tingey injury law firm DZpc4UY8ZtY unsplash 1

10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să dai la drept

12 minute • Ruxandra Răcăreanu • 10 martie 2021


Pe parcursul celor 4 ani de studii te regăsești des în ipostaza de a-ți spune ”aș fi vrut să știu asta înainte să dau la facultate”. Am luat toate aceste momente și le-am înșirat în câteva pagini, ca data viitoare să nu mai poți invoca ”necunoașterea” lor. Știi cum se spune, nemo consetur Avocatoo ignorare.

1. Înveți teoria dreptului, nu cum să-l aplici

Dacă aveai impresia că intri pe ușa facultății proaspăt absolvent de liceu și ieși jurist cu acte în regulă, află că nu e tocmai adevărat. O să te lovești de un mare
zid de teorie înainte de a practica ”dreptul”. O să-ți petreci zilele și nopțile printre cărți, în bibliotecă înainte de a expune ceea ce ai învățat.

Deși există la nivelul oricărei facultăți de drept din țară practica obligatorie, de multe ori ea implică o foaie care constată că ai efectuat un număr de ore, fără să fi învățat cu adevărat ceva din ea. Da, știm cu toții fenomenul ”cunoștinței” care îți semnează respectiva adeverință, fără ca măcar să treci pe acolo. Pe lângă asta, locul unde îți efectuezi stagiul de practică trebuie să corespundă nivelului cunoștințelor tale în domeniu la momentul respectiv. Adevărul dur este că dacă te fură denumirile instituțiilor importante din lumea juridică, cel mai probabil o să sfârșești prin a duce cafeaua.

La fel ca la orice lucru în viață, trebuie să începi de jos. Sfatul nostru e să te duci într-un loc de unde poți învăța ceva, nu la o instituție care dă bine în story-ul de pe Instagram. Pleacă de la un mic cabinet notarial sau de la un cabinet de avocatură și vezi unde te duc oportunitățile apărute pe parcurs. Cum ajungi acolo? Apelează în primul rând la asociațiile studențești din facultatea ta. Spre exemplu, pentru Facultatea de Drept, Universitatea din București avem Asociația Studenților în Drept, pentru Facultatea de Drept din Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca există Organizația Studenților în Drept, ș.a. De obicei acestea organizează două (sau mai multe) stagii de practică pe an. Înscrierea constă, de regulă, într-un formular și, după preferințele partenerilor de practică, într-un interviu. Totodată este posibil ca unele instituții să ceară o anumită medie minimă sau notele la anumite materii esențiale (drept civil, drept penal, drept administrativ etc.).

2. Există și alte profesii decât cea de avocat, judecător și procuror

Profesiile de avocat, judecător și procuror sau, mai bine spus, Sfânta Treime profesională nu reprezintă ansamblul lucrurilor pe care lumea juridică le are de oferit. Facultatea de drept îți oferă o paletă largă de profesii.

Notar public

Printre activitățile sale se numără autentificarea actelor, realizarea tranzacțiilor imobiliare, dezbaterea moștenirilor, realizarea de copii legalizate. Notarul este tot absolvent al facultății de drept și face parte din Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și al Camerei Notarilor Publici, ca urmare a susținerii unui examen de admitere în profesie și absolvirii perioadei de stagiatură.

Executor judecătoresc

În esență, executorul judecătoresc repune în drepturi pe titularii acestora. El pune în executare hotărâri judecătorești, emite ordine de evacuare, încredințează minorii părinților, urmărește debitorii care nu și-au achitat creditele. Pentru a ajunge executor judecătoresc trebuie să fii licențiat în drept și să promovezi examenul de definitivat organizat pentru executorii judecătorești stagiari.

Consilier juridic

Un consilier juridic poate oferi consultanță în toate domeniile dreptului, precum și asistare și reprezentare în cadrul proceselor. Aceasta este considerată o profesie mai relaxantă decât celelalte, cu un volum de muncă mai redus și în general cu un program 9-17.00. Pentru a ajunge consilier juridic trebuie să fii licențiat în drept și să promovezi examenul de definitivat, în urma efectuării unui stagiu de pregătire de 2 ani. Consilierii juridic sunt de regulă angajați în societăți sau autorități publice chiar după absolvirea facultății, încă din perioada stagiaturii.

Mediator

Mediatorul are rolul de a prelua un conflict spre soluționare, atunci când părțile își dau seama că ele nu mai pot gestiona conflictul și că este necesară intervenția unui terț și apelează la mediere. Poate să devină mediator absolventul de studii superioare, cu capacitate deplină de exercițiu, cu vechime în muncă de cel puțin 3 ani. Acesta trebuie să urmeze un curs de formare a mediatorilor organizat de Consiliul de mediere.

3. Rezultatele academice nu-ți dictează viitorul

Acest lucru nu înseamnă că rezultatele pe care le ai pe parcursul studiilor nu au nicio relevanță. Ceea ce încerc să subliniez este faptul că întregul tău viitor n-o să fie bătut în cuie de notele la anumite materii. Poți să iei o restanță la civil în anul I și să devii un avocat de succes în acest domeniu.

Totuși notele pot avea o anumită relevanță în cadrul facultății din care faci parte. De exemplu, în cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București, notele obținute pe parcursul unui an te ajută la reclasificarea pe locurile de buget/taxă din anul următor. Desigur, pentru studenții merituoși există și locuri la bursă. Totodată, în cadrul stagiilor de practică, este posibil ca anumiți parteneri de practică să ceară o notă minimă (exemplu: Popescu și asociații – medie generală minimă 8.50; Ionescu și asociații – notă minimă drept penal 9).

Vreau să reții faptul că o medie de 10 nu îți asigură un viitor strălucit, iar în mod simetric o notă de 4 nu-ți încheie viitoarea carieră juridică. Știi cum se spune: parcă nu ai trecut prin facultate dacă nu ai avut nicio restanță.

4. Lucrurile sunt nedrepte la facultatea de drept

Dacă ai ales această facultate crezând că vei intra într-un templu al dreptății, al corectitudinii și al eticii, choose again. Spre exemplu, doar în ultimul an comunitatea studențească de la Facultatea de Drept, Universitatea din București s-a confruntat cu indexarea taxelor în plină pandemie (de două ori), cu problema achiziționării unor portaluri legislative care să fie folosite de către studenți și cu anularea unui examen pentru fraudă (nedovedită) de către decanul facultății. Busy year, huh? Exemplele pot continua, dar numirea acestora nu prezintă relevanță. Ideea principală este că te vei confrunta cu lucruri ”nedrepte” la facultatea de drept. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este faptul că ai anumite obligații față de instituția de care aparții, dar ai și anumite drepturi care trebuie respectate. Îndeplinește-ți obligațiile cu bună-credință, dar nu-ți lăsa drepturile călcate în picioare.

Reține motivul pentru care vrei să te alături lumii juridice: dreptatea.

5. Nimic mai fals ca serialele americane

Dacă te-ai uitat la Suits sau How to get away with murder și crezi că ”e cool” să fii jurist, think again. Lăsând la o parte faptul că sistemul american (de unde vin cele mai multe filme/seriale) este un sistem cu totul diferit de sistemul românesc, costumele luxoase și replicile legendare n-o să fie singurele tale griji ca viitor practician. În realitate până să ajungi un Harvey Specter, va trebui să-ți petreci zeci de ore într-un birou ticsit de dosare.

Până să ajungi să practici dreptul trebuie să termini 4 ani de facultate, să susții un examen (barou, INM (pentru magistrați), notarial, etc.) și să-l treci, va trebui să faci un stagiu obligatoriu, să susții alte examene și abia apoi, poate, poate vei fi un jurist. Mulți se pierd pe drum.

Nu te lăsa amăgit de lucrurile pe care le vezi pe sticlă, realitatea este mult mai dură. Ai nevoie de răbdare și dedicare în fiecare zi. Nu poți sări etape precum Mike Ross.

https://www.avocatoo.ro/blog/dreptul-in-6-filme-si-seriale-ce-ar-trebui-sa-vezi-daca-esti-student-la-drept

6. În majoritatea timpului o să fii tu cu tine

Deși study group-urile funcționează pentru anumite persoane, adevărul e că de cele mai multe ori o să le înlocuiești cu ore în șir de studiu individual. Materia predată în facultățile de drept este una stufoasă și necesită un număr mare de ore petrecute cu cărțile-n față. Bineînțeles, sesiunile de studiu cu prietenii pot fi folositoare pentru a înțelege mai bine materia, pentru a schimba opinii și materiale. Având în vedere în ce domeniu suntem, argumentările în contradictoriu au propriul lor farmec.

Te încurajez totuși să nu te izolezi doar de dragul studiului. Și ieșirile cu prietenii își au rostul lor, la fel ca toate momentele de relaxare. Dacă vrei să îmbini utilul cu plăcutul, alătură-te unei asociații studențești, în modul acesta o să lucrezi cu lucruri legate de facultate împreună cu oamenii care-ți împărtășesc drumul în drept.

7. Prima sesiune o să-ți schimbe viața

Nu te gândi că te așteaptă cineva la sfârșitul culoarului să-ți taie capul. Majoritatea studenților recunosc faptul că prima sesiune este o experiență pe care n-o să o uite prea devreme. Acest lucru se datorează faptului că pentru o scurtă perioadă de timp este necesar un nivel de concentrare foarte mare. Cantitatea de informație pe care o înveți într-o sesiune nu se compară cu niciun an de liceu, poate că de asta ca student la drept ai prefera să mai dai bacul încă o dată decât să dai un examen la civil.

Desigur că și în sesiune, ca în orice moment al vieții, pauzele își au rostul lor și sunt încurajate atâta timp cât nu se transformă în dezinteres.

Spre exemplu, în urma unui sondaj de opinie (pentru un număr de aprox. 200 de studenți, anul de studiu II), 10% dintre aceștia mărturisesc că învață între 1 și 4h/zi în sesiune, 56% studiază până la 6h/zi, în timp ce 34% ajung până la 8h/zi.

https://www.avocatoo.ro/blog/8-lucruri-pe-care-le-am-invatat-dupa-prima-sesiune-la-drept/

8. Prieteniile devin parteneriate

Deși opinia majorității este că prieteniile din liceu sunt cele reale, eu cred că acestea sunt întrecute cu mult de cele din facultate. Legăturile pe care le vei găsi aici vor evolua din simple prietenii în parteneriate. De ce? Pentru că aici vei găsi oameni cu aceleași interese ca tine, vă va lega pasiunea pentru drept. Vei avea ocazia de a fi parte în diferite proiecte alături de colegii de breaslă, cât și oportunitatea de a pornii un proiect personal de la 0. Cheia unei studenții de succes e parteneriatul. Azi prieteni, mâine partenerii unei firme de avocatură. Cine știe?

9. Ai timp și de distracție

Dă-mi voie să demolez orice părere eronată pe care ai auzit-o. Studenții de la drept nu sunt doar niște șoareci de bibliotecă, care nu văd lumina zilei. Ai impresia că venind la drept o să trebuiască să-ți lași în urmă viața socială? Crezi că întâlnirile cu prietenii o să fie mereu înlocuite de studiu? Fals. Atâta timp cât îți creezi un program de la început, ai timp de toate. La fel cum există perioade în care studiul este necesar, există și perioade în care o pauză binemeritată se impune.

Adevărul e că ne distrăm rar, dar ne distrăm bine.

10. Trebuie să renunți la anumite lucruri

Chiar dacă ai timp de toate și toți, deseori va trebui să prioritizezi anumite lucruri în detrimentul altora. It’s all about choices.

Dacă până acum zilele întregi de lenevit și Netflix erau o normalitate, de multe ori va trebui să renunți la ele. Realitatea bate filmul și cea de student la drept cere anumite sacrificii.

Erai prietenul care răspundea afirmativ la orice invitație de ieșit? Cu timpul o să devii prietenul care iese mai rar, pe motiv că ”nu are timp”.

Obișnuiai să dai scroll pe Instagram cu orele fără vreo țintă anume? E posibil ca timpul pierdut pe social media să fie înlocuit cu research-ul prin jurisprudență.

Dormitul până la 12:00 într-o zi de weekend era o plăcere pentru care așteptai sfârșitul de săptămână? Mai mult ca sigur obligațiile tale o să te trezească dis-de-dimineața. No rest for the wicked.

Având în vedere că facultatea de drept nu este o joacă, timpul tău va fi acaparat de studiul dreptului, limitându-ți timpul personal, timpul alocat pasiunilor, cât și timpul petrecut ”în oraș”. Acest lucru nu înseamnă că lucrurile pe care obișnuiai să le faci vor fi eliminate totalmente din viața ta, ci că timpul alocat acestora se va reduce.

Concluzie

Chiar dacă lumea juridică poate părea de cele mai multe ori un câmp de luptă, la finalul zilei victoria obținută va merita efortul. Decizia de a urma această facultate trebuie luată de fiecare în parte, luând în considerare impactul pe care-l va avea asupra vieții știute până atunci. Mulți calcă pragul templului, dar puțini sunt cei care rămân până la final.

Un răspuns

  1. Nu cred ca am citit niciodata un articol de la inceput pana la sfarsit, dar acesta a fost extraordinar. Foarte bine scris, aveam impresia ca vorbesc cu cineva face to face.
    Chiar mi a facut o minunata plăcere sa citesc aceste rânduri. 👏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *