politia romana control adeverinta angajator scaled 1

COVID-19: ca să primești adeverință de la angajator să te deplasezi trebuie să fii … angajat.

5 minute • Ana-Maria Udriste • 09 aprilie 2020


Oricât de amuzant ar părea, ca să primești o adeverință de la angajator ce-ți permite să te deplasezi ca să-ți duci la îndeplinire atribuțiile profesionale, trebuie să fii uhm … angajat la firma respectivă.

Nu o spunem noi, ci Poliția Română, care a întocmit deja 20 de dosare penale pentru infracțiunea de fals și uz de fals sub semnătură privată. Și nu e fake news.

Adeverința eliberată de angajator presupune un raport de muncă valabil

Unul din motivele pentru care te poți deplasa în această stare de urgență națională este dacă ai o adeverință de la angajator și trebuie să ieși din casă pentru a-ți duce la îndeplinire sarcinile.

Spre exemplu, dacă lucrezi în livrări sau trebuie să te duci să aranjezi lucruri prin depozit sau orice altă muncă care chiar nu se poate face de la domiciliu.

Nu o spunem noi, ci Ordonanța Militară nr. 3/2020 care, în articolul 4 scrie negru pe alb că:

Art. 4. –
(1) Pentru verificarea motivului deplasării:
a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

Ordonanta militară nr. 3/2020

Pentru că legitimație de serviciu nu avem decât în puține instituții, majoritatea vor prezenta adeverință eliberată de angajator.

Iar asta presupune un raport de muncă valabil.

Ce înseamnă un raport de muncă valabil?

În primul rând, să existe. Adică chiar să existe un contract de muncă între cele două persoane, angajator și angajator. Nu contract de colaborare, nu contract de prestări servicii, freelancing etc, ci un contract de muncă.

În al doilea rând, contractul de muncă să nu fie suspendat. Astfel, angajatul aflat în șomaj tehnic, concediu de odihnă, concediu medical, concediu fără plată etc., nu poate să aibă o adeverință eliberată de angajator pentru a se deplasa pentru că teoretic nu prestează o muncă, nu? Doar de aceea este în concediu sau în șomaj sau cu contractul de muncă suspendat.

https://www.instagram.com/p/B905TsLqXoI/

Cum se verifică asta?

Simplu: Poliția Română verifică în baza de date REVISAL (registrul de evidență al salariaților) care e situația raporturilor de muncă.

Ușor, facil și după CNP.

Ce riști?

Depinde de situație.

Puteți face amândoi închisoare

În primul rând, un dosar penal. Potrivit comunicatului dat de Poliția Română, au fost întocmite 20 dosare penale pentru fals şi uz de fals sub semnătură privată. Asta pentru că au descoperit, la verificările din trafic că mai multe persoane au prezentat adeverinţe de angajator false.

Ca să cităm:

În ultimele zile, în cadrul acţiunilor de verificare a măsurilor privind restricţionarea circulaţiei, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au întocmit 20 dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals şi uz de fals sub semnătură privată.  În fapt, in urma verificării documentelor prezentate , a unor adeverinţe emise de angajator, s-a stabilit că persoanele în cauză, fie aveau contractele de muncă suspendate, fie nu au fost niciodată angajaţi ai societăţilor respective.

politia capitalei

Potrivit art. 322 din Codul Penal:

(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul folosește înscrisul falsificat ori îl încredințează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Iar uzul de fals, adică folosirea:

Art. 323 Cod Penal: Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, și cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

Să nu primești șomajul tehnic sau concediul

În al doilea rând, dacă cumva erai angajat și angajatorul ți-a suspendat contractul ca să primească șomaj tehnic, dar pe tine te cheamă la muncă în continuare, riști să:

  • nu primești indemnizația de șomaj pentru că practic tu muncești; iar
  • angajatorul, pe lângă o infracțiune de fals cu privire la adeverința de la angajator, va trebui să mai dea cu subsemnatul și pe la ANOFM, că a declarat pe proprie răspundere că listele pentru șomaj tehnic sunt conforme cu realitatea și că va folosi sumele respective pentru plata angajaților.

Un control de toată frumusețea de la ITM

Dacă te gândeai că un dosar penal este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla, ca angajator mai mult ca sigur că o să fii călcat pe ITM pentru un control extrem, dar extrem de amănunțit.

E bine să arunci un ochi, măcar preventiv, pe articolul nostru de aici, unde am explicat complet ce trebuie să faci în cazul unui control de la ITM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *