#52
Fără categorie14 minute • Ana-Maria Udriște • 07 septembrie 2021
A fost și septembrie, luni, acum e septembrie, marți. Dar nu e cu 3 ceasuri rele, ci cu doza ta #pelegale.
A trecut ceva timp de când ne-ai lăudat, așa-i? Nu e bai, o poți face pe butonul de mai jos când dai share către prietenii tăi.
⚖️ juridic
- Vorbeam în ediția trecută despre gazda show-ului ”Jeopardy” din SUA care a fost scoasă ”de pe ecran” pentru un podcast din trecut. Rămăsese în poziția de producător. A fost ”scos” și de acolo. Cum spuneam: tot ceea ce spui în online rămâne.
- Arizona face o chestie foarte interesantă: nu te mai lasă să ”elimini” un jurat din proces, pe scopul că nu îți convine. Cu asta vrea să elimine convingerile rasiste. O lectură foarte bună.
- Mașinile de înghetață de la McDonalds din SUA sunt sub investigația FTC pentru a vedea dacă sunt probleme la nivelul de francizare. La modul serios, a fost și este o problemă că aparent toate mașinile de înghetață de la Mc din SUA nu merg. Atât de mare e problema încât cineva a făcut un site pentru asta: https://mcbroken.com/
- O mai țineți minte pe aia cu Apple care voia să scaneze cloudul ca să vadă dacă ai porn cu copii? Se mai amână un pic.
- O lege din Texas care interzice avortul după detectarea bătăilor inimii fetale – care se întâmplă pentru prima oară la aproximativ 6 săptămâni de sarcină – a intrat în vigoare.Hai să vedem un pic mai multe, ca să înțelegem contextul:
- Punctul-termen de șase săptămâni vine înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate.
- Proiectul de lege va permite cetățenilor să dea în judecată furnizorii de avort (clinicile, spitalele și alte asemenea), precum și pe oricine ajută o femeie să facă avort, inclusiv pe acele persoane care au ajutat o femeie să se ducă la o clinică pentru a face avort sau i-au oferit acesteia asistență financiară. Cel care acționează în judecată nu trebuie să aibă legătură cu persoana pe care o dă în judecată și ar avea dreptul la minim 10.000 dolari (plus cheltuieli de judecată) dacă acțiunea lor are succes.
- O decizie a Curții Supreme din 1992 în Planned Parenthood v. Casey a constatat că femeile au dreptul să termine o sarcină înainte de „viabilitatea fetală”, care este de obicei acceptată ca fiind în jur de 23 sau 24 de săptămâni de sarcină.
- Apple a blocat angajații să facă un canal de Slack unde să vorbească despre egalitatea în salarii. Apple a declarat că canalele sale Slack trebuie să fie legate de muncă, în ciuda altor canale pe teme de animale de companie și glume.
- China vrea să se ducă tot mai departe de regula de muncă 996: de la 9 AM la 9 PM, 6 zile pe săptămână.
- Joe Biden a semnat ordinul prin care declasifică documentele cu privre la atacurile terorist 9/11.
- China implementează propriul lor GDPR din 1 noiembrie 2021.
🕵️ interesante
- Carne fără carne, lactate fără lapte .. De ce nu și cafea fără boabe de cafea?
- Starbucks a lansat Pumpink Spice în avanpremieră în România.
- Apollo Global Management a cumpărat Yahoo (mă rog, Verizon). Mă rog, de fapt știrea este că Yahoo încă mai există. Wow.
- Avem un nou studiu conform căruia măștile textile sunt mai puțin eficiente, iar cele medicale sunt mai bune. De aceea se tot interzic cele textile, inclusiv la nivelul companiilor aeriene.
- Apple a cumpărat un serviciu de muzică clasică, Primephonic.
- UE spune că 70% din adulți au fost vaccinați contra COVID-19, iar un studiu arată că dozele de Moderna produc de 2 ori mai mulți anticorpi ca Pfizer.
- Că ziceam de legea avortului din Texas: Uber și Lyft au anunțat că vor plăti taxele legale ale oricărui șofer dat în judecată ca parte a noii legi anti-avort din Texas. Legea permite oricărui cetățean să dea în judecată un alt cetățean dacă asistă o femeie în avort. Acest lucru a determinat îngrijorarea cu privire la răspunderea șoferilor de ridesharing care ar putea fi, în mod ipotetic, dați în judecată pentru o asemenea plimbare, ceea ce a motivat companiile să acționeze.
- A fost propus un nou proiect de lege în Australia, care ar putea permite polițiștilor să îți hăckuiască dispozitivul, să colecteze, să adauge sau să șteargă datele tale și să preia conturile tale de socializare. Proiectul de lege va acorda trei noi competențe Poliției Federale Australiene (AFP) și Comisiei de Informații Criminale Australiene (ACIC) pentru a combate criminalitatea în online.
- Apple va întreba toți angajații dacă sunt sau nu vaccinați. Am scris un articol foarte bun despre asta aici.
- Dacă tot îți iei adeverințe false că te-ai vaccinat contra COVID-19, asigură-te că numele vaccinului e scris corect.
- Prețurile vor crește tot mai mult pentru că avem shortage de tot. Ia uite, în California, 44 de vapoare-container sunt blocate. Pandemie, COVID-19, restricții. Prețurile cel mai probabil se vor dubla până la finalul anului viitor, la tot.
🛒 e-commerce
- Procter & Gamble a mărit producția de hârtie igienică pentru că americanii au început să facă provizii. P&G este cel mai mare producător de hârtie igienică și prosoape de hârtie din SUA.
- Aparent, evenimentele virtuale sunt privire cu ochi încrezători și după pandemie.
- Amazon a făcut parteneriat cu Affirm pentru Buy Now, Pay Later (BPLN). Aștept momentul în care asemenea companii vor veni și în România.
- Autorul Salman Ruhshdie își va scoate noua carte pe Substack, în episoade, nu în print.
- Amazon va lansa un TV propriu cu Alexa în SUA în Octombrie.
- Amazon le-a spus partenerilor săi de livrare să oprească examinarea candidați pentru consumul de marijuana, potrivit Bloomberg. Amazon a declarat că examinarea pentru marijuana reduce numărul solicitanților de locuri de muncă cu 30%. Compania a declarat că eliminarea cerinței crește cererile cu 400%.
- Gigantul din e-commerce JD.com a pus pe picioare un sindicat pentru angajații săi. eMAG, pe când?
- Mai tineți minte scandalul cu Ivermectina de la noi? Și de peste tot? Un raport CNBC spune că algoritmul de căutare Amazon a îndreptat utilizatorii spre ivermectină, un medicament care a fost promovat în mod fals ca un remediu COVID-19. Rezultatele căutării completate automat au arătat mai multe produse de ivermectină atunci când CNBC a tastat „iv” în bara de căutare.
- PinDuoDuo aproape că a depășit AliBaBa și contează fermierii & distribuitorii din agri cu utilizatorii finali.
- China obligă companiile de comerț electronic să dea jos comercianții care vând bunuri piratate sau contrafăcute pe platformele lor. Firmele care nu respectă ar putea avea licențele de funcționare suspendate sau revocate.
- Reclamele din streaming sunt 45% din reclamele de la TV în SUA.
- PayPal vrea să lanseze și o aplicație de investiție.
Dacă ești influencer nu înseamnă că ți se deschid automat niște uși și primești mereu gratis chestii. Asta a fost și cazul Lino Golden cu Traxilvania, care a escaladat. Tocmai de aceea e bine să ai contracte foarte bine făcute și să înțelegi fenomenul. Urmărește-ne pe Youtube că o să vorbim despre asta.
🤳 social media
- TikTok oferă acces acum la prima mână de date despre influenceri și companii. Cel mai probabil o să ajungem la un marketplace de marketing afiliat și influencer marketing pe TikTok, exact ce vrea să facă și Instagram de fapt.Ce înseamnă asta?Aceste companii vor avea acces la date și valori pe care TikTok le generează din conținutul creatorilor. Asta include date primare despre datele demografice ale publicului și performanța videoclipurilor creatorilor. Agențiile pot canaliza aceste informații către propriii lor clienți, ajutând brandurile să ia decizii mai inteligente cu cine să se asocieze pentru campaniile de marketing pentru influențatori. Asta dacă cineva chiar se pricepe să le citească.
- Amazon dezvoltă în secret afacerea de audio, ceva asemănător cu ClubHouse. Frumos, decent, pe surse.
- Tinder dă drumul la video în toate regiunile. Wow. Wow. NOT.
- Da, ideea este că aplicațiile de dating se duc tot mai mult pe video, audio și ”jocuri” ca să ”match”. Mă rog, am rezervele mele, dar mă abțin glorios.
- Wow, Linkedin taie Stories. Acea funcție pe care nu a folosit-o nimeni și doar primeam uneori o notificare enervantă in-app.
- Twitter lansează Super Follows pe iOS. Dacă vrei să dai bani pe un Tweet, acum ai posibilitatea asta.
- O firmă care face moderarea de conținut pentru Facebook este Accenture. Care câștigă un pic peste 500 milioane de dolari pe an din acest contract.
- Reddit a refuzat să dea jos și să închidă comunitățile care dezinformează despre COVID-19 cu privire la pandemie și vaccin. Reddit a spus că toată lumea are dreptul la discuții contrare. Tocmai pentru că … democrație. Update: a dat jos niște subs ca urmare a protestelor.
- Facebook face o nouă platformă de jocuri, Facebook Fantasy Games.
- Youtube Music a ajuns la 50 de milioane de abonați.
- Twitter a introdus ”Safety Mode”. Funcția blochează hărțuirea conturilor timp de șapte zile și a introdus versiunea beta pentru unele conturi în limba engleză. Asta pentru când ai un flood de chestii care tot dau în tine și nu se mai termină.
- Telegram a depășit 1 miliard de descărcări.
- Facebook vrea să vezi mai puțin conținut politic.
- Loot este o rețea socială cum nu ai mai văzut.
- Instagram le cere utilizatorilor să spună când sunt născuți, ca să le ofere acestora o experiență mai bună. Mă rog, poți scăpa de asta după o multe pop-uri enervante, dar … why?
- Telegram permite să faci live streaming cu un număr nelimitat de oameni. Până acum erau limitați la 1000.
- Whatsapp testează un redesign la chat bubbles și reacții la mesaje și poți vedea aici cum ar arăta.
- TikTok depăsește Youtube ca medie de timp petrecut în aplicație în SUA și UK. Dar măcar te lasă să promovezi acum postări organice.
- Facebook va permite gamerilor care fac streaming să folosească anumite melodii pe fundal, ca urmare a unor dealuri încheiate cu mai mulți producători de muzică.
- Și tot Facebook vine cu noi politici și guidelinesc pentru verificarea profilelor pe Instagram și Facebook.
- Clubhouse vine cu noi resurse care să te facă să înțelegi cum funcționează și cum te poți folosi de platformă. Cam târziu, că a cam trecut valul … audio.
- Instagram îți zice cum funcționează motorul de căutare.
📱 internet & tehnologie
- Zoom a anunțat primele startupuri care au primit finanțare din fondul de 100 milioane dolari.
- Banca Centrală a Nigeriei a făcut un parteneriat cu un start-up blockchain Bitt Inc, ca să lanseze propria monedă digitală anul ăsta.
- Windows 11 se va lansa pe 5 octombrie și upgrade-ul va fi gratis pentru calculatoarele eligibile.
- Apple va lansa ochelari de VR pe la mijlocul anului 2022.
- Google contestă amenda de 591 milioane de dolari primită în Franța.
- Apple a anunțat că opt state au fost de acord să permită versiuni digitale ale permiselor de conducere și ale CI-urilor pe Apple Wallet pe iPhone și Apple Watch. Statele sunt Arizona, Connecticut, Kentucky, Georgia, Iowa, Maryland, Oklahoma și Utah. Acesta este încă un pas către obiectivul Apple de a elimina portofelul fizic. Apple nu face nimic altceva decât să-ți permită să-ți introduci carnetul în Wallet și să te poți legitima cu el, pe bune.
- Virgin Galatic nu mai face niciun zbor în spațiu până când nu se termină investigația FAA. Administrația Federală a Aviației (FAA) investighează zborul din iulie al miliardarului Richard Branson către marginea spațiului, după ce se pare că a renunțat la curs în timpul scurtei sale călătorii. New Yorker a raportat pentru prima dată miercuri că traiectoria de zbor a lui Branson trebuia corectată după ce „botul navei era insuficient vertical”. Un purtător de cuvânt al Virgin Galactic a confirmat că traiectoria zborului s-a schimbat după ce piloții au primit avertismente la bord.
- Sisteme de AI nu pot fi inventatori pentru că nu sunt oameni, conform unui judecător federal.
- Alexa poate detecta acum medii zgomotoase și poate vorbi mai tare pentru a compensa. Amazon a lansat o funcție de volum adaptiv în SUA pentru a contracara zgomotul ambiental.
- Compania chineză de ride-hailing Didi face un sindicat pentru angajații săi.
- La fel a făcut și gigantul din e-commerce JD.com.
- Comisia Federală pentru Comerț (FTC) i-a interzis pe producătorul de spyware SpyFone și CEO-ul său, Scott Zuckerman, din industria de supraveghere. FTC a declarat că SpyFone a colectat în mod ilegal date care i-au ajutat pe agresorii domestici să-și urmărească victimele.
- China blochează minatul de Bitcoin, care se mută încet în Texas.
- Google ne lasă cu gura căscată când ne arată cum face upscaling la pozele low-quality.
- Bangkok Airways a fost lovită de un atac de ransomware de către grupul de hacker LockBit. Companiei aeriene i s-au acordat cinci zile pentru a plăti răscumpărarea, dar a ales să dezvăluie breșa, determinând LockBit să publice datele furate pe dark web.
- Apropo de Accenture care moderează content pentru Facebook, și aceștia au fost vizați de Lockbit un pic mai înainte.
- Beirut și criptomonedele care se dau pe underground pe fiat.
- Apple este aparent în discuții cu Toyota ca să lanseze mașini.
- Altos Labs creează nemurirea.
- Cursive este o aplicație pentru Chromebook care practic ar fi mană cerească pentru un Ipad Pro cu stylus sau orice fel de dispozitiv cu stylus. Pentru că poți lua notițe de orice fel și toate cele. Din păcate, încă nu e pe Windows sau MAC, dar speranța moare ultima.
- Freedom Phone. Un smartphone pentru conservatori.
🛠️ utile
- Pause este o extensie e browser care te blochează să mai faci compulsive shopping.
- Dacă ai fi în SUA, ai putea bea această pudră înainte să dormi, ca să ai un somn odihnitor. Dar nu ești.
- Aceste postere de filme au fost create pe bază de AI. Poți să ghicești denumirea lor?
- Clay este un CRM pentru relații personale și profesionale.
- Cum poți trimite mesaje pe Whatsapp fără să scrii propriu-zis.
💕 recomandarea avocatoo
- Cele mai proaste sfaturi de investiții pe care le găsești pe TikTok.
- Dacă te-ai plictisit de toate filmele de pe Netflix când dai scroll de pomană, aici ai un site care te va ajuta cu asta.
- Hysterical Literature este o colecție de videouri în care protagonistele citesc anumite pasaje din cărți în timp ce au înăuntrul lor un vibrator coordonat de la distanță.
- Hans Zimmer despre cum compune muzică digitală.
- Akinator e un fel de Oracol din Delfi care ghicește la ce te gândești. Digital. Exact ca în filmul *Big* cu Tom Hanks doar că mna, e mai 2021.
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.