Amenzi uriașe pentru cei care parchează pe locurile dedicate persoanelor cu handicap
5 minute • Luana Musi • 04 august 2020
Potrivit Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), în primul trimestru din anul 2020 (până la 31.03.2020) a fost înregistrat un număr total însumând 835.069 de persoane cu handicap neinstituționalizate și un număr total însumând 17.496 de persoane cu handicap instituționalizate. Dacă mă întrebi pe mine, numărul este destul de mare și mi-e greu chiar să vizualizez cât de mult înseamnă asta, dar cred că e timpul să-i respectăm și să-i ajutăm. Una din aceste măsuri se referă să nu mai parchezi pe locurile destinate persoanelor cu handicap pentru parcare.
Campanii și asistență
Cumva oamenii nu înțeleg că locurile destinate persoanelor cu handicap nu reprezintă un beneficiu, ci o necesitate pentru acestea. Au fost multe campanii care au avut drept țintă fix acest subiect „tabu”, dar chiar și așa, efectele au fost minime, pentru că oamenii nu pot respecta ceva ce nu pot înțelege (total greșit!). Un exemplu de campanie este campania „#PeBune?”, care are ca scop eliberarea unui număr cât mai mare de locuri de parcare dedicate celor care au nevoie de ele. Mai mult ca sigur ai văzut și tu panouri prin parcare pe la vreun supermarket cunoscut cu hashtag-ul #pebune?.
Nu zic, poate toți am fost în situația următoare: te grăbești rău de tot (poate îți arde casa, poate ți-a murit peștele în acvariu, poate ai de dat un examen, etc.) și parchezi pe primul loc de parcare fără să te gândești prea mult (care nu ți se adresează tocmai ție). Eh, cum ar spune românul, greșeala e omenească!
Lăsând „gluma” la o parte, persoanele cu handicap nu își doresc să fie în situația asta, ar da oricând locul ăla altcuiva dacă nu ar avea nevoie de el, nu au drepturi mai multe decât tine (ci au nevoie de anumite lucruri care pentru tine par a fi banale și pe care tu le poți face fără asistență specială), deci hai să îi respectăm. Oricine se poate afla în poziția lor, e doar o chestiune de timp sau de împrejurări.
Legea veche vs. Legea nouă
Dar hai să vedem ce spune legea. Potrivit art. 2 alin. 1 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se consideră a fi o persoană cu handicap, acea persoană care, datorită unei afecțiuni fizice, mentale sau senzoriale, este lipsită de anumite abilități de a desfășura în mod normal activități cotidiene. Astfel, o persoană cu handicap trebuie să fie protejată pentru a se putea integra mai bine și mai ușor în societate.
Practic, locurile destinate persoanelor cu handicap au ca scop integrarea lor în societate și asistarea lor pentru a-și putea realiza task-urile zilnice.
Până acum legea prevedea o amendă mult mai mică. Astfel, potrivit art. 99 din OUG nr. 69/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006, fapta (de a parca pe un loc destinat persoanelor cu handicap) se pedepsea cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător.
Mai nou, au fost instituite amenzi mult mai mari. Potrivit Legii nr. 145/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006, art. 17 prevede că fapta se pedepsește cu amendă de la 2000 până la 10.000 de lei, precum și cu ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.
Amenzile acum sunt de la 2.000 până la 10.000 lei + ridicarea mijlocului de tansport de pe locul respectiv de parcare.
Art. 17 Legea 145/2020
De asemenea, constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor celor care ocupă în mod abuziv locurile destinate persoanelor cu handicap, va fi făcută de către agentul de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens, după cum prevede art. 17 al acestei legi.
Pe cine anunți atunci când nu se respectă legea?
Nu există un formular special pe care să îl completezi, însă poți sesiza Poliția prin mai multe modalități. Poți să comunici acest lucru telefonic, pe e-mail, ori chiar completând formularul de contact de pe site.
De asemenea, există și un număr de telefon denumit „telefonul cetățeanului” care poate fi folosit pentru comunicarea mai multor abuzuri, printre altele fiind și parcările neregulamentare. În funcție de sectorul în care locuiești, îl găsești pe site-ul poliției de sector.
În concluzie, amenzile s-au mărit și ar fi bine ca scenariul descris la începutul textului să nu se repete, pentru binele celorlalți și pentru binele tău (sau al portofelului). Da, toți ne grăbim, câteodată suntem leneși (deh, de ce să merg 10 minute în plus?!), câteodată nu suntem atenți, dar în timp ce pentru tine asta nu reprezintă mare brânză, pentru un om lipsit de abilități pur esențiale poate fi o adevărată piedică în a-și realiza treburile de zi cu zi.
Tu ce părere ai despre majorarea amenzilor?
Sursa pozei: Pexels