woman having a video call 4031818

COVID-19: Cum ne desfăşurăm activitatea în birouri open space pe timpul stării de alertă

4 minute • Adina-Georgiana Cocuț • 21 mai 2020


Din 15 mai 2020, odată cu declararea stării de alertă în România, am intrat într-o primă fază a relaxării restricţiilor. Asta implică şi întoarcerea la birou pentru mulţi angajaţi, fie pentru că munca lor nu poate fi desfăşurată de acasă, fie pentru că angajatorul a luat decizia asta la nivel de companie. Cum organizăm activitatea în open space în contextul COVID-19?

Un ghid, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, despre cum ne întoarcem la muncă în contextul SARS-Cov2, găseşti aici.

Însă, munca de la birourile open space nu va mai fi, cel puţin cât suntem în stare de alertă, ca înainte. Atât angajaţii, cât şi angajatorii trebuie să se conformeze noilor măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii noului coronavirus.

În anexa 2 a Ordinului nr. 1731/832/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților ı̂n condiții de siguranță sanitară ı̂n domeniul economiei, pe durata stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 406 din 16 mai 2020, găsim recomandări în acest sens.

Pentru angajați

Dacă eşti unul dintre “norocoşii” care trebuie să se întoarcă la birou în perioada aceasta, trebuie să ţii cont de câteva reguli general valabile:

  • purtarea măștii (medicale/nonmedicale) este obligatorie, iar pentru o protecție eficace aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
  • izolarea la domiciliu și contactarea medicul de familie sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci în cazul în care prezinţi simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată sau temperatura mai mare de 37,3°C);
  • izolarea la domiciliu se aplică şi în cazul în care intri în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

În această situaţie de COVID-19 trebuie să respecţi măsurile aplicabile, în vigoare, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătății nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei.

Iar dacă te gândeşti să nu le iei în serios, uite aici ce sancţiuni pot să primeşti, s-ar putea să nu-ţi permiţi să încalci aceste reguli.

Spălatul pe mâini rămâne sfânt, ori de câte ori este nevoie, precum şi evitarea atingerii feței cu mâinile neigienizate.

Pentru angajatori

Angajatorii, pe bună-dreptate, sunt cei care deţin rolul cheie în implementarea unor măsuri care să transforme birourile open space în contextul COVID-19 într-un spaţiu sigur pe timpul stării de alertă. Astfel, dacă eşti unul dintre ei, iată câteva recomandări:

  • asigură un program de lucru decalat, pentru a evita aglomerările la intrarea/ieșirea din incintă și pentru a limita numărul de angajați prezenți, în același timp, în aceeași incintă.
  • asigură triajul observațional al angajaților și nu permite prezența la locul de muncă a persoanelor care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată).
  • asigură termometrizarea zilnică, la intrarea în tura de serviciu; angajații cu temperatura peste 37,3°C vor fi trimiși acasă, cu indicație de consultare a medicului de familie.

Despre cum putem măsură temperatura angajaților şi vizitatorilor, în acord cu GDPR, am scris aici.

Așadar, dacă ai un open space, în contextul COVID-19 trebuie să ții cont de următoarele:

  • organizează spațiile de lucru astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 1,5 m între angajații care lucrează la birouri orientate față-spate și spate-spate.
  • pentru birourile orientate față-față, asigură separarea acestora cu paravane care să fie dezinfectate zilnic cu soluții pe bază de alcool.
  • asigură dezinfecția suprafețelor de lucru la începerea programului de lucru și, ulterior, o dată la 4 ore.
  • organizează pauzele de masă eșalonat, astfel încât să fie respectată distanța fizică de minimum 2 m.
  • asigură aerisirea periodică a încăperilor.
  • în cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului, realizează nebulizarea o dată pe săptămână, de preferat la sfârșitul săptămânii, și efectuează dezinfecția instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului.

Tu ce măsuri ai luat în open space în contextul COVID-19?

Poza de Edward Jenner pe Pexels .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *