1 1

Cum prinzi un loc de avocat stagiar? Partea 1: CV-ul

17 minute • Ana-Maria Udriste • 09 septembrie 2019


După o ”vacanță” în care te-ai bucurat enorm de vremea de afară (care a ținut cu tine) și nu ai procastinat, a venit și momentul în care te-ai văzut (cu nume sau cod, pentru că GeDePeRe) pe listele celor peste 1.700 de candidați admiși pe țară după promovarea examenului de admitere în profesia de avocat.

În primul rând, felicitări!

În al doilea rând, dacă nu faci parte din acea categorie care a terminat anul IV de facultate cu o ofertă fermă de conlucrare profesională dacă promovează examenul de admitere, trebuie să începi drumul acela foarte interesant de a îți caută un loc de muncă unde să-ți faci stagiatura.

you're hired

Asta înseamnă că după ce îți iei o pauză (și eventual pleci singur pe undeva) să te mai liniștești mental (iar uleiul de cannabis ajută la asta), trebuie să te apuci activ să îți dai seama ce vrei de la viață. 

Iar dacă mintea ta arată în momentul ăsta ca mai jos, seria noastră de articole îți va prinde foarte bine, așa că nu uita să ne dai un share pe Facebook, să îi ajuți și pe alții.

Bitmoji Image

Partea 1. Fă-ți un CV care să fie decent

Chiar dacă nu pare, candidații nu acordă suficientă atenție CV-urilor pe care vor să le trimită companiilor.

Am văzut asta și la Avocatoo, când făceam recrutări clasice – pe bază de CV – acum am trecut la Google Forms și ajută foarte mult pentru uniformizare.

Ok, dar ce înseamnă un CV decent?

Pune date de contact serioase

Aproape toți încă mai avem adresele de e-mail din liceu sau școala generală când nu era cool să îți pui numele și prenumele în adresă – spre exemplu, adresa mea era st_anne2003@yahoo.com. Alți prieteni aveau red_devil_rock_anthem@gmail.com sau, cum mai găsești astăzi, dulcineea_90@yahoo.com. După preferințe.

Din păcate, chiar dacă erai cel mai cool din curtea școlii online la momentul respectiv, este vremea să renunți la asta și să folosești o adresă de e-mail formată din prenume.nume@gmail.com sau yahoo, dacă încă preferi.

Nu recomandăm nici e-mailurile generice de tipul ana.t@gmail.com pentru că atunci când primești multe e-mailuri, trebuie să poți să identifici repede persoana care ți-a scris. Ori așa este destul de greu.

De asemenea, ai grijă și la profilul de e-mail (atunci când îți faci o adresă, te întreabă onor Google niște detalii despre nume, prenume, ce și cum să afișeze) – datele astea vor apărea apoi atunci când trimiți e-mailul și este important să poți fi ușor de identificat.

Pe scurt, dacă nu aveai o adresă de e-mail ”serioasă”, acum este momentul să-ți faci una.

Pune și profilele din social media

Chiar dacă nu crezi, toată lumea face scouting & profiling. Când aplici pentru un loc, primul lucru pe care îl va face cineva este să te caute pe Google, Facebook, Instagram și LinkedIn (mie mi-au descoperit blogul de când aveam 14 ani și care se numea ”Bitter Blue Chronicles – memento. Idei de sinucigaș”. Păream cool la momentul ăla, nu am mai părut atât de cool atunci când mi s-a cerut să explic de ce am ales titlul ăla. Ale tinereții valuri? Meh, nu chiar).

Faptul că pui profilele de social media arată că:

  • ești transparent (ăsta sunt)
  • îți asumi ceea ce faci și în mediul online;
  • nu postezi tâmpenii.

În plus, este un moment foarte bun să filtrezi ce mai ai pe profil (eu am dat hide la aproape 70% din postări și poze cu ocazia asta).

Și nu uita să-ți actualizezi profilul de pe LinkedIn (că între timp ai terminat și facultatea).



Pune totul pe categorii, cronologic

Un CV ar trebui să fie format din:

  1. experiența profesională (aici intră și practica, plătită sau neplatită, la instituții publice sau private), tot;
  2. experiența extra-curriculară (concursuri, procese simulate, conferințe, seminarii interactive etc.);
  3. experiența academică (ce facultate ai urmat, dacă ești sau nu la master, ce cursuri ai mai făcut pe lângă);
  4. voluntariat (dacă e cazul – aici intră și abilități speciale de genul reprezentant de serie, grupă,, asociații studentești etc.);
  5. premii, diplome, distincții, publicații;
  6. limbile vorbite;
  7. hobby-uri (dacă cumva crezi că te scoate în evidență cu ceva – dar să știi că statul pe canapea și uitatul binge la Netflix nu intră la hobby-uri).
#tip

Ditch the motto

Renunță la citate motivaționale puse în susul paginii, lângă poză. Serios, chiar nu contează.

În cadrul fiecărei categorii, pune-le în ordine cronologică descrescătoare (adică de la cel mai nou la cel mai vechi). Știu că și tu de mândrești cu diplomele obținute în liceu pentru cel mai bun elev fără absențe, însă realitatea este că s-au întâmplat acum 8 ani.

Despre cât de mult să intri în detalii, recomandarea este să scrii maxim o frază despre ce ai făcut acolo, în special în ce departament ai fost și pe ce domeniu de activitate te-ai concentrat. Vei avea suficient timp să povestești despre asta în timpul interviului, iar din experiență îți putem spune că oamenii chiar întreabă o chestie dacă sunt cu adevărat interesați de acel lucru.


Vrei să publici un anunț de recrutare?

Cauți un om nou în echipă și vrei ca anunțul tău să ajungă unde trebuie și nu să se piardă într-o listă? Scrie-ne și găsim împreună cea mai bună variantă!


Ieși din tipare

Știm cu toții de acele CV-uri clasice, de tipul Europass, care sunt bune atunci când aplici pentru o poziție oficială pe undeva (tocmai de aceea s-au standardizat și se cer), dar încearcă să fii creativ atunci când îți faci CV-ul, pentru că este cartea ta de vizită și primul contact cu persoana cu care vrei să lucrezi – pe scurt, trebuie să te remarci cumva.

Dacă nu te pricepi să faci un CV în Canva sau Illustrator, poți apela la cei de la Novoresume. CV-ul lor de 2 pagini e exact ce-ți trebuie pentru a pune toate informațiile.

Nu am ajuns încă la nivelul la care să fie oamenii destul de deschiși la un CV de tipul blog/site, dar CV-urile care nu sunt ”by the book” câștigă teren.

Dacă ai citi într-o zi 50 CV-uri pe fundal alb, care arată la fel și apoi vezi unul care nu seamănă, care-ți atrage mai mult atenția?

Cam așa arată CV-ul meu momentan. 2 pagini + anexe.

[embeddoc url=”https://www.avocatoo.ro/media/2019/09/2.-CV-Ana-Maria-Udriste-iulie-2018-RO_2.pdf” download=”none”]

Double-check

Suntem evaluati si clasificati in functie de ceea ce facem, cum aratam, ce anume spunem si cum o spunem. 

Nu o spunem noi, ci Brian Tracy.

După ce ți-ai făcut CV-ul de 2 pagini, printează-l, ia un pix și recitește-l cu atenție. Dacă scrii pe undeva prin CV că ești atent la detalii, dar la contact numărul tău de telefon are cu o cifră mai puțin, parcă nu prea e ce trebuie.

Mai mult, în profesia de avocat, cum vei vedea, atenția face mai mult decât o sclipire de geniu – trebuie să fii organizat, concentrat pe detalii și cât mai puțin superficial. Iar asta începe cu un CV.

Există persoane (inclusiv eu) care-și dau seama chiar și atunci când ai pus spațiere dublă între cuvinte. Sau că nu sunt aliniate paragrafele cum trebuie la margine. Sau că bullet-urile nu au aceeași dimensiune. Acordă atenție și la aceste detalii care ție ți se par nesemnificative la momentul ăsta.

De asemenea, fii atent la greșelile de gramatică și ortografie – este foarte important să fie totul bine pus la punct.

Îți recomandăm să folosești Language Tool pentru o verificare rapidă în română și engleză – este o extensie care se instalează în browser și se activează pe orice site pe care lucrezi. Iar când vede că ceva nu este în regulă, te atenționează și se face roșu. În plus, are dicționar integrat, cu diacritice pentru limba română și îți dă imediat sugestiile.

Folosește o poză recentă

Cu toții avem o poză preferată în care avem și lumina aia bună și unghiul potrivit și tot. Însă dacă este de când avem părul lung și blond, iar acum suntem tunse bob și brunete, ar fi cazul să punem o poză care să semene cât mai mult cu noi.

Bitmoji Image
AȘA NU.

Nu de alta, însă dacă ajungi să fii chemat la interviu, nu vrei ca primul tău contact cu persoana din fața ta să fie cu o mimică de genul ”dar cine mai e și asta?”.

Apropo de poze, nu spune nimeni că trebuie să ai poze profesionale făcute într-un studio foto pe care să le pui la CV, dar o poză în care pe fundal ai prieteni care fac semne obscene nu e cea mai bună alegere, chiar dacă fotografia este făcută la modul portrait și fundalul oarecum blurat.

Încearcă să găsești o poză care să fie cât mai clară și să te arate cum ești, deși poate nu este una care să-ți aducă 500 like-uri pe Instagram.

#brotip

Pozele de la sală rămân la sală

Chiar dacă au lumina aia blanao care scot în evidență acel 6-pack bine lucrat și conturat pe timp de vară.

#sistertip

Un selfie rămâne un selfie

Chiar dacă ai stat 2 ore + 70 încercări de filtre care să iasă fără pori dilatați.

Ăsta e chiar un bun moment să investești într-un trepied înalt și o lumină de beauty pentru telefoanele mobile, care o să-ți prindă bine mai târziu, în diferite situații când nu are cine să-ți facă poze.

Fă-l și în limba engleză

O să vezi că foarte multe anunțuri de recrutare sunt postate în limba engleză. Dar tu ai CV-ul în limba română.

Teoretic, știm că limba oficială este limba română și astfel CV-ul ar trebui trimis tot în română, însă limba engleză se folosește destul de mult în avocatură, în special pe partea de consultanță.

Dacă anunțul la care vrei să aplici este în limba engleză, recomandarea este să trimiți aplicația tot în limba engleză.

Nu uita ca atunci când îți actualizezi CV-ul să o faci în ambele versiuni. 

Pune persoane de referință

Chiar dacă în majoritatea cazurilor nu va apela nimeni la ele pentru a le cere opinia despre tine. O să te întrebi ”bun, și dacă tot nu vor fi folosite, de ce să le pun?”. Răspunsul este simplu: pentru că denotă încredere. Dacă cineva vede că ai pus la referințe persoane care pot furniza informații despre tine (și nu fac parte din triunghiul PCR – prieteni, cunoștinte, relații), înseamnă că ai făcut o treabă bună pe unde ai fost (cu excepția cazului în care ai o sămânță de psihopat în tine, e puțin probabil să oferi drept contact o persoană care să zică ceva rău despre tine, nu?).

Dacă ai și scrisori de recomandare de prin locurile unde ai făcut o impresie bună, le poți atașa la CV din prima – e important pentru persoanele care citesc aplicația să vadă că ai lăsat loc de bună ziua pe unde ai fost și că te-ai descurcat bine.

Dă-l unui prieten să-l citească

Însoțit de veșnica replică ”tu ai angaja o persoană cu CV-ul ăsta?”. De multe ori vedem lucrurile diferite – poate că ție ți se pare foarte important să zici în detaliu despre experiența ta dintr-o practică de 3 săptâmâni pentru că ai fost foarte încântat de atmosferă și de modul de lucru, dar în același timp e posibil ca pe viitorul tău ”angajator” să-l intereseze mai mult dacă te-ai dus la cursuri în facultate sau dacă ești capabil să sintetizezi informația (ceea ce se vede și din CV).

Roagă-i să-ți dea un feedback sincer, în special pe limbajul folosit și dacă este clar pentru ei.

Bitmoji Image

Recomandarea noastră este să apelezi la cineva care să nu fie din domeniul juridic, tocmai pentru a vedea dacă ai un CV ușor de urmărit și de înțeles de cineva străin din domeniu.


Tu ce ai în minte atunci când scrii CV-ul?
Scrie-ne mai jos și nu uita să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent și cu celelalte sfaturi ale noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *