pexels pixabay 256541

Te-ai gândit că la Drept poți învăța cum să îți construiești cariera?

10 minute • Alexandru Carata • 08 septembrie 2020


În luna mai am terminat primul an din facultatea de drept. Sunt student la Nottingham Law School din cadrul Nottingham Trent University. Am observat încă din prima zi de facultate diferențele dintre sistemele de învățământ.

În acest articol nu voi face comparații între Anglia și România. Vreau să vorbesc despre o anumită materie pe care eu am studiat-o în acest an.

Structura Anului Universitar

Am avut 5 materii anul acesta și am primit note pe 3 examene, 3 eseuri și 2 prezentări orale. De fiecare dată când le spuneam asta prietenilor mei care fac facultatea în România, primeam reacții de genul: “Aaa hai că faceți facultate acolo.”, “Atâtea examene am eu într-o zi.”, “Cum să ai doar 5 materii? Eu am 12.”

Deși poate părea ieșit din comun de ușor să faci o astfel de facultate, există totuși un plot twist. Toate materiile mele aveau denumiri kilometrice precum: International, European and Comparative Law and Group Presentation Skills. Această materie, spre exemplu, cuprinde 3 mari subiecte și un skill dobândit după parcurgerea materiei. Am avut un singur examen care cuprindea toată materia predată în tot anul, o prezentare de grup și un eseu despre cum a decurs prezentarea de grup.

Ce înseamnă skill dobândit?

Fiecare materie era concepută în așa fel încât studentul pe lângă dobândirea informațiilor din programă, să-și dezvolte și niște abilități pe lângă.

De exemplu, în cadrul materiei menționate anterior, am avut de lucrat în echipă pentru o prezentare de grup. Acest task ne-a ajutat să învățăm să facem o prezentare în fața mai multor oameni și să lucrăm mai eficient în echipă.

În cadrul altor materii am învățat să fac research și mi-am dezvoltat raționamentul juridic. Aceste abilități, în viziunea facultății, sunt esențiale pentru ca studentul să treacă cu bine prin facultate.

View this post on Instagram

Stim ca multi dintre voi nu stiu de unde sa o apuce atunci cand trebuie sa faca un ‘research’. Si asta pentru ca atunci cand dai search pe Google, totul este un haos. Iar programele legislative sunt foarte stufoase si trebuie sa intelegi cum sa cauti. Dar pana atunci, gandeste-te ca trebuie sa stabilesti ce anume cauti, adica care este premisa si care sunt obiectivele. Apoi stabilesti timpul necesar si pe urma alegi metoda. Pentru un jurist, research-ul este activitatea cea mai frecventa, la orice nivel si care face cea mai mare diferenta. Poti face memo-uri, opinii, articole, dosare in instanta si sa gasesti exact documentul care iti trebuie. Sau sa aduci argumentele necesare. In facultate, primul contact il ai cand trebuie sa scrii un referat sau un articol pe o tema data. Si nu stii de unde sa iei taurul de coarne. Ei bine, acum stii 😉 Tu ce metode ai cand te apuci de un research? Scrie-ne mai jos. Nu uita sa salvezi pentru mai tarziu si sa dai unui prieten.

A post shared by avocatoo (@avocatoo.ro) on

Prezentările orale

Aveam o materie unde învățam despre contracte. Evaluarea se făcea pe baza unui examen și a “mooting-ului”. Mooting-ul înseamnă pe scurt că studentului i se oferă un caz și trebuie să-și apere punctul de vedere în fața profesorului. El este fie pârâtul, fie reclamantul și trebuie să prezinte niște argumente, să răspundă la întrebările judecătorului (profesorului) și să vorbească adecvat precum un avocat englez în instanță.

În anul următor voi avea o materie despre dreptul penal. Aici voi fi iar evaluat pe baza unei prezentări de genul. Nu e de mirare că în primul an am învățat cum să fac acea prezentare și celelalte lucruri fiindcă îmi vor folosi în toată facultatea.

Cea mai interesantă materie

Voi vorbi totuși despre altă materie mult mai interesantă și utilă din punctul meu de vedere. Numele este și de această dată foarte lung și greu de înțeles din moment ce se numește “Legal, Professional and Business Environment”.

Sincer nu mi-a plăcut din start materia asta fiindcă aveam de pregatit pentru fiecare seminar lucruri cărora profesorul le estima o durată de 3 ore. În realitate dura mult mai mult să pregătim tot și ne plângeam toți că e una dintre cele mai grele materii.

Am trăit mult timp cu impresia asta până când i-am văzut utilitatea.

Structura Materiei

Materia era împărțită în 3 părți. Prima parte a fost partea juridică în care eram învățați să citim cazuri corect și eficient. Partea asta a fost utilă pentru toate celelalte materii fiindcă aveam de citit cazuri mereu.

A doua parte mi s-a părut pe departe cea mai interesantă și folositoare. În această parte din materie am fost învățați lucruri legate de cariera în acest domeniu.

La cursuri ni se dădeau sfaturi legate de CV și de aplicații pentru diverse oportunități care vor apărea mai devreme sau mai târziu. Profesorii ne vorbeau despre importanța LinkedIn-ului și a networking-ului în acest domeniu, lucru care m-a surprins din moment ce eram obișnuit cu profesorii mei din liceu care numai ce descoperiseră Facebook.

Voi face un articol separat în care voi vorbi exclusiv despre importanța LinkedIn-ului și impactul pe care îl are în viața profesională. Prin urmare, nu voi intra în detalii asupra acestui subiect în acest articol.

La seminare ni se dădea ocazia să aplicăm ce învățam la cursuri prin diverse activități de grup. Profesorul ne oferea explicații mai detaliate și oportunitatea de a pune întrebări referitoare la materia predată la cursuri. Ni se oferea și timp să lucrăm la CV în timpul seminarului în timp ce profesorul trecea pe la fiecare în parte pentru a ne oferi sugestii și a răspunde la întrebări.

Importanța CV-ului

După terminarea acestor cursuri și seminare am fost notat pe baza CV-ului pe care l-am făcut și pe baza unui tabel de autoevaluare a skill-urilor mele acumulate până în acel moment. Nota obținută nu avea impact asupra mediei finale, însă dacă luam prea puțin, eram nevoit să reiau cursul anul următor.

Deși am fost oarecum obligat să-mi pun la punct CV-ul, m-a ajutat enorm fiindcă l-am folosit foarte mult de atunci.

În ultima parte a anului universitar, această materie s-a transformat total pentru a treia dată. A apărut într-un final elementul de business, ceea ce era de așteptat având în vedere numele materiei.

Partea de business

Cursurile de business au fost cu adevărat interesante. Profesorii ne vorbeau despre companii și structurile lor juridice, acționari, directori și multe altele. Am învățat tot despre parteneriate și companii, de la fondarea lor până la vânzarea sau închiderea lor.

La seminare lucram pe echipe și făceam exerciții pentru a ne dezvolta commercial awareness-ul. Miruna a scris un articol legat de commercial awareness care poate fi găsit aici.

Surprinzător a fost faptul că pe lângă business am avut de învățat și despre etică. La etică am învățat despre obligațiile profesionale pe care le au avocații și judecătorii. Partea asta a fost mai mult de teorie și nu m-a atras la fel de mult ca cele de până atunci.

Citește și articolul scris de Maria, absolventă de drept, despre Etica morală și etica profesională.

Cum am fost evaluat

Nu am avut de susținut examen la această materie, însă am avut de pregătit o lucrare care valora 100% din medie.

  • La început am avut un caz la prima vedere pe baza căruia trebuia să răspund la câteva întrebări.
  • Pe urmă, mi-a fost dată o situație fictivă unde trebuia să recomand o anumită structură de business.
  • La final am avut întrebările de etică care erau bazate, de asemenea, pe niște situații fictive la care trebuia să răspund cu trimiteri către legislație.

Părerea mea

Consider că toate facultățile ar trebui să introducă astfel de cursuri în programă. Indiferent de domeniu, este foarte important ca facultatea să-și sprijine studenții și să-i ajute să se angajeze.

Pe lângă faptul că facultatea m-a învățat nenumărate lucruri ce mă vor ajuta în carieră, au chiar și o echipă dedicată acestui lucru.

Echipa universității

În clădirea facultății există un spațiu în care echipa de angajare își desfășoară activitatea. Mă pot duce oricând să vorbesc cu cineva și să mă ajute cu orice aș avea nevoie legat de angajare.

Ei se uită pe CV-urile studenților, le caută oportunități de angajare potrivite pentru ei și oferă consultanță 24/7 atât online cât și fizic.

Am constatat vorbind cu prietenii că astfel de suport nu le este pus la dispoziție în facultățile din România. Acest lucru nu m-a surprins absolut deloc, chiar m-aș fi mirat să existe.

Tocmai de aceea, în perioada următoare, o să ne axăm la avocatoo.ro pe o serie dedicată întocmirii CV-urilor și a scrisorilor de intenție, în funcție de locul de muncă vizat. Nu uita să dai subscribe canalului nostru de Youtube și să ne urmărești pe Instagram pentru ultimele tips & tricks. 

Lacunele facultăților

Facultatea, în general, se implică doar în partea academică a vieții studenților. Totuși, n-ar trebui să fie așa din moment ce se presupune că este în interesul facultății ca studenții să reușească în viață. Din nefericire, multe facultăți după ce că nu-și ajută studenții să-și înceapă cariera, parcă încearcă să-i prevină și din a termina facultatea.

Cu toții am auzit de profesori la care nimeni nu scapă fără măcar o restanță sau care primesc “cadouri” în schimbul răspunsurilor la examene. Cum totul s-a mutat în online în ultima perioadă, studenții în sfârșit au dovezi și multe filmări au devenit virale.

Astfel, profesoarele care râdeau când dădeau 4 pe bandă rulantă și profesoara care își punea elevii să-și atârne telefonul de gât în timpul examenelor au devenit cunoscute în toată țara.

  • Trebuie făcută o schimbare? Absolut.
  • Se va face o schimbare? Prea curând nu cred.

Problemele de acest gen nu sunt doar în România, ci în toată lumea. Nu cred că vreo țară este în totalitate bine la capitolul educație. Într-un final, diferențele sunt între facultăți nu neapărat între țări. Studenții la drept de la UniBuc nu vor avea aceleași experiențe ca cei de la ASE spre exemplu. Totul depinde de fiecare facultate în parte cum își manageriază personalul și resursele.


La avocatoo.ro ne implicăm activ în viața studenților și îi invităm să ia cuvântul. Articolele noastre sunt indexate ISSN, astfel că le poți cita în reviste și lucrări de specialitate. Te așteptăm să scrii la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *