83889496 2533389823572930 2225645283918741504 n

Andreea Teodorescu: “Ieșirea din zona de confort, socializarea şi lucrul în echipă sunt o parte din limitele depășite, totul cu 100% efort depus.”

9 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 17 august 2020


Pe Andreea am cunoscut-o în urmă cu puțină vreme, pe timpul când realizam videoclipuri în calitate de #povestaș în proiectul c@rte în sate despre care am mai scris și cu altă ocazie. Am apreciat-o pe ea, omul pe care l-am descoperit dincolo de conturile de socializare și am ales să îi iau un mini-interviu pentru că eu cred în ea. Deși este încă în liceu, de mic copil a luat cu ea spiritul civic într-un geamantan și a plecat, oprindu-se în fiecare stație și continuându-și încă drumul cu aceeași energie, de fiecare dată.

Aşadar, Andreea este…

O adolescentă de 17 ani, din Focşani, cu visuri şi aspiraţii profunde, care speră la o lume mai bună şi la mai multe înfăptuiri benefice pentru comunitatea oraşului din care face parte, de ce nu, chiar şi a ţării.

Prima activitate de voluntariat în care a fost implicată, IMPACT

Totul a început în clasa a 5-a, când am intrat la un liceu de elită din oraşul meu. În cadrul liceului, exista şi club de voluntariat, a cărui coordonatoare era mama unor prieteni din copilărie (cu care şi după 15 ani îmi mai petrec timpul liber).

Evident, la vremea aceea nu ştiam ce semnifică noţiunea de voluntariat şi nici nu mă gândeam că după şase ani, acesta mă va defini ca persoană.

Este vorba despre clubul de voluntariat IMPACT, care îngloba mai multe activităţi, de pildă un cenaclu folk, confecţionare de obiecte handmade care se valorificau in cadrul liceului, iar banii strânşi îi donam “Centrului şcolar pentru educaţie incluzivă Mihălceni”. Proiectul care a stat la baza activității clubului, intitulat “Sărbători şi pentru ei’”, consta în aducerea spiritului sărbătorilor, în mijlocul comunității CSEI Mihălceni, fie ele sărbători pascale, ziua copilului, începerea scolii, Crăciun etc. Surâsul lor era neprețuit, iar fericirea pe care o emanau era de vis.

Ce a determinat-o să continue cu implicarea în activităţile de voluntariat

Satisfacţii infinite… fiecare nou proiect în care am păşit aducea o plusvaloare persoanei mele, reuşind să mă ghideze mereu pe un alt drum, din care învăţam ceva nou şi îmi învingeam mici temeri cărora până la momentul respectiv nu le găseam rezolvarea. Desigur, orice problemă vine şi cu o soluţie, iar aceasta, pentru mine, a fost voluntariatul.

Ieșirea din zona de confort, deschiderea de noi orizonturi, socializarea şi lucrul în echipă sunt o parte din limitele depășite, totul cu 100% efort depus, ceea ce a garantat reușita deplină a taskurilor atribuite.

Plusuri pentru voluntariat?

Personal, după cum am menţionat mai sus, consider că mă defineşte. Voluntariatul, pentru fiecare om pe care îl practică reprezintă o schimbare novatoare şi plină de entuziasm asupra vieţii sale. Ne schimbă ca indivizi şi ne dăm seama atât de plusurile, cât şi de minusurile societăţii din care facem parte.

Voluntariatul, deşi se defineşte prin lucru în echipă, poate să te dezvolte ca individ, fapt care este vital în maturizarea noastră. Lucrul în echipă ne poate dezvolta creativitatea, abilităţile de comunicare, asertivitatea, solicitudinea şi empatia, într-un mod armonios.

Ce au oferit celelalte proiecte de voluntariat

Cum spuneam, am început cu „IMPACT’’, club în care am activat timp de patru ani.

Începând cu primul an de liceu, am fost admisă în clubul „Interact Varana Focsani”. Sub egida acestui club se desfășoară activități și proiecte socio-culturale și cu caracter umanitar, promovând, pe această cale, educația, creșterea nivelului sănătății prin sport, îmbunătățirea calității mediului și, în general, valorile fundamentale ale societății. Şi din această organizaţie am avut ce învăța, atât de la membri, cât şi de la coordonatorul grupului nostru care mi-a demonstrat că şanse sunt la tot pasul, dar ca să le valorificăm, trebuie să avem şi o pregatire pe măsura oportunităţilor.

Vreau să fiu antreprenor

O altă organizație din care am făcut parte, respectiv „Vreau sa fiu antreprenor”, mi-a oferit posibilitatea de a activa și a ma dezvolta mai mult pe latura profesională. Specificul acestei organizații constă în managerierea de mici proiecte antreprenoriale (editare de ghid antreprenorial, organizare de seminarii cu diverse teme socio-economice, etc) la nivelul de dezvoltare al elevilor din liceu, posibili viitori tineri antreprenori. Această organizație m a ajutat să îmi depășesc temerea de a vorbi în public și mi-a dezvoltat abilitățile de negociere, prezentare și susținere a proiectelor cât și a organizaţiei, atât în rândul antreprenorilor locali, cât și a autorităților județului nostru.

C@rte in sate, proiect cultural

Un alt proiect de suflet din care fac parte este ”C@rte in sate”. Proiectul are ca scop promovarea culturii și a educației în comunitățile defavorizate din județul nostru, Vrancea. Cu această ocazie, am descoperit ca societatea nu oferă aceleași șanse copiilor la educație.

Am rămas profund marcată de situaţia copiilor care, deşi se arătau dornici de mai multă informaţie, le era inaccesibilă, fie din cauza situaţiei materiale precare, a inculturii părinţilor, sau chiar a cadrelor didactice care erau depăşite din punct de vedere al suportului didactic. Prin proiect le am adus energia, curajul și imboldul de a visa la un viitor mai bun, cât și modalitatea prin care și-l pot asigura.

Astfel, le am arătat copiilor din satele vrâncene ce le poate oferi pasiunea pentru citit, deschizându-le apetitul prin ateliere de lectură punându-le la dispoziție o bibliotecă mobilă, totul cu implicarea povestașilor inimoși al lui Cărţilă.


Citeste si O nouă titulatură: povestaș la ‘c@rte în sate’, proiect cultural din județul Vrancea in care s-au implicat si voluntarii de la Avocatoo 🙂

Vrancea Trophy, eveniment sportiv

Un alt „skill’’ dobândit constă în organizarea de evenimente sportive. Această oportunitate mi-a fost oferită prin participarea, ca voluntar, la organizarea celui mai mare turneu internațional de tenis, din judet, „Vrancea Trophy”.

Holistic, proiect educaţional

Începând din primavara acestui an, fac parte dintr-un nou proiect de educaţie, “Holistic”. Atât pentru mine, ca voluntar, cât și pentru contributorii și cursanţii noştri, este o provocare, un nou început, o cale spre educaţia nonformală mai puţin cunoscută și abordată în județul nostru. Acest proiect m-a îndemnat să gândesc ”în afara cutiei” de multe ori, reuşind, ca și în celelalte proiecte, să mă provoace, să gasesc noi pasiuni, şi, în final, să învăț lucruri noi şi utile.

Boovie sau un festival de book-trailere

Nu în ultimul rând, am fost voluntară, anul trecut, la festivalul naţional de book-trailere “Boovie”, care mi-a demonstrat că dacă vreau să dezvolt o nouă rutină, care să mă şi organizeze ca persoană, se poate, doar cu o nouă schimbare, răbdare şi încredere în ceea ce fac. Timp de trei zile, de dimineaţă pană seara târziu, eram trup şi suflet acolo, alergând, împreună cu alţi voluntari, contribuind la succesul și acelei ediții a festivalului. De asemenea, nu pot uita satisfacţia avută la sfârșitul festivalului, urmare a feedback-urilor pozitive primite.

O carte care inspiră

Citesc mult și diversificat de la beletristică până la romane istorice autobiografice, SF, psihologie și dezvoltare personală.

Dar cel mai mult mă inspiră oamenii-carte, oameni de la care am ce învață, oameni care mă fascinează prin vocabular, elocință, spirit de combativitate, argumentare, oameni cu o poveste de viață interesantă și frumos prezentată, oameni ce transmit lecții de viață prin tot ceea ce fac și spun. Aș aminti, cu mare drag, respect și considerație de mama, bunicul meu şi de profesoara mea de limba și literatura română din gimnaziu.

Mă inspiră, deseori, cărțile lui Dominique Loreau, autoare franceză stabilită de peste 20 de ani în Japonia, care a reușit o armonioasă îmbinare între minimalismul japonez și știința de a trăi (”savoir vivre”-ul francez), adică a știi și a trăi, bucurându-te de viață în simplitate (spirituală,benevolenţă, modestie etc).

O viitoare carieră de jurist este luată în considerare

La o ședință de consiliere vocațională la care am participat, împreună cu toți colegii, în clasa a 8-a, rezultatul la o evaluare a fost 50-50. Mi s-a spus că m-as descurca atât pe științele exacte, cât și pe cele umane.

Avându-l ca model inspirational pe bunicul meu (unul dintre oamenii-carte de care aminteam) care a lucrat în magistratură, mi-ar face placere să îi pot calca pe urme și să transpun în fapte, prin meseria pe care aș practica-o zi de zi lecțiile de viață pe care mi le-a transmis.

Consider că acest aspect m-ar împlini atât pe plan personal, cât și pe cel profesional, deoarece mă consider un om corect, integru moral și spiritual, argumentat și implicat.

Un gând bun pentru cititori…

Să creadă în forțele proprii, să nu înceteze să se autodepășească, iar fiind încrezători cu siguranță și-ar reduce gândurile negative, prin care își șterg orice urmă de bucurie, creativitate, libertate sau aspirație la ceva mai bun față de ceea ce au acum.

Unul dintre oamenii care ia parte la o schimbare a societății în care trăiește ești tu. Cum ar arăta ea dacă s-ar implica mai mulți?

Cu mâna pe inimă, pot spune, din proprie experiență, că treaba se poate face și cu puține persoane, categoric implicate și devotate, reușind să dea tot ce au mai bun pentru satisfacția și mulțumirea societății din care fac parte.

Mai bine dăm totul și suntem puțini, decât să dăm, din puterea noastră, cu jumătăţi de măsură și să fim mulți, iar treaba să fie neterminată. Consider că lucrurile se pot face ori de top, ori deloc, iar cale de mijloc niciodată nu va exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *