creators collective fDI2jIK16LU unsplash scaled e1600929096612

Ce beneficii legale ai dacă donezi sânge?

15 minute • Lia Popescu • 24 septembrie 2020


Articolul de mai jos nu va fi despre condițiile medicale pe care trebuie să le îndeplinești când donezi sânge, ci despre drepturile tale atunci când o faci.

Știi sentimentul ăla când te întorci seara acasă și îți dai seama că astăzi ai salvat 3 vieți? Dacă știi la ce mă refer, atunci ți se va părea cunoscut și următorul text:

Dreptul de a dona sânge, care îți este recunoscut încă de la vârsta de 18 ani (la fel ca dreptul de a vota, pe care sper că îl vei exercita în acest weekend), nu vine singur, ci la pachet cu alte 6 drepturi foarte importante, despre care vom discuta în continuare.

Ce e important să știi dacă vrei să donezi sânge?

Din punct de vedere legal, două principii sunt importante pentru donatorul de sânge.

În primul rând, donarea de sânge este un act voluntar, anonim și neremunerat.

Astfel, respectarea dreptului la integritate fizică impune ca proceduri medicale precum transplantul de organe și donarea de sânge să se facă numai cu exprimarea consimțământului expres al donatorului. Totuși, chiar și dacă acest consimțământ ar fi oferit în sensul afișării numelui donatorului, iar beneficiarul unității de sânge ar dori să afle cine este persoana care l-a ajutat, acest fapt nu ar fi posibil deoarece identitatea donatorului este confidențială.

În plus, a accepta benevol să ți se extragă o cantitate de sânge din organism, pentru folosirea la viitoare transfuzii, este un act profund intim, privat, fundamentat pe o atitudine altruistă a donatorului ce nu poate fi „răsplătită” prin oferirea unei remunerații. Un alt motiv pentru care donarea de sânge este neremunerată îl reprezintă concluzia multor studii medicale conform căreia donatorii neremunerați reprezintă cel mai sigur şi sănătos grup de donatori, deoarece rata bolilor transmisibile prin sânge se află în rândul acestora la cota cea mai mică (conform Ghidului Donatorului de Sânge, realizat de Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge).

În sensul acestei ultime idei s-a conturat un alt principiu esențial conform căruia activitatea de transfuzie sanguină este de tip nonprofit, donarea de sânge și componente sanguine umane realizându-se doar în acest cadru.

Instituțiile de profil ce realizează și controlează această activitate sunt numai cele autorizate de lege și sunt instituții publice. Prin urmare, destinatarii unităților de sânge sunt aleși de către personalul acestor instituții, alegere făcută numai în funcție de situația critică a pacientului. Indiferent de caracterul privat sau public al instituției unde este internat pacientul, de starea sa materială, de costul serviciilor medicale plătite, criteriul necesității transfuziei este singurul avut în vedere, activitatea de donare fiind de tip nonprofit.

Cu ajutorul aplicației Donorium te poți programa online la 15 centre din țară ca să donezi sânge, doar cu ajutorul unui cod de QR și câștigi puncte și alte beneficii. Donarea de sânge nu a fost niciodată mai ușoară.

donezi sânge donorium

Ce drepturi ai când donezi sânge?

Drepturile pe care le vom aborda în continuare sunt menite să confirme starea de sănătate deplină a donatorului, atât înainte, cât și după recoltarea de sânge.

Este important de reținut că beneficiile legale ale donatorului îi sunt recunoscute în scopul facilitării procesului de donare de sânge și nu pot fi interpretate ca o „răsplătire” a efortului depus.

1. Dreptul de a fi informat

Personalul medical și administrativ al centrului local sau județean de transfuzie sanguină este obligat să îți ofere informații despre întreaga procedură urmată. Mai mult decât atât, nu vei putea dona dacă nu vei îndeplini condițiile de admisibilitate, pe care medicul trebuie să ți le pună în vedere, ca mai apoi să le verifice. Dacă se va constata neeligibilitatea ta ca donator de sânge, medicul are obligaţia să stabilească excluderea definitivă sau temporară de la donare și să îți explice motivele care au condus la decizia luată.

Tu, în orice moment, poți adresa întrebări angajaților centrului de transfuzie sanguină referitoare la recoltarea de sânge. La prima donație, atenția și întrebările mele erau direcționate către fiecare ac și fiecare echipament care era utilizat: de la tensiometru, la calculatorul care îmi procesa testele efectuate, până la kit-ul steril care îmi recolta sângele. E firesc să întrebi dacă sunt dezinfectate toate aceste echipamente medicale.

Mai mult decât atât, în contextul actual, te încurajez să întrebi personalul centrului de transfuzie sanguină care sunt măsurile speciale de protecție luate în scopul prevenirii răspândirii virsului SARS-COV-2 – siguranța și sănătatea donatorilor trebuie să rămână pe primul plan.

În cadrul scurtelor incursiuni în cabinetele medicilor de la centrul de transfuzie, câteva dintre întrebările puse de mine au fost:

  • dacă alimentația vegetariană sau vegană mă împiedică să donez (nu!),
  • dacă mai pot dona sânge după ce îmi voi face un tatuaj (după 6 luni, da!) sau
  • dacă îmi pot dona mie sânge în viitor, având în vedere că, în cazul unei posibile transfuzii, nu aș putea primi sânge decât de la cineva cu aceeași grupă (da!).

Așadar, ai dreptul să primești, pe tot parcursul procedurii de selecţie ca donator de sânge, explicaţii privind scopul și modalitatea de desfășurare a interviului şi a testelor care ți se efectuează!

2. Dreptul de a primi gratuit rezultatele testelor efectuate

Pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de admisibilitate și pentru a garanta că donarea de sânge este safe pentru tine, câteva teste vor fi realizate înainte și simultan cu recoltarea sângelui.

Testele efectuate înainte de recoltarea sângelui sunt teste de imuno-hematologie și vizează hemoglobina, grupa de sânge, tipul Rh-ului, precum și indicele glicemic. Rezultatele acestor teste se obțin pe loc, astfel că ele vor determina posibilitatea ta de a dona sânge în acea zi.

Testele efectuate simultan cu recoltarea sângelui verifică depistarea agenților sau bolilor transmisibile prin sânge, precum:

  • bolile hepatice (ALT/GPT),
  • hepatita C (Ag/Ac anti-HCV),
  • hepatita B (Ag HBs),
  • leucemia cu celule T (Ac. anti HTLV I/II),
  • sifilisul (Serologia sifilisului) sau
  • HIV (Ag/Ac anti-HIV I/II).

Rezultatele acestor teste se obțin ulterior recoltării sângelui, iar, dacă se detectează vreo anomalie, punga de sânge este marcată ca fiind neconformă, iar tu vei fi înștiințat despre aceasta printr-o scrisoare recomandată. Corespondența rămâne cu caracter confidențial. În plus, în acest caz, ai dreptul de a primi consiliere din partea unei persoane responsabile desemnate în acest scop.

Cu privire la toate aceste teste efectuate atât înainte, cât și simultan cu recoltarea sângelui, tu ai dreptul, la cerere, să primești un buletin de analiză cu rezultatele lor.

Useful fact: Dacă donezi la Centrul de Transfuzie Sanguină București, poți accesa aceste rezultate online, în baza CNP-ului și a unui cod unic (pe care îl primești la fiecare donare de sânge).

3. Dreptul de a efectua anual și gratuit un examen radiologic pulmonar și un examen biologic extins (dacă donezi regulat)

Dacă ai conștientizat deja cât de important este să donezi sânge, mai ales în perioada aceasta, și ești determinat să donezi regulat, află că te așteaptă anual un set de analize utile pentru care nu mai trebuie să plătești.

Ca să fii donator de sânge cu donări regulate, trebuie să te încadrezi în categoria de persoane care au donat sânge în ultimii 2 ani cu respectarea intervalului minim permis între două donări consecutive în cadrul aceluiaşi centru de transfuzie.

Donatorii de sânge cu donări regulate au dreptul să efectueze anual, gratuit, un examen radiologic pulmonar şi un examen biologic extins, la recomandarea instituţiei de profil unde sunt înregistraţi ca donatori. Te sfătuiesc să întrebi la centrul de transfuzie sanguină despre ce include acest examen biologic extins, putând varia de la centru la centru. În București, poți vedea aici care sunt aceste analize incluse.

Mai mult decât atât, dacă medicul va considera necesar, vei putea beneficia și de un examen cardiologic în vederea depistării unor eventuale afecţiuni care ar contraindica donarea de sânge.

Donarea de sânge în mod regulat ajută, în general, la reducerea supraîncărcării cu fier în organism, fiindcă nivelul de fier va scădea ca urmare a recoltării sângelui. Totuși, există cazuri în care se poate ajunge la un deficit de fier sau un sindrom anemic în urma donărilor repetate de sânge, situație în care poți fi beneficiarul unui tratament substitutiv cu fier, gratuit, la recomandarea medicului.

4. Dreptul de a primi 7 tichete de masă

Dar ce înseamnă că ai 7 tichete de masă? În prezent, tichetele de masă primite în urma donării de sânge pot fi folosite pentru achiziționarea de produse alimentare în valoare aproximativă de 60 lei. În București, îți pot spune că valoarea exactă a tichetelor primite este de 66,99 lei, dar poate varia în funcție de centrul de transfuzie sanguină la care ești donator.

E important să știi că tichetele de masă se eliberează la cerere. Din experiența proprie, ele sunt pregătite pentru tine imediat după donarea de sânge, la contabilitate sau la secretariat (în cadrul centrului de transfuzie) – trebuie doar să te duci să le ridici.

Există 3 situații în care nu îți vor fi eliberate tichetele de masă:

  1. dacă nu efectuezi o donare completă (de exemplu, nu te simți bine în timpul recoltării de sânge și ceri întreruperea donării);
  2. dacă faci o autotransfuzie (autotransfuzia presupune prelevarea sângelui tău pentru a-ți fi transfuzat ulterior în timpul unei operaţii);
  3. dacă încalci legislația în vigoare din domeniu în timpul actului de donare (de exemplu, nu ai declarat factorii de risc cunoscuți).

Te interesează și ce nu poți face cu aceste tichete de masă, fiindcă există utilizări ale acestora care îți sunt interzise:

  1. nu poți utiliza tichetele pentru a cumpăra alte produse decât cele alimentare;
  2. nu poți primi restul de bani la tichetul de masă dacă el are o valoare mai mare decât suma produselor achiziționate (de exemplu, dacă te costă 15 lei o cafea la Starbucks și tichetul tău e în valoare de 9,57 lei, va trebui să plătești cash cau cu cardul restul de 5,43 lei);
  3. nu poți comercializa tichetele de masă.

5. Dreptul la o zi liberă

Dacă ești angajat (cu carte de muncă), când donezi sânge ai dreptul să primești, la cerere, pentru o donare efectivă, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, dovedită printr-o adeverință de la centrul de transfuzie sanguină.

Dacă esti elev, student sau militar, când donezi sânge ai dreptul la o zi scutire de frecvență, tot în ziua donării, pentru respectiva donare efectivă, dovedită printr-o adeverință de la centrul de transfuzie sanguină.

Din nou, din experiența proprie, la contabilitate sau la secretariat te vor întreba, după donarea de sânge, dacă ai nevoie de această adeverință și ți-o vor elibera pe loc.

6. Dreptul la o reducere, respectiv o decontare a cheltuielilor de transport în comun

Aici există două premise:

  1. te-ai deplasat din localitatea unde îți ai domiciliul sau reședința (în CI) ca să donezi sânge în altă localitate, unde își are sediul centrul de transfuzie la care ai donat;
  2. te-ai deplasat în cadrul aceleiași localități pentru a dona sânge, fiindcă localitatea unde îți ai domiciliul sau reședința este localitatea unde își are sediul centrul de transfuzie la care ai donat.

În prima situație, vei avea dreptul la decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării, la cerere (de exemplu, vei primi echivalentul biletului de autobuz pentru ruta Otopeni – București, dus-întors).

În a doua situație, vei beneficia de o reducere de 50% la următorul abonament de 30 zile pentru respectivul mijloc de transport în comun, la cerere (de exemplu, vei plăti numai jumătate din prețul abonamentului de luna viitoare de la Metrorex).

Experiența mea legată de adeverința pentru ziua liberă se aplică și aici – la contabilitate sau la secretariat te vor întreba, după donarea de sânge, dacă ai nevoie de această decontare, respectiv reducere la cheltuielile de transport în comun, și ți-o vor elibera pe loc.

Ai grijă la…

Ai o responsabilitate mare înainte să donezi sânge – să fii atent la tot ce completezi în chestionarul donatorului de sânge!

În acest chestionar îți sunt puse întrebări esenţiale pentru stabilirea profilului tău de donator. Răspunde cu sinceritate la întrebările din chestionar şi de la interviul ulterior, fiindcă ajuţi cadrele medicale la identificarea riscurilor pe care le pot implica donarea şi transfuzia, cum ar fi transmiterea unor boli, sau chiar riscuri ale sănătăţii tale.

Nedeclararea intenţionată de către donator a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc cunoscuţi, după prealabila informare în cadrul examenului medical, constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Știai că prin intermediul aplicației Donorium, dacă sunteți minim 30 de oameni, se deplasează o unitate mobilă la tine ca să donezi sânge?

În concluzie

Fiecare donator de sânge informat își cunoaște și își exercită cele 6 drepturi:

  1. Dreptul de a fi informat
  2. Dreptul de a primi gratuit rezultatele testelor efectuate
  3. Dreptul de a efectua anual și gratuit un examen radiologic pulmonar și un examen biologic extins (dacă donezi regulat)
  4. Dreptul de a primi 7 tichete de masă
  5. Dreptul la o zi liberă
  6. Dreptul la o reducere, respectiv o decontare a cheltuielilor de transport în comun

Însă beneficiile pe care le ai ca donator de sânge nu se rezumă la beneficiile legale. Corpul tău își dă un scurt restart de fiecare dată când donezi sânge, astfel că:

  • imunitatea organismului creşte;
  • rezistenţa organismului la şocuri creşte;
  • se reduce riscul de cancer, infarct şi accident vascular cerebral;
  • scade nivelul de fier din organism (prezenţa fierului în cantităţi mari poate duce la creşterea colesterolului şi la boli cardiovasculare);
  • la bărbaţii care donează sânge de cel puţin 3 ori pe an se poate reduce riscul unui infarct cu până la 50%.

Te încurajez să încerci să donezi sânge, dacă nu ai făcut-o până acum, și să revii la centrul de transfuzie sanguină o dată la 2-3 luni.

Dacă ai avut COVID-19 (și te-ai vindecat), poți dona plasmă pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile de ATI. Un scurt filmuleț informativ despre procedura de donare a plasmei convalescente poți găsi aici și hotărârea Institutului Național de Hematologie Transfuzională de aprobare a procedurii o poți găsi aici.

Sângele nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs şi nu poate fi obţinut decât prin bunăvoinţa ta.

Resurse utile pentru un donator de sânge învățăcel sunt:

Legislație utilizată:

  • Legea nr. 282 din 5 octombrie 2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice;
  • Hotărârea nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge;
  • Ordinul nr. 441 din 12 martie 2007 pentru aprobarea normelor de aplicare a art. 16 din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, cu modificările şi completările ulterioare.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *