white smartphone 1851415 scaled 1

Ce se întâmplă cu eul tău digital după ce mori?

8 minute • Maria-Cerasela Matei • 27 mai 2020


Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, ea devine o parte tot mai importantă în majoritatea aspectelor vieții noastre cotidiene. Cu toate acestea, este normal să apară complicații cu privire la bunurile digitale ale unei persoane după moarte. Pentru a te asigura că toate părțile implicate pot trata proprietatea ta digitală cu cât mai multă ușurință, asigură-te că iei în considerare câteva informații în planificarea acestei proprietăți. Tu ce știi despre eul tău digital? Mai puține decât ai crede.

Tipuri de bunuri digitale

Există două categorii de proprietate digitală la care ar trebui să te gândești.

În primul rând, sunt activele pe care le deții și care sunt transferabile într-un document ca testamentul. Acestea tind să fie de obicei financiare, cum ar fi conturile Paypal, fondurile asociate magazinelor online precum Etsy și criptomonede precum Bitcoin.

Când vine vorba de activul financiar digital, vrei ca această parte a patrimoniului tău succesoral să poată să fie accesată cu ușurință. În ciuda faptului că aceste tipuri de active sunt de obicei transferabile, nu înseamnă că procesul de accesare a acestora va fi lin, astfel încât vei dori să fii pregătit.

În al doilea rând, sunt activele digitale sentimentale, care pot fi mai complicate, dar care sunt deseori trecute cu vederea. Oamenilor în general nu le place să se gândească la moarte, astfel că s-ar putea să nu se preocupe de planificarea testamentului lor digital până la o problemă de sănătate sau un alt eveniment traumatic. Însă în acele vremuri, aspectele precum testamentul, procurile și activele financiare sunt în mod normal mai urgente decât pagina de Facebook.

Conturile, blogurile și domeniile de social media nu par inițial la fel de importante ca activele financiare (conturile prin care îți plătești facturile, aplicațiile de mobile banking sau conturile de SPV în relația cu ANAF), dar deseori reprezintă mult mai mult din identitatea ta. Acestea fac parte din moștenirile de durată pe care le lăsăm în urmă și oamenii se apropie de ele în moduri diferite.

De exemplu, este posibil să-i permiți executorului testamentar să aibă acces la aceste conturi, astfel încât să poată informa urmăritorii pe care îi ai cu privire la decesul tău. Pe de altă parte, este posibil și să nu vrei să permiți nimănui să se atingă de conturile tale de social media, exprimându-ți această dorință în mod expres.

Plan de acțiune în legătură cu eul digital

Dacă ai în vedere crearea un testament digital sau includerea bunurilor digitale în planificarea patrimoniului tău succesoral, ai aici un plan de acțiune pentru a ușura acest procesul atât pentru executorul testamentar, cât și pentru moștenitori.

Adună-ți bunurile: Nu poți face un plan bun decât dacă știi ce ai. Așază-te și fă o listă cu fiecare cont online pe care îl deții (Bitcoin, e-mail, social media, aplicații de plată, conturi de booking, conturi pe diverse site-uri, instituții etc.), inclusiv parole și alte informații pertinente. Stochează lista aceasta undeva în siguranță și asigură-te că executorul tău o poate accesa. Nu uita însă că va trebui să actualizezi această listă pe măsură ce intervin modificări cu parolele și conturile! Astăzi, există aplicații gratuite care pot ajuta la gestionarea parolelor și pot ajuta la eficientizarea acestui proces (ex: SafeInCloud, Keeper, Avira etc.).

Stabilește care îți sunt drepturile: După ce știi ce ai, trebuie să determini ce poți face cu toate. De exemplu, unele nume de domeniu sunt transferabile, în timp ce altele nu. În funcție de situație, poți să-ți transferi numele de domeniu folosindu-te de un testament în care să precizezi activul digital sau va trebui să te gândești la un alt plan de acțiune pentru a-ți salva conținutul și a-ți proteja domeniul. De asemenea, poate fi ilegal ca o altă persoană să-ți acceseze anumite active digitale, așa că va trebui să iei în considerare modalitatea cea mai bună de a salva fotografiile care vrei să rămână familiei și prietenilor.

Fă o copie de rezervă a datelor: Cloud-ul ne-a făcut viața mai ușoară în multe privințe. Totuși, este obligatoriu să te asiguri în continuare că în mod regulat faci o copie de siguranță a documentelor importante pe un computer local sau dispozitiv de stocare, astfel încât să le poți accesa mai ușor. Unele companii au făcut acest lucru mai ușor – de exemplu, Facebook are o opțiune prin care îți poți descărca toate datele pe computer. Nu uita că vrei să facilitezi accesul persoanelor potrivite la resursele tale digitale atunci când trebuie, dar în același timp vrei să le și păstrezi în siguranță. Un alt exemplu ar fi opțiunea pe care o are Google Photos, Shared library, prin intermediul căreia poți să stabilești un spațiu media virtual unde tu decizi cui permiți accesul sau poți să selectezi o dată începând cu care să permiți accesul către toate fotografiile.

Oferă-ți acordul în mod legal și expres: Indiferent dacă utilizezi un testament șablonat pentru bunurile digitale sau i-ați dat această sarcină unui avocat care lucrează în domeniul dreptului de proprietate, trebuie să te asiguri că ai un limbaj explicit, dându-ți acordul în mod expres și legal pentru ca executorul testamentar și/sau moștenitorii tăi să poată să-ți acceseze datele digitale. Întrucât consumatorii au cerut mai multă securitate în viața lor online, acest tip de documentație juridică exactă și clară le poate ajuta pe persoanele dragi să obțină mai ușor acces la bunurile tale virtuale.

De altfel, este important să ne amintim că la fel cum tehnologia continuă să evolueze, legile care o guvernează evoluează și ele odată cu aceasta. Asigură-te că îți actualizezi patrimoniul succesoral în mod regulat și că te informezi corect despre orice schimbări legale care îl vizează :). În curând, vor exista norme speciale care să-ți protejeze eul digital.

Bonus – politica unora dintre cele mai utilizate platforme social media privind eul digital

  • Facebook: De la înființarea site-ului, milioane de utilizatori au murit și au lăsat în urmă un profil activ. Astfel, Facebook a adăugat o opțiune specială care poate transforma contul unei persoane dragi într-un cont memorial sau îl poate închide pentru totdeauna. Când Facebook a introdus pentru prima dată conturile memoriale, oricine ar fi putut raporta un utilizator ca fiind mort – ceea ce ar fi blocat permanent contul, împiedicându-l să posteze actualizări sau să apară în notificări cu ocazia zilei de naștere. Cu toate acestea, în 2015, platforma a anunțat o politică care va implementa un „Legacy Contact”: în cazul în care cineva moare, această persoană ar putea să se logheze în cont și să fixeze acest eveniment printr-o postare în Cronologie. Așa-zisul contact moștenitor, ales dintre prietenii Facebook ai persoanei decedate, nu-i poate citi mesajele, dar îi poate schimba fotografiile de profil, postările și fotografiile de arhivă. Contrar acestei opțiuni, utilizatorii pot, de asemenea, alege să-și șteargă permanent profilul atunci când mor, prin accesarea secțiunii Securitate din cadrul Setări. Astfel, în urma decesului persoanei dragi, un membru al familiei poate solicita ca Facebook să șteargă profilul, trimițând un certificat de deces.
  • Instagram: Această platformă folosește un mecanism asemănător celui Facebook. Astfel, contul unei persoane decedate poate fi raportat și apoi memorializat (”cont memorial”) sau un membru apropiat al familiei poate solicita ștergerea contului. Pentru aceste operațiuni, Instagram cere dovada morții, care poate fi și sub forma unui link către un necrolog sau articol de știri.
  • Twitter: Singura opțiune oferită de această platformă constă în dezactivarea contului. În consecință, pentru a dezactiva un cont Twitter în urma decesului unei persoane dragi, un membru apropiat al familiei trebuie să prezinte o copie a CI-ului și un certificat de deces al celui mort.

Tu ai primit până acum o notificare de cont memorial? Cum îți protejezi eul digital?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *