jose vazquez Q5RBHz9cu1A unsplash

Ce e musai să știi din punct de vedere legal când îți alegi colaboratorii 🤝

3 minute • Barbulescu Adrian • 23 iunie 2023


Contractul de colaborare este înțelegerea scrisă dintre două părți, realizată în vederea cooperării pe parcursul unui proiect de mici sau mari dimensiuni. Dacă îți dorești o colaborare sigură și eficientă, va trebui să acorzi o atenție sporită anumitor elemente.📈 

Cum arată colaboratorul ideal 👤

Pentru a fructifica afacerea, existența colaboratorilor este foarte importantă. Pentru identificarea celor mai buni colaboratori pentru afacerea ta este important să îți faci propriul research, să te documentezi și să faci anumite analize ce vizează respectivele firme de interes.  

La ce să te uiți?🤔

Te uiți dacă firma cu care vrei să lucrezi este sau nu plătitoare de TVA, pentru că în situația în care nu se depune decontul TVA două trimestre la rând, se pierde/se anulează codul de TVA. Poți face acest lucru utilizând platforma Verificare TVA unde poți vedea rapid starea firmelor din România la acest capitol prin introducerea codului fiscal.

Dacă are datorii restante. Nu vrei să semnezi contractul ca mai apoi să îți dai seama că firma cu care colaborezi este în prag de insolvență. Pentru asta poți vizita site-ul ANAF, unde găsești o listă cu toate firmele din România care au obligații fiscale restante. Lista se publică trimestrial.

Date valoroase despre firme se pot obține și la Registrul Comerțului, însă vei avea de achitat o taxă de 300 de lei pentru deschiderea unui cont de lucru, pe baza căruia o să poți verifica informațiile.

⚖️Dacă este prezentă într-un litigiu respectiva firmă. Poți cerceta cu ușurință portalul instanțelor de judecată.

Ce te interesează la un contract de colaborare? 📄

Elementele care ar trebui să îți rețină atenția la încheierea lui sunt:

🕜 Timpul – diferă în funcție de proiect. Este important să iei în cunoștință de cauză întinderea prestărilor, deadline-urile etc. 

 💰 Remunerația și modalitatea de plată sunt de asemenea aspecte importante de luat în calcul. Plata se poate realiza lunar sau eșalonat în funcție de proiect, dar trebuie să reiasă concret din contract cum va fi făcută.

👥Drepturile și obligațiile părților pentru că trebuie să știți ce aveți de făcut fiecare. Cu cât mai specific, cu atât mai bine.

💸 Clauza penală. Mai multe despre asta poți citi aici.

📋 În ce condiții încetează contractul.

🤐 Clauzele de confidențialitate, precum și semnarea unui eventual NDA. Dacă vrei să afli mai multe despre asta, aruncă un ochi aici.


Fotografie de Jose Vazquez pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *