de chipuri, iar industrii cheie, precum cea automotive, se zbat să facă față cererii. Mai mult decât atât, UE și-a propus să-și dubleze producția de semiconductoare până în 2030, ceea ce probabil a reprezentat un factor important în decizia Intel.Interesantă este abordarea companiei. În loc să centralizeze activitatea de producție și serviciile conexe într-o singură țară, Intel vrea să le „împrăștie” în cât mai multe. Cel mai probabil, strategia are ca scop atragerea unei atitudini favorabile din partea cât mai multor state, care ar beneficia astfel de investiția Intel.
  • TikTok vinde date. Pardon, algoritm. ByteDance, părintele TikTok, vinde acum accesul la algoritmul său de recomandare și la alte tehnologii AI pentru companii. Noua divizie a companiei chineze, BytePlus, oferă acum traduceri automate de vorbire și text, viziune computerizată, instrumente de analiză a datelor și efecte video în timp real clienților.
  • În China, Tencent a lansat un sistem de recunoaștere facială, conceput pentru a pune în aplicare legea chineză anti-dependență pentru jocurile video. Sistemul AI scanează fețele utilizatorilor pentru a identifica persoanele sub 18 ani, cărora nu li se permite legal să joace jocuri video noaptea. Cum ar fi să ai un sistem din ăsta în România, la intrare în păcănele și case de pariuri?
  • O știre din Wall Street Journal explorează modurile în care tehnologiile AI ar putea păstra personalitățile oamenilor după ce vor muri, utilizând replici și persoane digitale vorbitoare. Eeeeer … unde îmi e tabela de Ouija?
  • Aplicația oficială de Formula 1 a fost hackuită. Partea implicată a trimis notificări push utilizatorilor precum „foo” și „Hmmm, ar trebui să verific securitatea mea ..”
  • Cel mai recent hack de LinkedIn de 700 de milioane de utilizatori reprezintă 92% din toți utilizatorii. Hackerul ar fi folosit în mod eronat (intenționat, desigur) API-ul oficial LinkedIn pentru a descărca datele.Ce avem în baza respectivă?
    • E-mailuri
    • Nume complete
    • Numere de telefon
    • Adrese fizice
    • Înregistrări de geolocalizare
    • Sex
    • Numele de utilizator și adresele URL LinkedIn
    • Alte informații despre conturile de social mediaAh, ok, nu avem parole. Aia e important. Dar avem de toate. 92% din toți utilizatorii de LinkedIn au datele furate. Îți dai seama ce bază de date bună pentru marketing? Și nu numai. Te poți trezi cu cineva acasă.LinkedIN zice că nu avem o breșă, că doar a folosit API-ul în mod incorect. Serios? Iar datele sunt de vânzare pe internet.

🛠️ utile

  • Cu toții am auzit plângerile în legătură cu modul în care ne afectează rețelele sociale, dar acum o lucrare importantă expune efectul colectiv și necunoscutele alarmante ale acestor platforme. Autorii sunt cercetători din domenii foarte diferite – de la schimbările climatice la filozofie – și au lucrat împreună pentru a promova studii urgente ale rețelelor sociale, detaliind impactul grav al acesteia asupra sănătății noastre mentale, democrației și relațiilor noastre.
  • Ghidul complet de CSS și HTML pentru marketeri și echipe de marketing.

💕 recomandarea avocatoo

  • Există niște căști de la Nothing (trad. nimic) care concurează cu AirPods.
  • Ce faci după ce ești victima unui atac cu acid pe față? De fapt, nici nu ar trebui să se pună problema de așa ceva, dar e extrem de ușor să cumperi acid.
  • Produsul AWS Infinidash devine viral, desi nu există. Culmea, unele companii au cerut în anunțurile de angajare și experiență în Infinidash.
  • Cum împarte lipsa de somn oamenii și ce înseamnă o noapte de somn pierdută.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.