castiguri criptomonede

Câștiguri din criptomonede: cum declari impozitul dacă ai făcut profit din tranzacții în 2020?

11 minute • Andrei Tercu • 04 aprilie 2021


Acest articol este primul dintr-o serie care va dezbate un subiect de actualitate, asupra căruia am primit numeroase întrebări din partea cititorilor noștri – criptomonedele. Cum se impozitează, ce declari, cum declari, la ce trebuie să fii atent, cine și cum îți blochează conturile și alte întrebări pe care le ai.

Investitorii români fac tot mai multe tranzacții cu criptomonede, iar legislația din România este destul de complexă și, desigur, extrem de neclară pentru un profan, astfel că ne-am gândit să începem cu prezentarea modalității de impozitare a câștigurilor. Așadar, ce faci în 2021 dacă ai avut câștiguri din criptomonede anul anterior?

Ce aduce nou 2021 cu privire la câștiguri din criptomonede?

În prima parte a acestui articol vom trece prin diverse modificări ale legislației fiscale sau ale procedurii aferente, care au avut loc anul trecut sau în anul în curs (până pe 26 martie 2021) cu privire la impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Majoritatea acestor modificări a fost preluată în diverse informări sau articole de presă sau de site-uri de știri și astfel trebuie clarificată relevanța acestora pentru subiectul nostru.

Noul termen de depunere. La sfârșitul anului trecut au fost introduse mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care și un nou termen de depunere a declarației unice (formularul 212). Începând cu anul curent (pentru anul 2020) declarația trebuie depusă până la data de 25 mai a anului următor celui în care se obțin veniturile. Tot până la acest termen trebuie efectuată și plata impozitului.

Pe scurt, dacă ai avut câștiguri din criptomonede în 2020 va trebui să depui declarația unică până pe 25 mai 2021 și să plătești impozitul datorat până la această dată. Dacă ți se pare că mai e timp, ei bine, ar trebui să începi să te pregătești, pentru că e posibil să-ți prinzi urechile pe alocuri.

Formular actualizat. În prima parte a lunii ianuarie ANAF a și actualizat formularul declarației unice, care se poate găsi pe website-ul instituției (poți vedea formularul aici + anexa aici). Totuși din perspectiva declarării câștigurilor din criptomonede nu sunt modificări relevante; deci declarația se va completa similar cu anul trecut. Însă dacă este pentru prima oară când completezi o asemenea declarație unică sau vrei să fii sigur că o faci corect, scrie-ne și te îndrumăm pas cu pas.

Bonificații. În formularul 212 a fost păstrată secțiunea de bonificații, mai precis reduceri ale impozit pentru plata la scadență (a se vedea Cap. I, secțiunea 9), dar până la această dată acestea nu au fost anunțate. Totuși dacă ne raportăm și la situația de anul trecut, acestea au fost anunțate în apropierea termenului de depunere.

Salariul minim. Începând cu 13 ianuarie 2021 a fost majorat și salariul minim brut garantat în plată la 2.300 lei brut față de 2.230 lei cât a fost anul trecut și inclusiv până pe 12 ianuarie 2021. Acest salariu minim garantat la plată va fi utilizat la calcularea plafonului pentru plata contribuțiilor sociale aferente veniturilor estimate a fi obținute în anul curent (și anume, Cap. II din declarație). Din prisma câștigurilor din criptomonede, nu are nicio aplicabilitate, deoarece veniturile din alte surse nu intră în categoria de estimare pentru 2021.

Anularea accesoriilor fiscale. Pe 26 martie 2021 a fost publicată o ordonanță de urgență (și anume OUG 19/2021) prin care se va continua aplicare acestei măsuri prin prorogarea termenului de depunere a cererii de anulare de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022. Astfel, contribuabilii vor putea beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale (cum ar fi dobânzile și penalitățile), cu condiția plății debitelor principale și a îndeplinirii celorlalte criterii menționate în legislație.

Această facilitate a fost introdusă anul trecut prin OUG 69/2020 și acoperea obligații fiscale cu scadența sau termenul de plată până la 31 martie 2020.

În opinia noastră această facilitate poate fi utilizată în cazul în care trebuie efectuate corecții pentru anii trecuți (obligații cu scadență înainte de 31 martie 2020), prin depunerea unor declarații rectificative. În această situație, după depunerea declarației rectificative se va efectua plata și se poate accesa facilitatea prin depunerea cererii de anulare a accesoriilor.

Separat, o altă posibilitate de accesare a acestei facilități este în cazul în care se constată existența unor obligații fiscale restante care aveau termenul de plată înainte de 31 martie 2020.

Ce facem așadar cu impozitul pe venit?

Câștigurile obținute din tranzacționarea criptomonedelor (monedă virtuală) sunt încadrate drept venituri din alte surse. Astfel, persoanele fizice care obțin câștiguri trebuie să plătească impozit de 10% asupra diferenței pozitive dintre prețul de vânzare şi prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției (mai precis, comisioane plătite pentru intermedierea tranzacției de vânzare, etc.).

Spre exemplu: ai cumpărat în ianuarie 2020 crypto de 1000 euro, iar comisionul este de 10 euro, deci prețul de achiziție este 1.010 euro. Le vinzi în septembrie 2020 la un preț de 2.000 euro, iar comisionul este de 20 de euro. Câștigul tău va fi: 2000 euro – 1.010 euro – 20 de euro = 970 de euro, iar cu privire la această sumă vei plăti un impozit de 10%, adică de 97 euro (Notă: Bineînțeles că impozitul îl vei plăti numai în lei, după cum prezentăm mai jos).

Totuși, câștigul sub nivelul de 200 lei per tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească suma de 600 de lei. Plafonul neimpozabil de 200 lei este condiționat și nu mai are relevanță dacă se depășește suma de 600 lei, spre deosebire de un alt caz reglementat de legislația fiscală (impozitul din premii) unde legiuitorul a introdus un plafon fix per fiecare tranzacție.

Așa că dacă te gândești că scoți sume mici pentru că nu bate la ochi și nu trebuie să le declari la impozit, lucrurile nu stau chiar așa. Dacă ai depășit într-un an 600 de lei din toate aceste ”mici tranzacții”, trebuie să le declari.

Cu privire la modalitatea de determinare a câștigului sau mai bine spus a momentului când acesta trebuie stabilit, nu au fost aduse modificări față de momentul 2019 când a fost introdusă explicit impozitarea monedelor virtuale în legislația fiscală românească. Astfel, considerăm, la modul general, că orice tranzacție al cărei rezultat consemnează un câștig pentru persoana fizică reprezintă o operațiune impozabilă.

În următorul articol din această serie vom reveni cu exemple privind momentul determinării câștigului, cât și cu privire la conversia sumelor exprimate în monede virtuale. Astfel, vă rugăm să ne adresați întrebările voastre cu situațiile practice întâlnite pe email la crypto@avocatoo.ro sau în comentariile de mai jos și le vom acoperi, pe cât posibil, în acest nou articol.

După cum menționam în prima parte a articolului, câștigul din tranzacționarea monedelor virtuale pentru anul 2020 se include în declarația unică (formular 212) care trebuie depusă, iar impozitul pe venit aferent plătit, până pe 25 mai 2021. Așadar, dacă ai câștiguri din criptomonede, mai ai puțin timp să te pui la punct cu un consultant fiscal.

Cum plătim impozitul pe câștiguri din criptomonede?

Plata nu e chiar atât de complicată, pentru că aparent poți plăti cum vrei tu, dar nu și cu crypto (ironic, nu?).

În primul rând, trebuie menționat că impozitul trebuie achitat în lei. Separat, plata se poate efectua în numerar la trezorerie, prin transfer bancar în contul unic disponibil “Sume reprezentând impozit pe venit şi contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”, cât și online cu cardul, din SPV direct pe Ghiseul.ro. Această ultimă opțiune a fost implementată de ANAF anul trecut și pe site-ul lor se găsesc instrucțiunile aferente.

Unde depunem declarația?

Este evident că atunci când vorbim de câștiguri din criptomonede trebuie să vorbim corelativ și de o declarație. Norocul nostru că este unică și că se poate depune și online.

Declarația se poate depune electronic (pe site-ul e-guvernare.ro) în cazul în care aveți o semnătură electronică calificată sau prin SPV (Spațiul Privat Virtual). Și pentru acest an a fost păstrată posibilitatea de depunere pe format hârtie la sediul organului fiscal (deși puțin mai dificil în acest moment) sau prin poștă (cu confirmare de primire).

Atenție! Semnătură electronică nu înseamnă să pui o semnătură în Adobe Sign sau ceva asemănător și nici DocuSign sau PandaSign sau alte asemenea. În România avem doar 5 furnizori de semnături electronice, respectiv TransSped, CertSign, DigiSign, AlfaTrust și Centrul de Calcul.

Trebuie menționat că în cursul anului trecut procedura privind SPV a fost simplificată pentru a permite accesul la acesta și fără nicio interacțiune fizică la ghișeu. Persoanele fizice care nu dețin un certificat digital calificat pot solicita înregistrarea şi pe bază de nume de utilizator şi parolă. Autentificarea, pentru care înainte era necesară prezența la un sediu ANAF, a fost înlocuită de o autentificare în mediul electronic, în baza unor documente emise de Ministerul Finanțelor Publice şi/sau ANAF.

Dar am înțeles că mai am și niște contribuții sociale de plătit

Pentru veniturile din transferul de monedă virtuală nu se datorează contribuție de asigurări sociale (CAS), deoarece au fost incluse în categoria veniturilor din alte surse.

Totuși se va datora contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă ați realizat venituri, în anul precedent, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară; mai precis, 26.760 lei pentru anul 2020 (când salariul minim garantat la plată a fost de 2.230 lei).

Acest plafon de 12 salarii minime poate fi atins fie în mod individual (doar din venituri din alte surse), fie însumând mai multe categorii de venituri, cum ar fi venituri din activități independente, investiții, drepturi de proprietate intelectuală, dividende, chirii sau activități agricole.

Spre exemplu: dacă din tranzacțiile crypto și din alte venituri (nu și salarii) ai făcut sub 26.760 lei în 2020, nu plătești CASS. Dacă ai făcut peste, vei plăti CASS în cuantum fix.

Astfel, CASS pentru anul 2020 va fi în cuantum fix de 2.676 lei (10% x 26.760 lei).

Declararea se va efectua tot prin declarația unică (formular 212), similar cu impozitul pe venit; ceea ce se aplică și pentru detaliile / modalitate de plată.

Veniturile din crypto nu sunt chiar așa criptografice

Veniturile din criptomonede, mai exact din câștigurile pe care le faci, nu sunt foarte greu de determinat dacă știi exact baza legală și modalitatea de calcul.

Chiar dacă poate părea destul de SF, pentru că este un domeniu nou, pe scurt, e bine să știi că:

  • trebuie să fii atent la prețul de achiziție, prețul de tranzacționare, precum și toate celelalte comisioane pe care le ai pe parcurs
  • depui o declarație unică până pe 25 mai
  • tot până pe 25 mai 2021 plătești și impozitul datorat, astfel riști să primești dobânzi și penalități
  • în funcție de cuantum, vei putea plăti CASS sau nu

Ai nelămuriri sau întrebări cu privire la modalitatea în care trebuie să-ți declari veniturile sau acele câștiguri obținute din criptomonede? Scrie-ne mai jos în comentarii. Vrei să fii sigur că-ți completezi și declari veniturile conform legii? Scrie-ne pe crypto@avocatoo.ro și te asistăm pas cu pas.

Photo by Worldspectrum from Pexels

10 răspunsuri

  1. Salutare!

    Foarte fain articolul, multumim. As avea cateva intrebari totusi:

    1. Se pot declara pierderile?
    2. Exista platforme in strainatate (ex eToro) care tranzactioneaza monezi diferit de tranzactiile crypto traditionale. Nu se detine moneda propriuzis, in acest caz sunt considerate derivate acele tranzactii cu cryptomonede?
    3. Se cumuleaza pierderile din crypto cu castigurile din actiuni? Ex. am castigat 1000e din actiuni dar am pierdut 1000e la crypto – asta inseamna ca se anuleaza castigul cu pierderea? Sau am de platit 100e impozit pe castigul la actiuni?

    Multumesc,
    Paul

    1. Salut Paul,
      Multumim pentru intrebari. Le vom include printre punctele discutate in al doila articol al seriei noastre.
      Andrei

    2. Da, se pot declara si pierderiile, atunci cand vei retrage in cash. Se aplica metoda FIFO in declaratii. Aceste pierderi le poti folosi pentru a scadea din profit timp de 5 ani de zile.

      2. Acele platforma oferta doar o moneda de tip stablecoin, precum este Tether. (1$ = 1 USDT). adica nu retragi efectiv banii catre contul tau.

      3. Nu se cumuleaza nimic, ba mai mult decat atat, declaratiile sunt diferite.

  2. Buna ziua!

    O intrebare, va rog frumos, daca se poate. Din ce inteleg, sunt deductibile doar comisioanele aferente vanzarii de cripto, nu si cele de la achizitie, insa in exemplu sunt deduse si cele pentru achizitie. Imi puteti clarifica daca sunt deductibile si comisioanele aferente achizitiei de crypto?

    Multumesc frumos!
    Simona

    1. Buna Simona,
      Intr-adevar referinta din lege este pentru deducerea comisioanelor de la vanzare. Totusi in opinia mea ar trebui considerate si cele de la momentul achizitiei (daca este cazul).

  3. Buna ziua
    Se stie ceva si de castigurie obtinute din crypto prin minarea acestora
    Se plateste vro taxa, si daca da cum .
    Va multumesc

  4. Buna,

    In cazul in care decid investirea in crypto si fiat in 2021, fac stock picking dar si cumpar pe termen lung insa indiferent de activitate nu transfer nimic si profitul il reinvestesc in continuare timo de 3-4 ani.dupa incheierea unui an este necesar completarea declaratiei si achitarea Cas-ului sau se poate face la final dipa cei 4 ani in momentul in care transfer banii in contul curent?
    Multumesc

  5. Salut,

    Am si eu o intrebare va rog : cum, sau mai bine zis cand se poate considera ca am facut profit ?

    Situatia 1: Cumpar BTC in Ianuare de exemplu la 1000 euro / BTC (valoare nereala doar de dragul unui calcul simplu) iar acesta creste in valoare pana in decembrie, cand va costa 10000 euro de exemplu. Nu ating in niciun fel acesti BTC de pe platforma, nu-i tranzactionez, nu-i vand, doar ii tin pe paltforma. Se considera ca am facut profit 9000 euro si trebuie sa-l declar si sa-l impozitez ? Teoretic eu nu le vand, le pastrez asa cum sunt in portofoliu de pe platforma de trading. Trebuie sa declar acest “profit” ?

    Situatia 2: decid totusi sa vand BTC si sa-i schimb in stablecoins de exemplu, dar din nou ii tin pe platforma sau poate chiar intr-un portofel electronic fizic. Teoretic am vandut BTC deci s-ar putea considera profit ? din nou, stablecoins obtinuti astfel raman pe platforma sau in portofelul electronic, deci nu ii retrag nici in contul meu de euro de la banca mea, nici cash la bancomat. In acest caz, se considera ca am facut profit si trebuie sa declar si sa paltesc impozit ?

    Situatia 3: Cumpar in 2021 crypto printr-o investitie majora, apoi nu vand si nu ma ating de ei in niciun fel timp de 5 ani, deci practic investesc pe termen lung. Trebuie sa declar in fiecare din cei 5 ani ce “profit” am facut in cazul in care valoarea crypto-ului cumparat creste an de an ? Sau doar la sfarsitul celor 5 ani cand decid sa retrag castigurile ?

    Va multumesc !
    AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *