06

#6

Fără categorie

12 minute • Ana-Maria Udriște • 16 noiembrie 2020


De plictiseală, ne-am apucat să facem vânătoare de pedofili

Incendiul de la ATI din Piatra Neamț a fost o întâmplare tragică. Însă am rămas cu un profund semn de întrebare asupra umanității când am citit acest articol.

Un grup de tineri din Olanda, Arnhem, au pus la cale o ”vânătoare de pedofili” și au ucis în bătaie un profesor în vârstă de 73 de ani. Acesta a fost atras într-o cameră de chat pentru persoane homosexuale și i s-a comunicat un loc de întâlnire.

Dacă crezi că este un fenomen izolat, află că face parte dintr-o serie de 250 de acțiuni similare care au avut loc pe teritoriul olandez. 250.

Încă nu ești șocat? Avocatul tânărului de 15 ani a declarat că ideea băiatul i-a venit că ”se plictisea acasă în carantină și izolare”. Pandemia naște monștri.


Dacă ai ajuns până aici, o să te rog să te abonezi la newsletter. Trimitem de două ori pe săptămână, luni și joi, nu dăm cu SPAM și spunem chestii interesante. Mulțumim!

Cum facem corect reclame la testele anticorpi de COVID?

Evident că în toată nebunia cu pandemia, companiile, producătorii și vânzătorii care comercializează teste prin care se pot depista anticorpii de COVID-19 la o persoană vor să vândă cât mai multe. Pandemie, pandemie, dar businessul merge.

Totuși, ar trebui să ținem cont de câteva sfaturi când vedem o asemenea reclamă:

  • nu trebuie să ne ducă cu gândul că dacă persoana are anticorpi înseamnă că e și imună
  • faptul că ai anticorpi nu înseamnă automat că e în siguranță să te întorci la muncă și să stai alături de cei dragi
  • dacă angajatorul te testează de anticorpi și îi ai, nu înseamnă că nu mai ai niciun risc la muncă
  • produsul trebuie să fie autorizat
  • nu există momentan acuratețe de 100%

Ideea este ca în final să nu profităm de pe urma pandemiei mai mult decât ar trebui. Găsești mai multe detalii despre cum să arate o reclamă la teste antigen COVID-19 aici.

Studenții, absolvenții și rezidenții la medicină primesc 2.500 de lei dacă se ocupă de pacienți cu COVID-19

Pandemia asta vine și vești bune totuși. Dacă ești student la medicină în anii 4, 5 sau 6, absolvent sau rezident, poți să te înscrii ca voluntar să ai grijă de pacienți cu simptome de COVID-19 și să primești un bonus de 2.500 de lei.

Salutăm inițiativa asta pentru că așa studenții din anii terminali au posibilitatea să ”intre direct în câmpul muncii” și să dobândească competențe. De asemenea, având în vedere că personalul din linia 1 este suprasolicitat, o mână de ajutor este binevenită.

Ce obții?

  • 2.500 lei
  • diurnă
  • cazare
  • masă

Toate activitățile vor fi făcute sub supravegherea unui cadru medical.

Sigur, există și voci rele care afirmă că nu este cea mai bună idee să te lași pe mâna unui student de anul 4 la medicină care nu prea are experiență. Pe de altă parte, toți trebuie să ne facem mâna cumva. Și la noi la avocați e aceeași meteahnă: nu luăm un avocat tânăr pentru că nu are experiență, chiar dacă de multe ori e invers.

Dar sunt curioasă de opinia ta în cazul ăsta și chiar te rog să îmi scrii mai jos.

Leave a comment

Cum inducem în eroare (iarăși) clienții de Black Friday?

Că Black Friday nu mai este de mult un mirage al cumpărăturilor ieftine, o știm cu toții. De fapt, cred că în ultimele două ediții nu mi-am luat decât un set de tigăi pe care îl vânam de ceva vreme.

Problema cu prețurile de BF nu este când cresc pe nesimțite, ci când nici măcar nu respectă normele juridice.

Spre exemplu, prețul tău redus trebuie să se raporteze la prețul tău contabil. Dacă te-am indus cumva în eroare, o zic pe șleau: prețul recomandat de producător nu este prețul de unde faci tu tăierea de preț. Că poate producător îți recomandă un preț de vânzare de 100 de lei, dar tu ai vândut mereu cu 70 de lei în ultimele 30 de zile. Deci reducerea o faci din ăia 70 de lei, nu din ăia 100 de lei.

De ce zic asta? Hai să ne uităm la exemplul de mai jos:

Reducerea ta este falsă. Pentru că tu nu reduci din prețul de 2155 lei, că poate prețul tău în ultimele 30 de zile a fost 1200 de lei.

Din păcate, exemplul de mai sus nu este unul singular, dar mi-a sărit în ochi miercuri când au dat drumul la promoție și m-am enervat pe ideea că sunt luată de fraieră.

Ca să știi totuși la ce să fii atent când faci cumpărături în următoarea perioadă, aruncă un ochi pe articolul de aici și învață cu noi cum să folosești în mod corect un preț de referință.


Am dat drumul la Cyber Monday: 70% reducere pentru consultanță online în social media

Oferta noastră de Cyber Monday anul ăsta este foarte simplă: ai 8 ore de consultanță online pentru chestii care țin de social media, pe care le poți consuma timp de 6 luni de la momentul achiziției.

Dacă ai întrebări și nelămuriri legate de postări pe social media, campanii cu influenceri, cum să scrii reclamele ca să nu ai probleme, ce trebuie să prevezi în contracte ca să fii bullet-proof și cum să creezi conținut, timp de 6 luni ai spatele acoperit de noi.

Hai să facem magie împreună

UE pregătește un program unic în domeniul sănătății

Unul dintre dușurile reci ale pandemiei a fost deficiența de coordonare la nivel sanitar a statelor europene. Se pare că Parlamentul European face un pas important spre convergență: solicită crearea unui program comun de sănătate, EU4Health.

Programul ar urma să se bazeze pe trei principii:

  1. Crearea unui mecanism central de răspuns în domeniul sănătății. Ceea ce ar face ca Uniunea să aibă un răspuns coordonat și eficient la viitoarele crize sanitare. Tocmai ce a lipsit în cazul covidului. 
  2. Crearea unui sistem european de monitorizare, raportare și notificare pentru a rezolva deficitul de medicamente și dispozitive medicale. Practic, principiul redistribuirii pe care se bazează și mecanismul fondurilor europene. Din păcate (fericire??), un astfel de sistem ar avantaja România în mod prioritar. 
  3. Digitalizarea asistenței medicale și crearea unui dosar european electronic de sănătate. Ceea ce ar face mult mai ușor tratarea pacienților în orice stat european. Ar și facilita transferul pacienților în alte țări în caz de nevoie, cum a fost și în primăvară, când pacienți francezi au fost trimiși în Germania. 

Implementarea ar urma să înceapă anul viitor și să creeze un grup de coordonare european, pentru a avea certitudinea implementării eficiente. 

Pentru noi un astfel de program ar fi interesant pentru că în final am avea niște obiective europene clare și urgente și în domeniul sănătății. Ceea ce ne-ar obliga să îmbunătățim sistemul de sănătate. 

Ce e hot în domeniul noilor tehnologii?

Dacă ne citești newsletter-ul, chances are că ești un mare nerd al inovației, la fel ca noi. Well, dacă așa e, rejoice! Am găsit un survey care sigur te va interesa. 

Realizat de TechCrunch, analiză arată care sunt trendurile emergente în tehnologie. So, without further ado, fii cu ochii pe următoarele tehnologii:

  1. Blockchain: folosit în principal ca sistem pe care s-au construit criptomonedele, tehnologia creează registre care nu poate fi falsificate.
  2. Realitate Augmentată: realitatea augmentată promite să revoluționeze modul în care percepem lumea. Pentru că va îmbina realitatea virtuală cu cea well…reală? Posibilitățile sunt nelimitate. De exemplu ai putea să iei masa (reală) la restaurantul tău preferat și să ai drept companion (virtual) o persoană aflată pe alt continent.
  3. Realitatea Virtuală: deși realitate augmentată va fi a big thing, nici cea virtuală nu trebuie ignorată. În special pentru că prezintă un mare avantaj: nu este supusă limitelor realității… clasice?? Cu alte cuvinte daca vrei sa zbori, pe VR vei putea să zbori. 
  4. Inteligența Artificială: care se pare că va fi următoare „specie” evoluată a planetei. AI-ul va fi în toate, de la electrocasnice, la mașini. So we should keep an eye out!
  5. Device-urile „purtabile”: ceasurile inteligente, brățările, și curând chiar și ochelarii (sperăm) sunt primul pas spre a deveni real life Robocops. 

Noi sigur vom urmări toate trendurile și te vom ține up-to-date cu orice schimbare, bineînțeles dintr-o perspectivă juridică. 

TikTok și SUA continuă lupta

Și în caz că nu v-ați săturat să auziți de Trump, TikTok și bannul (noi am făcut-o), se pare că lupta nu s-a terminat. 

TikTok a primit încă 15 zile pentru a-și restructura operațiunile din SUA, până pe 27 noiembrie. Deși în septembrie se părea ca saga se finalizase, pentru că ByteDance, compania care deține TikTok, a încheiat un acord cu Oracle și Walmart, două companii americane „de încredere”, pentru a restructura TikTok USA, administrația Trump nu a oferit niciun răspuns propunerii. 

După cum ByteDance arată într-o acțiune formulată împotriva ordinelor executive ale lui Trump, deal-ul cu Oracle și Walmart a fost ținut în stand-by de lipsa de comunicare a guvernului. 

De ce ne interesează? Pentru că se pare că decizia fără precedent a lui Trump nu va deveni un precedent îngrijorător. Până acum niciun alt stat vestic nu a mai bannat operațiunile unei companii de software atât de populare. O astfel de mutare ar fi creat un răspuns similar din partea Chinei. 

Ceea ce, long story short, ar fi putut duce la un război rece în domeniul tehnologiei. Oricum, riscul încă nu a trecut, mai ales datorită bannului care încă există asupra aplicației WeChat și asupra companiei Huawei. 

Pentru noi consumatorii ar însemna că, în funcție de alegerile guvernului nostru, am avea acces doar la produse și aplicații fie din SUA, fie din China. Doar Apple, sau doar Huawei.


Pastila ta de drept: copyright în social media

Ce este acest ”copyright” (C) pe care îl vedem cu toții? Simplu. Este dreptul de autor. Adică ceea ce creezi tu: cursuri, opere, poezii, schițe, poze, un site, webdesign, postări pe social media, cărți, desene, articole de presă etc.

Trebuie să mai știi că acest drept îți aparține din momentul în care creezi și nu trebuie să îl înregistrezi pe undeva ca să se bucure de protecție. Pur și simplu există.

În social media, dreptul de autor vine pe: postări (poze), descriere, Stories, live video, # etc. Practic cam toate interacțiunile tale reprezintă un drept de autor.

De aceea, spre exemplu:

  • nu poți să dai repost la o postare (mai ales că nici nu ai funcția asta nativ în Instagram)
  • nu poți să iei poze de pe Instagram să le pui pe un blog / Facebook decât dacă ai acordul persoanei respective (nu, doar să îi dai tag / link nu e de ajuns)
  • nu poți să pui muzică pe stories / IGTV care încalcă drepturile de autor (aka melodii celebre)
  • nu poți să faci screenshot la un story și să îl pui la tine pe profil dacă nu ai acordul persoanei respective sau nu ți-a dat tag în poză

Ține minte că atunci când vrei să preiei o postare de pe Instagram, trebuie să întrebi mai întâi persoana respectivă dacă e de acord sau să folosești funcția de embeded.

Iar dacă ai nevoie de consultanță și sfaturi în social media, știi unde ne găsești. 🙂

Recomandarea avocatoo pentru perioade de studiu intens

Dacă știi că urmează o perioadă în care trebuie să te concentrezi intens pe activitatea cerebrală (fie că vine sesiunea, ai multe de făcut pe închiderea de an sau pur și simplu lucrezi extrem de mult), poți să te ajuți de niște nootropice.

Din 100% ingrediente naturale, au capacitatea de a te ajuta să te concentrezi mai bine și mai îndelung atunci când trebuie să asimilezi multă informație sau să te axezi pe o idee.

Gândește-te la creierul tău ca la o mașină căreia îi dai un supliment în combustibil să aibă un zvâc mai puternic. Exact asta face și MindLab Pro.