banner recrutare 2

Ce cauta marile firme de avocatura la avocatii stagiari? (1) – etapa preliminara

13 minute • Ana-Maria Udriste • 18 septembrie 2019


În paralel cu seria noastră despre cum să te pregătești ”behind the scenes” pentru interviurile din domeniul avocaturii, am descusut societățile de avocatură ca să-ți oferim cele mai picante informații (de care chiar ai nevoie) pentru prinde un loc la ele.

Dacă vrei să lucrezi într-o clădire centrală, cu acces la clienți internaționali și experiență de top, citește mai jos articolul și vezi cum trebuie să te pregătești.

Etapa preliminară

Până să ajungi efectiv să dai un interviu, trebuie să depui un pic de efort pentru a ieși în evidență din multitudinea de candidați. Procesul începe cu un CV curat (despre care am scris în detaliu aici), o scrisoare de intenție și un ”scouting”  bine făcut.

Preliminar, pentru relaxare și tehnici de scriere, îți recomandăm să citești și:

Îi căutăm noi sau ne caută ei?

La Avocatoo (sau eu personal) am primit de foarte multe ori întrebarea: dar nu văd un anunț de recrutare. Are rost să aplic?

Într-adevăr, există anumite perioade din an (cum ar fi perioada imediat următoare examenului de admitere în profesie sau perioada primăverii după ce se fac avansările și lumea începe să migreze) când piața abundă de anunțuri de recrutare.

Asta nu înseamnă că nu poți aplica și în afara acestor perioade să le zicem clasice sau dacă nu există anunț clar deschis din partea societății că are poziții vacante. Oamenii buni sunt mereu la mare căutare și e posibil chiar să câștigi puncte bonus ca imagine dacă aplici când se așteaptă mai puțin.

Povestea cu ”l-a căutat societatea de avocatură X ca să îi facă o ofertă” este parțial adevărată. În ce privește avocații stagiari, este posibil ca dacă ai obținut un rezultat foarte bun la examenul de admitere în profesie, să fii contactat de câte o societate de avocatură, pentru a te ”avea în portofoliu”. Până la urmă, obținerea unui rezultat bun la examenul de admitere, care să te plaseze printre primele poziții denotă că ești bine pregătit și pus pe treabă – cine nu și-ar dori un astfel de candidat?

Recrutezi?

Publică anunțul tău de recrutare la noi și îl facem vizibil în cele mai mari comunități de studenți și avocați. Contactează-ne pentru ofertă!

Așa că sfatul nostru este să te concentrezi, iei CV-ul, scrisoarea de intenție, să faci un scouting drăguț alături de o cană de ceai relaxant, o listă preliminară și să te apuci să aplici.

I-am întrebat pe cei de la Mic, Ilie & Asociații dacă ei caută stagiarii sau așteaptă să fie căutați, iar răspunsul a fost că fiind vorba la acest moment de angajări punctuale, nu vânează candidații, ci anunță public când vor fi deschise noi oportunități, neavând o perioadă continuă de recrutare. Cei de la Țuca, Zbârcea și Asociații au zis că abordează candidații în funcție de locurile disponibile – așa ca dacă cumva te sună un număr necunoscut în perioada următoare, ar fi bine să răspunzi. Millawnials nu pândesc candidații care au trecut examenul de admitere în profesie, însă acceptă (și chiar și răspund!) aplicațiilor venite pe e-mail.

Dacă ai ratat seria noastră de sfaturi de pe Instagram, o găsești mai jos:

https://www.instagram.com/p/B2dnsIyoPQB/

Și TZA și Clifford Chance Badea pun ochii pe candidați din timpul facultății prin oferirea de internship-uri și organizarea de concursuri, procese simulate și alte activități asemănătoare. Scopul acestora este urmărirea evoluției studenților pe parcursul facultății pentru ca apoi să îi ”abordeze” după absolvire și să le propună o colaborare. 

Dacă te-ai aflat printre primii victorioși în clasament acest lucru îți poate oferi un avantaj la interviu, dar nu trebuie să te culci pe o ureche și să aștepți să bată ofertele la ușă.

Scriem unui partener sau folosim adresa de contact?

În perioada când aplicam activ pentru un post, pentru a-mi maximiza șansele ca aplicația mea să fie remarcată, mă gândeam să scriu unui partener sau unui avocat pe care l-am ținut minte de prin articole sau conferințe. Din experiență vă zic că nu am primit un răspuns. Am aflat apoi și de ce.

Vă dați seama că nu sunteți singurii care aleg această metodă – iar ca partener/alt avocat în general ziua ta este un slalom printre mailuri, întâlniri, prânzuri, dosare în instanță, redactare documente, timp petrecut cu prietenii și/sau familia și somn (eventual sport dacă cumva mai ai energie). Rar se întâmplă să deschizi un e-mail care să țină de altceva decât munca propriu-zisă (vă spun iarași din experiență, pentru că trag de mine să termin procesul de recrutare din august).

Folosiți cu încredere adresa indicată în anunțul de recrutare sau pusă pe site-ul societății – chiar dacă ne referim la cea generică precum hr@tuca.ro. Cei de la Clifford Chance au propria lor secțiune de cariere, la fel și cei de la Reff & Asociatii, unde poți găsi toate posturile disponibile oficial, dar o să vedeți că la unele companii este o întreagă aventură să găsești adresa de e-mail pentru comunicare. Ceea ce nu este un lucru tocmai rău – dacă ai depus atâta efort pentru contactul respectiv, ai șanse să câștigi puncte bonus pentru că deja ai învățat una din cărămizile avocaturii: cum să faci un research bun.

Contează activitățile extra-curriculare?

Aici părerile studenților și proaspeților candidați au fost foarte împărțite de-a lungul timpului. Unii zic că da, alții că mai bine doar înveți, alții că experiența contează. Adevărul este undeva la mijloc.

În ultima perioadă tot mai multe companii caută să îmbine partea teoretică cu cea practică, pentru a vedea cum gândește studentul pus în fața unui caz real cu care s-ar putea confrunta sau cum a fost seria LawSome a celor de la Reff & Asociatii:

Multe companii se axează tot mai mult pe proiecte care să implice studenții într-un mod practic, cum sunt de exemplu și cursurile pe GDPR a celor de TZA.

Pentru că în facultate vor fi foarte multe evenimente la care vei participa dacă chiar vei dori, nu are rost să le pui pe toate în CV în același loc, ci să le împarți în două:

  1. dacă ai evenimente unde ai luat un premiu, evidențiază-le;
  2. dacă ai evenimente unde ai participat, pune-le separat în CV, ca o anexă, ușor de urmărit

Activitățile extra-curriculare contează foarte mult pentru viitoare carieră de avocat întrucât îți dau șansa să ”te pui în pielea unui avocat”, să vezi cum este să lucrezi cot la cot cu cei din societăți, să te confrunți cu spețe reale și să descoperi ce domeniu îți face mai mult cu ochiul. 

Pe parcursul facultății ar trebui să încerci să ai un mixt între toate – o persoană care nu a vrut să se angrenejeze și în alte activități decât învătațul poate duce la ideea că este destul de rigidă, iar dacă esti hiper-activ și participi la prea multe poți da impresia că jonglezi prea des și că nu ești statornic. Așadar, moderația este cheia!

Folosim un CV in format Europass sau ba?

Personal nu sunt marele fan al CV-ului în format Europass pentru că mi se pare rigid și greu de urmărit într-un cadrul neinstituțional. Însă ce am învățat din răspunsurile primite de la societățile de avocatură este că în orice format ar fi, trebuie să fie structurat.

Gândiți-vă că se primesc uneori și zeci de CV-uri – dacă fiecare scrie cum îi vine la îndemână, la un moment nu mai poți urmări logic evoluția persoanei. Iar scopul tău este să captezi atenția.

Cum în mod corect ne-au zis cei de la Clifford Chance Badea ”Încurajăm aplicațiile în format Europass, însă acesta nu este o condiție eliminatorie. Pentru noi este important să vedem un CV bine structurat, care să scoată în evidență punctele forte ale candidatului și coerența în prezentare.”

Pe aceeași idee merg și cei de la TZA, care nu au un format preferat de CV, însă ideal este să fie cât mai succint și clar (n.a. – vă zic eu că nu stă nimeni să citească 5 pagini despre cât de minunați sunteți, chiar dacă chiar sunteți). De asemenea, e bine să țineți detaliile personale la minimum și să evidențiați experiența profesională relevantă (dacă vrei să aplici pentru un post vacant de avocat în departamentul de comercial, nu prea are legătură că ai făcut 2 ani de practică la o societate care se ocupă cu dreptul penal sau dreptul mediului). Sunt elemente-cheie care fac diferența de la primul contact – persoana care analizează aplicația își poate da seama imediat dacă sau nu ai capacitate de sinteză și atenție la detalii sau dacă chiar te interesează să aplici la ei și nu doar ai dat un copy-paste la e-mail.

Este scrisoarea de intenție necesară? La ce o folosește cineva?

Multă vreme am crezut, sinceră să fiu, că este de pomană. Însă apoi am învățat să o folosesc în avantajul meu. Ceea ce mi s-a confirmat.

Prin scrisoarea de intenție, societățile vor să vadă ”cum te vinzi” și care este interesul tău pentru respectiva poziție. Este recomandat să scrii câteva lucruri despre tine, precum și de ce vrei să aplici pentru respectiva poziție.

Așadar, scrisoarea de intenție ar trebui să fie personalizată pentru fiecare aplicație în parte. Una este să aplici la o societate în care departamentele nu sunt riguros stabilite și alta este să vânezi un post într-un departament anume.

Bonus: încearcă să incluzi ceva legat de compania la care aplici în scrisoarea de intenție. Fie că faci referire la o prezentare unde ai văzut un avocat de-al lor, un proiect care ți-a plăcut sau o reușită în instanță, reprezintă un plus pentru tine dacă persoana care citește aplicația vede că te-ai preocupat în mod activ (iar o căutare pe Google chiar nu strică). 

Ca sa îți dai seama de ce bine să acorzi mai mult de 2 minute când te apuci de scrisoare de intenție, gândește-te că cei de la TZA consideră scrisoarea de intenție unul din elementele esențiale pentru stabilirea compatibilității candidatului cu societatea pentru care urmează să lucreze. Aceeași ideea o regăsim și la Mic, Ilie și Asociații care vor să vadă în scrisoarea de intenție motivele pentru care candidatul vrea să vină la ei și nu la altcineva (will work for money works as well).

Ce se caută la un candidat?

Asta e de fapt întrebarea de pe buzele tuturor – ce vrea domle de la mine?

  • experiența academică solidă, dar care să fie susținută de practică extra-curriculară (adică să vadă că în facultate ai căutat să și aplici noțiunile învățate, nu doar că le-ai bifat cu 10 în carnetul de note).
  • experiența academică trebuie să fie dublată de experiența practică (indiferent că vorbim despre procese simulate, brainstorming, participări la evenimente sau alte proiecte) derulate de companii pentru că astfel se vede și curiozitatea persoanei respective, cum zic cei de la Clifford Chance Badea. Noi am adăuga că și dacă știm cu toțiii că pisica a murit de curiozitate, în avocatură este un element esențial pentru a te diferenția în timp și a aduce plus-valoare. Rolul unui avocat este de a crea și găsi soluții pentru clienții cu care interacționează – și cum poți face asta dacă nu ești curios să afli mai multe și să îți ”storci creierii”?
  • capacitatea de a argumenta și de a susține o idee, cum ne indică cei de la TZA. Sau cum a spune, dacă tot te-ai băgat în ceva, măcar argumentează. Știi dictonul cu 2 juriști și 3 păreri? Ei bine, ideea este să te chinui să găsești argumentele favorabile care să demonstreze ideea ta, altfel cum vei convinge instanța că ai dreptate (chiar și când poate, nu ai avea)?

Trimitem aplicațiile în română sau engleză?

În general, dacă vrei să aplici pentru o poziție din departamentul de litigii, poți aplica și în limba română, așa cum ne zice Stelian Mic. Însă pentru consultanță a fost unanim că limba engleză  este un must have.

La Avocatoo punem foarte mult accent pe limbile străine și pe înțelegerea noțiunilor juridice în engleză și/sau franceză încă din timpul facultății, tocmai pentru a facilita integrarea într-o societate cu expunere la clienți internaționali sau pentru a face mai bine un research juridic (găsești mecanisme foarte interesante peste hotare din care înveți multe chestii).

Dacă te interesează să faci practică în biroul nostru virtual, scrie-ne pe contact@avocatoo.ro și zi-ne cum ne poți ajuta.

Slefuiește limba engleză, caută să folosești un limbaj cât mai curat, iar la final roagă un prieten ”cu experiență” să îți revizuiască aplicația.

În cât timp ar trebui să primesc un răspuns dacă am trecut sau nu la următoarea etapă?

Unanim, cam 1-2 săptâmâni (a se duce spre termenul extins în perioada de foc când se primesc multe aplicații). Recomandarea noastră este să aștepți calm 2 săptămâni (bine, cu nițel ros de unghii, știm), după care să faci un follow-up sau un scurt reminder. Partea asta este foarte importantă pentru că astfel reiterezi interesul tău pentru poziția respectivă – compania vede că ți-ai adus aminte de ei și că îți sunt datori cu un răspuns și că nu au fost doar un e-mail dintr-o listă lungă (pe care o facem cu toții și trecem mesaje în BCC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *