10 ponturi pentru o sesiune fără (prea mult) stres
8 minute • Luana Musi • 01 februarie 2020
Da, a venit sesiunea și da, iar te-a prins pe nepusă masă. Dar oare nu există și o metodă cheie? Oare chiar o fi sesiunea asta doar în alb și negru și nu există nicio rezolvare? Ba da, tocmai din acest motiv ți-am pregătit acest articol. Vreau să te ajut să înțelegi că sesiunea nu este inamicul tău, ba chiar poate fi o perioadă numai bună pentru a te pune la punct cu toate chestiile pe care le-ai lăsat pe stand by din cauza facultății.
Dar înainte să continui cu ponturile, vreau să îți reamintesc că e normal să simți că nu mai faci față câteodată, pentru că de multe ori ne epuizăm. Învățăm mult și avem așteptări mari de la noi, motiv pentru care este bine să îți faci un plan de atac și să te ții de el precum restanța de student (pun intended).
1. Fă-ți un plan, te rog. Nu mai lăsa totul într-un haos, așteptând ca Sfântul Duh să-ți cruțe durerea. Nu o să se întâmple și în cel mai bun caz o să treci de sesiune, dar o să ai nevoie de vreo 2 săptămâni de recuperare. Am fost acolo, mai exact în prima sesiune din viața mea. Am luat totul drept o glumă și m-am gândit că nu am eu nevoie de planuri. Și uite așa am trăit o lună haotică, la sfârșit fiind nevoită să dorm o săptămână ca să recuperez toți neuronii pierduți.
Un plan trebuie structurat pe materii și zile. Dacă ai mai multe zile între examene, planifică fiecare zi cu responsabilitate. Eu folosesc un calendar realizat chiar de mine structurat din prima zi de sesiune și până în ultima. Acolo notez absolut tot: examene, deadlines, practică. Și e mai mult mai ușor să văd cât timp am până la următorul examen; la ce oră e; în ce zi pot să iau o pauză de respiro. Plus că e satisfacția aia cum că a mai trecut o zi și ai învins și azi sesiunea! (aici sună pe fundal ”I’m a survivor’ de la Destiny’s Child, hehe).
2. Adună cursurile din timp. Profesorii tău predau la fiecare curs? Foarte bine, mergi acolo și scrie-le de mână! O să îți mulțumești în sesiune, când o să ai materia structurată pe dosare și frumos subliniată. Dar te asigur că nu o să fii prea fericit/ă cu tine dacă te prinde sesiunea fără cursuri, fără cărți, pierdut undeva între „Ce naiba să fac?” și „Ah…Sigur Andreea nu-mi mai dă cursurile și de data asta!”.
3. Învață din timp. Da, știu, e chiar stupid. Cine ar scrie asta într-un articol cu tips and tricks despre sesiune? Eu. În ultimul an de facultate realizez că încă am colegi care consideră că în sesiune nu e nevoie să înveți. Da, nu e nevoie, dar nici licența nu o să o iei prea curând dacă folosești acest raționament. Serios, dacă ai intrat în horă, fă-o calumea! Mergi la cursuri, citește cât de mult poți, fii curios, pune întrebări. Nu pierde vremea. Nu ți-o zic neapărat pentru sesiune, ci în general. Nu-ți mai dă nimeni timpul pierdut înapoi. 😊
Uite câteva metode:
- Structurează materia pe capitole și scrie tot cuprinsul cărții (Vei memora mai ușor șirul logic al informațiilor)
- Folosește culori diferite pentru fiecare detaliu în parte (Legenda mea sună cam așa: galben pentru definiții; roșu pentru explicații și verde pentru denumiri)
- Desenează scheme, astfel și dacă uiți ceva din informație, o să ai în minte schema desenată de tine
- Decupează bucăți mici de hârtie pe care să scrii schematic ideile principale. Astfel, vei avea mereu cu tine aceste bucățele de hârtie și vizualizându-le nonstop, îți vor intra foarte ușor în minte.
4. Fă sport. E crucial. Mai ales dacă ești ca mine și mănânci mai mult sub presiune. Dar nu numai. Fă sport oricum și oriunde, o să te simți mai productiv/ă și mai plin/ă de viață. Nu cred că există vreo persoană care să nu se simtă bine după 2 ore la sală, adică eu una simt că pot muta munții după ce fac mișcare. Îți dă chiar un sentiment de putere, pentru că tu ești în control. Dacă poți să-ți controlezi corpul, clar poți să-ți controlezi și mintea și cu atât mai mult notele din sesiune.
Uite aici un clip super util cu un workout bazat pe yoga și e special făcut pentru perioadele stresante (eu l-am încercat și e foarte fun și relaxant).
5. Mănâncă bine. Și când zic să mănânci bine nu mă refer la modul folosit de bunica atunci când mergi la ea, nu trebuie să mănânci pănă ajungi durduliu precum cornurile 7days, dar trebuie totuși să mănânci. Legumele și fructele îți sunt prietene, pentru că nici nu te balonează și intră parcă mai bine cursul ăla atunci când ai ceva proaspăt de ronțăit lângă tine (eu mai ronțăi câte un fruct sau chiar felii de morcovi). Desigur, nu neglija proteina și carbohidrații.
Eu ți-aș sugera chiar să te apuci de meal prep. Așa salvezi și bani și timp și energie. În loc să stai zilnic în bucătărie, îți pregătești meniul pe mai multe zile și e mult mai ușor să mănânci fără să te abați de la mâncarea deja gătitiă și nici nu o să ronțăi nonstop.
Și bea multă apă. Minim 2L pe zi!
6. Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese! Măi, aș vrea să îți spun că nu e așa, dar la mine funcționează. De obicei învăț vreo 30 de minute și iau pauză aproximativ 10-15 minute. Practic, îmi aerisesc creierul în cele 10-15 minute de pauză pentru multitudinea de informații ce urmează a fi citite ulterior. Și nu spun doar eu asta: ci și acest studiu.
7. Evită oamenii negativiști. Există persoane care au o problemă pentru orice soluție. Cred că toți avem sau am avut colegi care au prostul obicei de a se plânge mult, de a tăia frunze la câini, de a fi victimele perfecte. Evită-i, oricât de buni prieteni sunteți în mod normal. Nu ai nevoie de comentarii negative. O să iei examenul, chiar dacă știu ei mai bine că se pica, pentru că le-a zis nu știu ce prieten din anii trecuți. Nu lua în seamă, cel mai probabil nu știu nimic. În plus, fiecare trăiește sesiunea diferit.
8. Motivează-te cu o recompensă. Hei, chiar și în sesiune ai dreptul la puțină distracție. Planifică-ți timpul în așa fel încât după fiecare examen să ai ceva de făcut. Rezervă un bilet la film sau la teatru; ieși cu prietenii la cafea; mergi și cumpără-ți bluza aia superbă sau pur și simplu fă ce simți. E exciting să știi că după examen te așteaptă ceva nou și interesant și nici nu te plictisești.
Eu am avut chiar azi examen și mi-am propus ca mâine să merg la film. Toți merităm un moment pentru noi din când în când. Altfel cum să dăm randament?
9. Fă-ți curat în cameră. Da, contează și asta. Un mediu plin de dezordine o să ducă la… dezordine. O încăpere curată, ordonată, te ajută să te trezești mai repede și să începi ziua așa cum trebuie. Știi cum se zice, nu lăsa dezordinea de ieri și pentru a doua zi, fie că vorbim despre dezordine sau despre ceva ce am simțit la un moment dat. Fă-ți curat, organizează-ți cărțile, pixurile și caietele. O să îți fie drag să le folosești, mai ales dacă nu vei fi nevoit să sapi după ele printre celelalte lucruri aruncate peste tot.
10. Schimbă-ți perspectiva. Examenele sunt importante, nimic de zis, dar sănătatea ta este și mai importantă. Nu te epuiza pentru o notă de 10, lucrează fix cât poți și nu te demoraliza dacă rezultatele nu sunt fix pe măsură. Cu timpul începi să te perfecționezi pe chestiile astea și e normal ca la început de drum să fii mai stângaci.
Important e să fii conștient că poți mereu mai mult și să nu te lași pe o ureche tot anul, ca la final să turbezi în fața programei pentru sesiune.
Și nu uita să apelezi la Avocatoo atunci când simți că ți-a ajuns toată materia pe care ai tot citit-o pentru examene. Cine știe, poate vei da de vreun articol care să îți schimbe viața, ca de exemplu cel cu sfaturi pentru sesiune sau cel legat de social media și impactul acesteia asupra vieții academice, pentru că niciodată nu strică să observi mai multe moduri de abordare!
Hai, curaj! Din greșeli învățăm. 🙂