Ai angajați în concediu medical? Știai că poți primi integral banii înapoi din FNUASS?
9 minute • Ana-Maria Udriste • 24 iunie 2019
În anumite condiții, ai dreptul să recuperezi concedile și indemnizațiile de asigurări sociale suportate din FNUASS.
Dacă ai o firmă cu angajați, este posibil ca aceștia la un moment dat să intre în concediu medical. În perioada concediului medical angajatul primește o sumă de bani, despre care vom vorbi în continuare, ca este acoperită în majoritatea cazurilor de către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) la care firmele/angajații contribuie lunar. Așadar, în calitate de angajator ai posibilitatea legală să recuperezi sumele de la el.
Cum funcționează sistemul?
Pe scurt, avem două tipuri de contribuții la sistemului de sănătate – suportate de angajat și angajator, dar ambele plătite de angajator. Când angajatul intră în concediu medical, angajatorului îi plătește acestuia o sumă de bani din ”buzunarul” firmei. Dacă sunt îndeplinite anumite condiții (ie. concediul medical să fie mai mare de 5 zile și angajatul să aibă contribuțiile le zi – stagiul de cotizare – pentru o perioadă de minim 6 luni anterioare producerii evenimentului medical), acestei cheltuieli îi vor fi decontate înapoi de către FNUASS.
Ca firmă, dacă ai angajați care intră în concediu medical, ai dreptul să recuperezi acești bani de la stat.
Procedura este însă anevoioasă. Dar să începem cu o scurtă trecere în revistă.
Ce tipuri de concedii medicale și indemnizații pot fi recuperate?
Potrivit art. 2 din OUG 158/2005, pot fi recuperate sumele pentru următoarele tipuri de concedii și indemnizații plătite de angajatori:
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
- concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
Cine poate beneficia de aceste contribuții?
Avem două mari categorii de persoane:
(A) persoanele care realizează venituri salariale/venituri asimilate salariilor, și
(B) persoane care se asigură pe bază de contract și au altă calitate decât persoanele prevăzute la punctul (A).
Pentru această analiză, ne interesează în mod special prima categorie.
Ce condiții trebuie îndeplinite de salariați pentru ca angajatorul să poată recupera sumele de la FNUASS?
Pentru a beneficia de aceste concedii și indemnizații de asigurări sociale, persoanele fizice trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să îndeplinească stagiul minim de cotizare – 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediu medical
- Să existe o dovadă/adeverință din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni.
Cine suportă contribuțiile pentru angajat?
Contribuțiile sunt suportate atât de angajator, cât și de FNUASS, în funcție de durata concediului medical.
Angajatorul: din prima până în a 5-a zi de concediul medical.
FNUASS: începând cu a 5-a zi de concediu medical.
Astfel, dacă ai angajați care intră în concediu medical, primele 5 zile de concediu le suportă compania, iar banii pentru restul zilelor pot fi recuperați de la FNUASS de către angajator.
Trebuie să mai știi că durata maxima a indemnizației care se acordă pentru concediu medical este pentru maxim 183 zile într-un interval de 1 an, iar după 90 zile, concediul medical se poate prelungi până la acest maxim de 183 zile doar de către medicul specialist cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
Există și situații de excepție în care această perioadă poate fi prelungită, dar vor fi abordate într-un articol separat.
Care este cuantumul indemnizației?
Regula (ie. majoritatea cazurilor) 75% din baza de calcul – media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Exemplu: Angajatul X are un salariu în ultimele 12 luni de contract de muncă în valoare de 10.000 RON brut/lunar. În cazul în care angajatul X are un concediu medical pe cod 01 – 75%, acesta va avea baza de calcul următoare 6 x 10.000 lei care se va împărți la numărul de zile lucrătoare aferente ultimelor 6 luni (de exemplu 127 de zile). În urma acestui calcul rezultă o medie zilnică de calcul de 472 lei (60.000/127). Această valoare zilnică se înmulțește cu numărul de zile de concediu medical, iar rezultatului i se aplica procentul de 75%.
Situații speciale. Indemnizația de maternitate.
Indemnizația de maternitate se compune din 2 tipuri de concedii:
(a) concediul pentru sarcină și
(b) concediul pentru lăuzie,
perioada cumulată pentru cele 2 tipuri de concedii fiind de 126 zile calendaristice.
Ca regulă generală, acestea se împart în câte 63 zile fiecare, dar la recomandarea medicului și în funcție de opțiunea viitoarei mame, se pot compensa între ele (ie. un concediu să fie mai mare decât altul). Condiție: concediul de lăuzie trebuie să fie minim 42 zile calendaristice.
Indemnizația de maternitate se suportă integral de către stat, prin FNUASS (nu se mai ține cont de cele 5 zile).
Cuantumul indemnizației de maternitate este de 85% din baza de calcul – media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Cine plătește indemnizațiile?
Sumele aferente concediului medical suportat conform legii de FNUASS, sunt plătite inițial de angajator, urmând sa le recupereze ulterior de la bugetul asigurărilor sociale prin opțiunile oferite de lege.
Pe scurt: pentru concediile medicale ce depășesc 5 zile și pentru indemnizația de maternitate (precum și alte situații speciale care sunt suportate de FNUASS, precum concediu de îngrijire a copilului bolnav) angajatorul are dreptul să recupereze sumele de la stat.
Ce sume poate recupera angajatorul de la FNUASS?
După cum ziceam, angajatorii pot recupera sumele plătite pentru aceste indemnizații de la FNUASS.
Explicație: concediul medical reprezintă pentru pentru alt concediu, conform normelor în vigoare, astfel încât este tratat ca și cum ar avea natura unui salariu pentru că angajatorul plătește salariatul în ziua de salariu. Dacă calculul pe concediu medical este 1000 RON, ca angajator trebuie să recuperezi de la FNUASS 1000 RON, din care vei reține ulterior față de angajat contribuțiile cu reținere la sursă, în funcție de situația aplicabilă.
Mai jos ai și modelul unic de certificat medical, cu instrucțiuni de completare (dacă dai click pe el, îl vezi putea salva în pdf).
Cum se pot recupera aceste sume?
Documente necesare
Teoretic, conform informațiilor regăsite pe site-ul CNAS, procedura este foarte simplă, ai nevoie doar de câteva documente:
- cererea tip în 2 exemplare
- centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii/perioadei pentru care se solicită recuperarea sumelor;
- concediile medicale (exemplarul nr. 2 – cel roz) aferente perioadei pentru care se solicita restituirea;
- copie de pe Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112 anexele nr. 1 si 1.1 – Angajator), aferente perioadei pentru care se solicita restituirea;
- dovada plății contribuției la concedii și indemnizații de asigurări sociale (până la 31 dec 2017)
În practică, această procedură se dovedește a fi anevoioasă (dacă nu chiar aproape de nerealizat pentru cineva care nu cunoaște etapele), CNAS având deja înregistrate debite restante de câteva luni considerabile în principalele județe și zone ale țării, inclusiv Bucuresti, pentru rambursarea acestor sume. Nu mai vorbim de faptul că de cele mai multe ori angajatorii apelează la persoane nespecializate în acest domeniu, ceea ce face ca recuperarea să fie aproape imposibilă pentru că sunt depășite termenele legale în care pot fi cerute aceste sume.
Termenul în care pot fi cerute sumele înapoi de la stat
Fără a intra în discuții privind modificările ce au survenit de-a lungul timpului (care fac obiectul altui articol), sumele cuvenite pot fi cerute de angajatori de la stat în termen de 90 zile de la momentul depunerii Formularului 112 la ANAF (ca regulă, acesta se depune lunar în data de 25 a lunii, cu excepția cazului în care ziua de 25 cade într-o zi nelucrătoare, iar termenul se prelungește până la prima zi lucrătoare).
Prin urmare, termenul pentru depunerea documentației în vederea recuperării sumelor de la FNUASS este de 90 zile de la momentul depunerii Formularului 112 la ANAF.
Dat fiind termenul scurt pentru depunerea unei documentații complete și corecte, este bine să apelați la persoane care sunt specializate în această procedură, pentru a facilita recuperarea rapidă a sumelor.
Cum te putem noi ajuta?
Ne ocupăm de următoarele etape:
- consultanță și întocmire dosar pentru depunere (click aici pentru mai multe detalii) – inclusiv din punct de vedere al relației cu ANAF, pentru a avea documentele bune de la început. Dacă documentația nu este făcută ”ca la carte” (iar procedurile CNAS sunt necunoscute câteodată), ajungi să stai și 2 ani pentru recuperarea sumelor, în loc să stai 3 luni.
- verificare și depunere documente pentru recuperarea sumelor – dacă ai deja documentele, noi le verificăm și le depunem la CNAS pentru tine, urmărim și urgentăm soluționarea
- urmărirea statusului documentației depuse – dacă ai depus documentele și vezi că nu se întâmplă nimic – intervenim noi și urgentăm soluționare, ținându-te la curent pe tot parcursul procedurii
Sau dacă vrei să nu îți bați deloc capul și să ocupăm noi de tot, oferim și procedura completă de recuperare a sumelor de la FNUASS.
Soțul meu se află în concediu medical din luna martie . Are salariu brut de 3000 ron . Lucrează în construcții și primește lunar pe concediu suma de 1500 lei . Mi se pare cam putin .Nu credeti ca e o greșeală undeva? . Vrem să știm cât tr sa primească lunar pe concediu medical. Va multumim . Ps nu li se acordă nici un fluturași sau alte acte doveditoare cat tr sa primească ,cat tr sa li se retina din salariu
Firma de construcții din Târgu Jiu care se numește strateram sc nu mi-a platit concediu medical de 5luni și patronul când i-am zis mi-a răspuns când va lua bani de la stat atunci o sa mi de-a ce pot sa fac să-mi recuperez bani pentru tratament