pexels photo 3934021

Ce faci dacă ești tată și vrei să îți iei concediul paternal sau de creștere a copilului

11 minute • Iulia Mitrache • 26 august 2020


Concediul paternal, precum și concediul de creștere a copilului solicitat de tată, reprezintă atât o necesitate practică, familială, socială, cât și un obiect de studiu deosebit de interesant când ne punem problema rolurilor de gen

Rolurile de gen 

Male and Female Signage on Wall

Cred că e important să ne punem problema asta, mai ales în contextul actual. În urmă cu ceva timp, a fost adoptat de către Parlament un amendament la Legea Educației prin care se interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic. Și, de asemenea, că el poate fi altul decât sexul biologic. Precizez însă că legea nu a fost promulgată încă de către Președinte. Just in case, voi prezenta pe scurt motivele pentru care cred că aceasta, pe lângă faptul că ar încălca dreptul la liberă exprimare precum și alte drepturi fundamentale, ar crea și un precedent ideologic destul de periculos.

Menționez că ar trebui să avem în vedere și existența legislației europene în materie, o listă neexhaustivă de izvoare de drept în acest sens putând fi accesată aici

Stabilirea unei identități absolute între sexul biologic și gen poate conduce la o acceptare a unui cvasi-determinism periculos, la conservarea și accentuarea unor stereotipii de gen care și așa sunt dificil de stăpânit. Pentru o perspectivă mai amplă asupra chestiunii, recomand filmul ăsta, o comedie franțuzească de o simplitate și expresivitate fantastice, pe care o găsești aici.  

Prin urmare, un tată care stă acasă pentru a avea grijă de copil, în timp ce soția merge la muncă nu ar trebui să constituie o imagine care să șocheze. A admite că și bărbații pot avea grijă de copii, cum se face în această definiție a rolului de gen, este un început, dar nu cred că e un început satisfăcător, pentru că acel și subliniază caracterul de excepție al unei astfel de situații. 

Înainte de orice altceva, cred că este esențial să facem distincția între concediul de creștere a copilului și concediul paternal, deoarece ele se deosebesc și prin izvor, și prin finalitate, și prin procedurile de urmat. Dacă dorești să faci o paralelă cu concediul de maternitate, poți găsi dispozițiile legale relevante în Capitolul IV al OUG 158/2005, intitulat Concediul și indemnizația de maternitate, și poți, de asemenea, să citești articolul ăsta.

Concediul de creștere a copilului

Concediul de creștere a copilului este reglementat prin OUG 111/2010 și este diferit de concediul paternal, care se referă exclusiv la tată. Aceasta prevede categoriile de persoane care pot beneficia de concediu de creștere a copilului, precum și de o indemnizație lunară, perioada în care se pot bucura de aceste drepturi, precum și procedura pe care trebuie să o urmeze.

Cine poate să-și ia concediu de creștere a copilului?

Pe lângă părinții firești ai copilului (care sunt, după cum am reiese de aici și de aici, doar părinții biologici), mai pot să-și ia concediu următoarele categorii de persoane:

  • oricare dintre persoanele care au adoptat copilul;
  • persoana căreia i s-a încredințat copilul în vederea adopției;
  • persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență (cu excepția asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi);
  • tutorele.

Precizez că legea nu distinge între mamă și tată, nici în cazul părinților biologici, nici în cazul părinților adoptivi. Așadar, de acest tip de concediu poate beneficia oricare din părinți, nu doar mama sau doar tatăl ca la concediul paternal.

Ca să beneficiezi de concediu și de indemnizația lunară, e necesar ca, în ultimii 2 ani înaintea nașterii copilului, să fi realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din următoarele categorii: 

  • venituri din salarii și asimilate salariilor
  • venituri din activități independente 
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură

În cazul altor persoane îndreptățite (în afară de părinții biologici), acordarea concediului și a indemnizației se va face ținându-se seama de perioada de 12 luni anterioare datei la care s-a aprobat adopția/a fost făcută încredințarea copilului/s-a instituit plasamentul sau tutela.

Pe ce durată poate fi luat concediul de creștere a copilului?

Concediul poate fi luat pe o durată de 2 ani, respectiv pe o durată de 3 ani în cazul copiilor cu handicap. 

Primesc bani dacă stau acasă?

Da. Vei primi, dacă îndeplinești condițiile pe care le-am detaliat mai sus, o indemnizație. Asta o să fie egală cu 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. 

Adică o să faci media aritmetică a sumelor care ți-au rămas în mână în ultimele 12 luni în care ai avut venituri, în cadrul ultimilor 2 ani dinaintea nașterii copilului. Poate părea complicat, dar nu e. Se menționează și 2 ani, și 12 luni pentru că e posibil, ca de exemplu, tu să nu mai fi muncit în ultimele 6 luni dinainte să se nască cel mic. Nu-i nicio problemă, o să te raportezi la cele 12 luni dinaintea celor 6.

Cuantumul indemnizației nu poate depăși 8 500 lei.

Limita minimă este suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință. Pare complicat, nu? Hai să vedem ce înseamnă de fapt.

Citește și: concediul și indemniazația de maternitate

Ce e un indicator social de referință?

În urma unui research pe care l-am realizat ca să mă familiarizez mai bine cu noțiunea, am găsit câteva resurse utile aici, aici și aici

Indicatorul social de referință este obiectul unei practici europene, care presupune că trebuie stabilită o unitate, o valoare în funcție de care se calculează beneficiile sociale acordate din bugetul de stat. Anul acesta, ca și în alți ani, ISR-ul este 500 de lei

Prin urmare, suma minimă pe care poți să o primești este de 2,5 x 500 = 1 250 lei

Și dacă nu am lucrat…?

Totuși, și dacă nu ai lucrat, e posibil să te găsești într-una dintre situațiile prevăzute de art. 2 alin. (5) al ordonanței. În cazul ăsta, ca să faci cele 12 luni de care ai nevoie, o să se în calcul și timpul în care, de exemplu, te aflai în situația de întrerupere temporară a activității la inițiativa angajatorului sau ai beneficiat de concediu fără plată pentru creșterea celuilalt copilaș al tău. 

Și dacă încă lucrez…?

Dacă, în perioada în care ești îndreptățit să beneficiezi de indemnizație, tu obții totuși venituri dintr-una dintre categoriile pe care le-am menționat mai sus, vei avea dreptul la o sumă numita stimulent de inserție, în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizației.

Procedura de urmat în cazul concediului de creștere a copilului

Drepturile acestea despre care am vorbit se acordă la cerere, pe care trebuie să o depui la primăria comunei/orașului/sectorului în care locuiești. Cei de la DGASPC Sector 4 – București, de exemplu, îți explică aici ce trebuie să faci.

Cererea ta trebuie însoțită de următoarele documente:

  • O copie a buletinului tău
  • Certificatul de naștere al copilului
  • Actele doveditoare din care reiese relația pe care o ai cu copilul, dacă nu ești părintele biologic
  • Dovada privind veniturile realizate, pentru categoriile de venituri la care m-am referit anterior
  • Dovada că ți s-a suspendat activitatea în perioada pentru care ceri concediul 
  • Orice alte documente care te-ar ajuta să dovedești îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.

Cine ia concediu de creștere a copilului: mama sau tata?

concediul paternal
concconce

Amândoi, dar pe rând. Legea nu prevede niciun fel de preferință. Dacă ambele persoane îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de aceste drepturi, ele vor putea să-și împartă între ele concediul de creștere a copilului și indemnizația (proporțional cu veniturile fiecăruia), fără a depăși durata indicată de lege.

În situația în care doar unul dintre părinți solicită concediu de creștere a copilului, dar și celălalt îndeplinește condițiile, părintele care nu a solicitat va beneficia de cel puțin o lună de concediu din perioada totală a concediului. De exemplu, dacă tatăl depune cererea pentru concediu, să zicem, pentru 2 ani, iar mama continuă să lucreze, dar îndeplinește și ea condițiile, în concret tatăl va beneficia de un concediu de 1 an și 11 luni, iar mama – de o lună.

Concediul paternal

Acum că am stabilit care e faza cu concediul de creștere a copilului, să vedem cum funcționează concediul paternal, reglementat prin Legea 210/1999.

Ce e concediul paternal?

Nu, nu e o denumire mai fancy pentru luna de miere, care poate fi o vacanță în care să și săvârșești actele preparatorii necesare ca să devii tată. 

Concediul paternal este un concediu pe care și-l poate lua tatăl copilului nou-născut, în scopul de a participa efectiv la îngrijirea nou-născutului

Pe ce perioadă pot să-mi iau concediul paternal?

Dacă ești tatăl unui bebeluș nou-născut, poți să-ți iei un concediu de 5 zile lucrătoare ca să stai cu el. Mai mult, dacă ești asigurat la stat, concediul ăsta o să fie plătit. O să primești o indemnizație egală cu salariul pe care l-ai fi primit în zilele respective, deci nu prea ai ce pierde.

Trebuie să fim căsătoriți?

Nu, nu are relevanță dacă părinții copilului sunt sau nu căsătoriți.

Decesul mamei

În situația în care mama copilului a decedat în timpul nașterii sau al concediului de lăuzie, tatăl va beneficia de restul concediului, pe care nu îl efectuase ea. În perioada asta, vei avea dreptul și la o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau la o indemnizație calculată în funcție de salariul tău și de vechimea ta în muncă, acordată de unitatea la care îți desfășori activitatea. Tu alegi pe care o preferi.

Ce fac dacă sunt militar?

Dacă satisfaci serviciul militar obligatoriu, ai dreptul la o permisie de 7 zile calendaristice. Permisia asta se acordă și în cazul în care ai nevoie de zilele respective pentru a urma procedurile necesare în vederea recunoașterii paternității. Poate n-ai mai văzut-o de mult timp pe soție/iubită, poate…cine știe, e mai bine să fim siguri cum stau lucrurile. 

Care e faza cu puericultura și concediul paternal?

Dacă ai absolvit cursul de puericultură (care este o ramură a medicinei care se ocupă cu dezvoltarea copiilor în primii 3 ani de viață), poți beneficia de 10 zile în plus de concediu. Prelungirea aceasta se acordă însă o singură dată, indiferent câți copii ai. 

Astfel, urmând un curs de genul, nu numai că îți extinzi cultura generală și șansele de a fi un părinte cât mai bun pentru copiii tăi, dar poți beneficia și de vacanță în plus 😀 .  

Citește și: Concediul paternal. Drepturile tatălui în relația cu copilul

Procedura de urmat pentru concediul paternal

La fel ca-n cazul concediului de creștere a copilului, trebuie să depui o cerere scrisă. Cererea asta trebuie depusă la unitatea la care ești angajat, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului și să fie însoțită de certificatul de naștere al acestuia, din care să rezulte că tu ești tatăl. 

Concluzii

E important să facem diferența între aceste tipuri diferite de concedii, deoarece au obiective diferite. Ambele răspund unor necesități din viața părinților și a copilului, iar o înțelegere cât mai bună a prevederilor legale poate fi baza unui echilibru între familie și carieră, raportat la fiecare dintre părinți.

Photo: Tatiana Syrikova, Tim Mossholder, Vidal Balielo Jr.

7 răspunsuri

  1. Întrebare : dacă mama nu lucrează/nu este angajată, ci este doar administratorul unei firme fără angajati, tatăl poate beneficia de concediu de creștere al copilului?

    1. Dacă tatăl are 8 luni de munca în momentul nașterii copilului……..înainte nemailucrand…..poate lua concediu 2 ani pentru creșterea lui????

      1. Daca sotul a lucrat un an iar acum in noiembrie ii expira contractul pe data de intai iar mama tre sa nasca pe optispe tre sa iasa atunci din farta de munca sau cum

  2. Buna daca mama nu lucreaza, ci tata lucreaxa de 4 ani, poate sa ramana in prenatal, si sa poata lucra in continuare cu drept de munca, cum se calculeaza la tata, venitul brut, sau venitul net, din care se ia 85 la suta.?

  3. Buna,
    Foarte util articolul, multumim. In ce priveste acordarea stimulentului de insertie, in cazul in care mama si tatal isi impart concediul de crestere copil – mama isi ia in primul an, iar apoi tatal intra in CCC pentru restul perioadei, revenind la serviciu cu 60 zile inainte de a implini copilului 2 ani – tatal va avea dreptul la acest stimulent de insertie (care inteleg ca, in prezent, este in cuantum lunar de 650 lei)? Sau stimulentul respectiv se acorda doar in cazul revenirii mamei din CCC mai devreme cu 60 zile de la implinirea varstei de 2 ani a copilului? Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *